Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:5147/24/04/2017

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

 

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να επιλύσει προβλήματα τα οποία βγήκαν στην επιφάνεια με αφορμή την ανάρτηση των δασικών χαρτών, γεννά αντιδράσεις για προβλήματα συνταγματικότητας και ανησυχίες για επιβράβευση καταπατητών σε δάση και δασικές εκτάσεις.

Την ανησυχία αυτή διατυπώνουν αρκετοί φορείς, οι οποίοι αναφέρουν ότι μέσα από τη συγκεκριμένη ρύθμιση, όσοι «εκχέρσωσαν» ακόμα και δημόσιες εκτάσεις βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα από όσους κληρονόμησαν μια εκχερσωμένη δασική έκταση με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945 την οποία καλλιεργούν. Οι πρώτοι πληρώνοντας κάτι γίνονται ιδιοκτήτες, οι δεύτεροι καλούνται να «αγοράσουν» τα χωράφια τους, ενώ ουσιαστικά θα κινδυνεύουν να χάσουν κι αυτά που τυχόν χαρακτηρίζονται ΑΔ, αφού πολύς κόσμος δεν έχει κατανοήσει ότι με τον χαρακτηρισμό μιας έκτασης ως δασικής, δημιουργείται τεκμήριο κυριότητας υπέρ του Δημοσίου.

Το πρόβλημα των εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων ξεκινάει από την απόφαση του υπουργείου να χρησιμοποιήσει για τη φωτοερμηνεία, τις αεροφωτογραφίες του 1945. Αυτές οι αεροφωτογραφίες δεν έχουν τον απαιτούμενο βαθμό ευκρίνειας, με αποτέλεσμα πολλές εκτάσεις που στην πραγματικότητα την εποχή εκείνη ήταν αγροτικές, να έχουν χαρακτηριστεί σήμερα ως ΔΑ, δηλαδή δασικές που μετατράπηκαν αργότερα σε αγροτικές. Η υποβολή αντίρρησης από τους θιγόμενους ιδιοκτήτες, θεωρείται παρακινδυνευμένη προσπάθεια, γιατί στην περίπτωση απόρριψης της ένστασης, τότε η αμφισβητούμενη έκτα- ση λαμβάνει τον χαρακτήρα της δασικής και επομένως δημιουργείται τεκμήριο κυριότητας υπέρ του Δημοσίου.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναγνωρίζοντας το συγκεκριμένο πρόβλημα, κατέθεσε το επίμαχο νομοσχέδιο το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει ότι, καταβάλλοντας ένα τμήμα της αντικειμενικής αξίας του αγροτεμαχίου, το πρόβλημα των εκχερσωμένων θα λύνεται. Πολλοί ιδιοκτήτες ίσως επιλέξουν αυτή την εναλλακτική, γιατί στην πραγματικότητα η υποβολή αντίρρησης μπορεί να έχει μεγαλύτερο κόστος από την «εξαγορά» και με αβέβαιο αποτέλεσμα. Όμως, πόσο συνταγματικό είναι να πληρώνει κάποιος για να «αγοράσει» εκ νέου την ιδιοκτησία του;

Σύμφωνα με μέλη του ΓΕΩΤΕΕ και νομικούς, η στόχευση του νομοσχεδίου για τις εκχερσωμένες εκτάσεις εισάγει κάποιες θετικές ρυθμίσεις, όμως εμφανίζει και εισπρακτικά χαρακτηριστικά, και οδηγεί πολλούς ιδιοκτήτες στην «επαναγορά» της ιδιοκτησίας τους, για να αποφύγουν το μεγαλύτερο κόστος που θα προκύψει με την υποβολή αντίρρησης.

Κατόπιν των ανωτέρω , ερωτάσθε:

1. Με ποιο τρόπο προτίθεσθε να άρετε τις αδικίες που κι εσείς έχετε αναγνωρίσει;

2. Είναι ηθικό, τίμιο και συνταγματικό να πληρώνει κάποιος πάλι για ν’ αγοράσει εκ νέου την περιουσία του;

3. Θα ελαχιστοποιήσετε το κόστος για την υποβολή αντιρρήσεων;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος