Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:5143/24/4/2017

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

 

 

Μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα πρέπει τώρα να μετεγκατασταθεί σε άλλη χώρα-μέλος. Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αποφασίσει τα κριτήρια επιλογής νέας πόλης.

Οι αρχηγοί κρατών στη συνέχεια θα συναντηθούν για να ψηφίσουν την τελική διάδοχο πόλη.

Με έκπληξη όμως διαβάζουμε ότι η Ελλάδα απουσιάζει από τις υποψήφιες χώρες, λες και της «περισσεύουν» οι ευκαιρίες ανάπτυξης ιδίως δε για τις πόλεις της περιφέρειας της. Οι χώρες που έχουν μέχρι στιγμής εκφράσει την επιθυμία για τη νέα βάση της EMA είναι η Αυστρία, η Δανία, η Κροατία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Ισπανία και τη Σουηδία.

Σημειώνω, έτσι για να γνωρίζουμε το «γιατί» οι παραπάνω χώρες «κάνουν ουρά για να πάρουν το χρίσμα», ότι η ΕΜΑ, η οποία εγκρίνει και ελέγχει την ασφάλεια των φαρμάκων σε όλη την ΕΕ, απασχολεί περίπου 900 υπαλλήλους, δηλαδή μόνο από τη μισθοδοσία των ανθρώπων αυτών, γίνεται ευνόητο το επίπεδο χρήματος που συρρέει σε μηνιαία βάση στην πόλη φιλοξενίας του! Φαντασθείτε τώρα τις επενδύσεις που θα γίνουν στον τομέα του Φαρμάκου, τα γραφεία που θα ανοίξει κάθε φαρμακευτικός «κολοσσός» για λόγους εγγύτητας στην ελεγκτική Αρχή, αλλά και τι θα σημάνουν όλα αυτά στην τοπική οικονομία της επιλαχούσας πόλης…

Απαιτείται λοιπόν άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων Υπουργών έτσι ώστε να τεθεί ως υποψήφια μία πόλη της Ελλάδος η οποία να μπορεί να υποστηρίξει το μέγεθος ενός τέτοιου φορέα.

Η πόλη της Πάτρας είναι σε θέση λόγω μεγέθους, ύπαρξης μεγάλου Πανεπιστημίου αλλά και γεωγραφικής θέσεως με διεθνές λιμάνι να γίνει η νέα «βάση» ενός τέτοιου φορέα. Μια τέτοια προοπτική θα έδινε νέα ανάσα ανάπτυξης σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ας μην λησμονούμε δε ότι αν δεν υποστηριχτεί η Ελλάδα και ιδίως η περιφέρεια της με τέτοιου είδους ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ από την ΕΕ, τότε είναι ξεκάθαρο ότι η συγκέντρωση όλων των ευρωπαϊκών φορέων στο πλούσιο ευρωπαϊκό Βορά, θα επιβεβαιώσει τις «Κασσάνδρες» περί σκόπιμης στρατηγικής για την διατήρηση της εξάρτησης και της καχεξίας των χωρών του Νότου και ιδίως της Ελλάδας, η οποία τελεί υπό 7 συνεχή χρόνια σε καθεστώς κρίσης και αποεπένδυσης.

Η ΕΕ λοιπόν πρέπει πρώτη να αποδείξει ότι πιστεύει στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια κι ότι πασχίζει για την ισομερή ανάπτυξη Βορά-Νότου. Ποια λοιπόν είναι η καλύτερη απόδειξη από το να ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ εμπράκτως πρώτα η ίδια σε μια μεγάλη πόλη του Νότου και δη της πολύπαθης Ελλάδας: την Πάτρα, η οποία ακόμη δεν έχει συνέλθει από την αποβιομηχανοποίηση των προηγούμενων δεκαετιών και η οποία μπορεί να εξελιχθεί στο επίκεντρο της Βιομηχανίας Φαρμάκου της Ευρώπης.

 

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε:

• Καθότι ο χρόνος «τρέχει» και οι υποψηφιότητες είναι πολλές, θα προβείτε άμεσα στην κατάθεση υποψηφιότητας για την μετεγκατάσταση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων (ΕΜΑ) στην πόλη της Πάτρας;

• Επειδή το θέμα είναι πρωτίστως ΠΟΛΙΤΙΚΟ, θα εμπλακεί προς υποβοήθηση της ελληνικής υποψηφιότητας το Υπουργείο των Εξωτερικών, έτσι ώστε να γίνει αντιληπτό ότι η Ελλάς μετά από 7 συνεχή χρόνια κρίσης έχει ανάγκη άμεσων ευρωπαϊκών επενδύσεων όπως η προτεινόμενη;

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος