Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:5137/24-4-2017

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

 

 

Οι ανυπεράσπιστοι Έλληνες γονείς, πληροφορούνται από «βαποράκια» συμφερόντων του Τούρκου καναλάρχη και των εγχώριων ατζέντηδών του, για όσα δήθεν έχει αποφασίσει το ΕΣΡ αλλά τα ακούει επιλεκτικά απ’ όσους παραβλέπουν τις συνέπειες και όχι από τον αρμόδιο Υπουργό.

Είναι απορίας άξιο ότι το ΕΣΡ ακόμη και σήμερα, 15 μέρες σχεδόν από τις επώνυμες καταγγελίες τόσο τις δικές μου, όσο και της Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, γονέων και πολλών ειδικών ψυχολόγων, τίποτε απολύτως δεν έχει πράξει για την προστασία των συμμετεχόντων και κυρίως για την προστασία των ανηλίκων τηλεθεατών.

Την Παρασκευή 7/4, επισκέφθηκα το ΕΣΡ, όπου ενημερώθηκα από το Προεδρείο του, ότι είχαν ήδη «εν συνεδριάσει» ασχοληθεί με την καταγγελία της ΕΛΜΕ και πως και πάλι θα συνεδριάσει άμεσα για να εξετάσει όλα τα καταγγελλόμενα, τα οποία πια έχουν πάρει τη μορφή «χιονοστιβάδας». Τώρα συμφωνούν όλο και περισσότεροι ότι πια δεν κινδυνεύει μόνο η σωματική και ψυχική ακεραιότητα των συμμετεχόντων, αλλά το ίδιο και περισσότερο η κοινωνία και ιδιαιτέρως τα ανήλικα παιδιά, που βρίσκονται απροστάτευτα από την ίδια την Πολιτεία και συγκεκριμένα από την Ανεξάρτητη Αρχή του ΕΣΡ, το οποίο από ότι φαίνεται «ροκανίζει» το χρόνο έτσι ώστε να προβληθούν όσο το δυνατόν περισσότερα επεισόδια, μιας που ήδη έχουν απομείνει περίπου 30 από τα συνολικά 80!

Επιπλέον, διαβάσαμε ρεπορτάζ στις 10/4/2017 της κ. Τίνας Μεσσαροπούλου στο tv-24.gr με τίτλο «Αναβάλλεται η συζήτηση της Ολομέλειας του ΕΣΡ για το “Survivor», που αναφέρει:

«Παρατείνεται η αγωνία των εκατομμυρίων φανατικών θαυμαστών του “Survivor” για να το αν το ριάλιτι επιβίωσης θα μετακομίσει στη μεταμεσονύχτια ζώνη όπως αποκάλυψε το Σάββατο η εκπομπή “Αποκαλυπτικά” μετά από καταγγελία του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου στο ΕΣΡ. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι για να γίνει μετακόμιση – αν αυτό γίνει – σε άλλη ώρα τηλεθέασης όπου δεν παρακολουθούν παιδιά θα πρέπει πρώτα αν μη τι άλλο να συνεδριάσει το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Ωστόσο, ενώ αυτή τη στιγμή συνεδριάζει κανονικά η ολομέλεια του Συμβουλίου, το θέμα του “Survivor” δεν είναι μέσα στα θέματα της ημερήσιας διάταξης καθώς συζητείται εκ νέου το θέμα των τηλεοπτικών αδειών σε συνέχεια από την προηγούμενη συνεδρίαση».

Σε άλλα δημοσιεύματα πολλών ειδησεογραφικών ιστοσελίδων της ίδιας ημερομηνίας αναφέρεται ότι: “Επειγόντως στέλνουν ψυχολόγο στο Survivor”

“Το ατύχημα των Μαχητών, η πείνα, οι αρρώστιες, οι καβγάδες και η διαχείριση της κρίσης με όρους ψυχοθεραπείας από τον επιστήμονα που είναι εκπαιδευμένος να πετυχαίνει κάνοντας τα μηχανάκια τηλεθέασης να χτυπούν κόκκινο. Εκείνη τη μοιραία Δευτέρα που συνέβη το τροχαίο στον Άγιο Δομίνικο όλα έδειχναν να αλλάζουν. Την Τετάρτη, δύο ημέρες αμέσως μετά το τροχαίο που είχαν οι Μαχητές του «Survivor», ο ψυχολόγος και συνεργάτης του ριάλιτι Γιάννης Χοϊμές ειδοποιείται από την παραγωγή του παιχνιδιού να μεταβεί εσπευσμένα στο νησί λόγω έκτακτων αναγκών. Αυτό που συνέβη σόκαρε όχι μόνο την ομάδα των Μαχητών, η οποία βρισκόταν μέσα στο φορτηγάκι και τελικά αναγκάστηκε να αποχαιρετήσει μία παίκτρια λόγω σοβαρού τραυματισμού και να αφήσει έναν ακόμη στο νοσοκομείο, αλλά και πολλούς από τους Διάσημους. Έπρεπε να γίνει διαχείριση της κρίσης από έναν άνθρωπο που είναι ειδικός στο να το πετυχαίνει. Οι παίκτες ήταν σε κατάσταση σοκ, αυτό που συνέβη ήταν κάτι που δεν φαντάζονταν και τους βρήκε ήδη σε φάση που ήταν αποδυναμωμένοι, σε σημείο εξάντλησης. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αντοχές τους είναι μειωμένες, η εξάντληση από την πείνα και την πολυήμερη παραμονή στον Άγιο Δομίνικο έχει προκαλέσει συναισθηματική και ψυχολογική κατάπτωση και το ηθικό έπρεπε να ανέβει. Έτσι η παραγωγή έκρινε ότι μια επίσκεψη του ψυχολόγου στο νησί θα μπορούσε να βοηθήσει την κατάσταση. Να καλμάρει τα πνεύματα και να εμψυχώσει όλους όσοι φαίνεται να αντιμετωπίζουν δυσκολίες, σωματικές και ψυχολογικές. Οι τελευταίες μάλιστα οφείλονται και στην απόσταση που χωρίζει τους συμμετέχοντες από τους συγγενείς και τους φίλους τους. Οι εντάσεις μεταξύ των παικτών είναι συνεχείς, τα νεύρα είναι τεντωμένα και πάντα η περίοδος λίγο πριν από την τελική ευθεία είναι η δυσκολότερη. Πείνα, αρρώστιες, εξάντληση. Υπάρχουν εκρήξεις στις συμπεριφορές οι οποίες πλέον είναι συνεχείς. Επιπλέον μετά τις αποχωρήσεις και τις συνεχείς αλλαγές οι ισορροπίες στις σχέσεις μεταξύ των παικτών έχουν διαταραχθεί σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό. Γι’ αυτό και χρειαζόταν ένας άνθρωπος να κάνει διαχείριση κρίσης και των μεν και των δε: αφενός των τραυματιών που βρίσκονταν σε σοκ, αφετέρου όλων όσοι μπορεί να τον χρειαστούν. Και ο καταλληλότερος και πιο έμπειρος στον συγκεκριμένο τομέα είναι ο κ. Χοϊμές, ο οποίος έκτοτε παραμένει στον Αγιο Δομίνικο και, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να επιστρέψει τη Μεγάλη Εβδομάδα».

Σημειώνεται ότι οι ειδικοί ψυχολόγοι πολύ συγκεκριμένα αναφέρουν ότι:

«Η παρατεταμένη υποχρεωτική νηστεία των παικτών μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές βλάβες στον οργανισμό τους. Καταρχάς έχουν σημειωθεί λιποθυμικά επεισόδια και γυναικολογικές διαταραχές με διακοπή της εμμήνου ρήσεως. Οι κίνδυνοι όμως αφορούν επιπλέον διαταραχές στον θυρεοειδή και φυσικά σημαντική απώλεια μυϊκού ιστού, κάτι που δεν επανέρχεται ακόμη και με κανονική σίτιση. Ωστόσο πολύ σημαντικότερες είναι οι ψυχολογικές διαταραχές. Χρόνιο άγχος, διαταραχή πανικού και κατάθλιψη είναι οι τρεις κορυφαίοι κίνδυνοι που απειλούν τους συμμετέχοντες. Οι λόγοι είναι η στέρηση φαγητού, η απομόνωση σε συγκεκριμένο μέρος, η αγωνία για την επιτυχία των αγωνισμάτων, η πίεση του ταλαιπωρημένου οργανισμού να τα καταφέρει στις δοκιμασίες. Η κατάθλιψη είναι το πλέον σύνηθες και μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και μετά την αποχώρηση από αυτού του τύπου τα ριάλιτι. Το χρονικό διάστημα παραμονής τους είναι μεγάλο και ακόμη και ο υποσιτισμός επηρεάζει σημαντικά τον εγκέφαλο προκαλώντας σοβαρές συνέπειες λόγω της έλλειψης βιταμινών και σημαντικών στοιχείων απαραίτητων για την ψυχολογική κατάσταση και την υγεία των παικτών».

Διαβάσαμε ωστόσο με έκπληξη επίσης στις 10/4 στο Newsit.gr, κείμενο που υπογράφει ο κ. Γρ. Μελάς και αναφέρει το εξής αντικρουόμενο με τα παραπάνω που εγώ και οι συνεργάτες μου ακούσαμε από το Προεδρείο του ΕΣΡ: «Αναστάτωση έχει προκληθεί τις τελευταίες μέρες με το ριάλιτι του ΣΚΑΪ και το οποίο σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας φαίνεται να έχει μπει στο «μικροσκόπιο» του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Σύμφωνα λοιπόν με όσα έχουν ακουστεί και γραφτεί, το ΕΣΡ αποφάσισε τη «μετακόμιση» του «Survivor» και κρίνοντας ότι το ριάλιτι δεν πρέπει να παρακολουθείται από παιδιά θα προβάλλεται πλέον μετά τις 11 το βράδυ.

Σύμφωνα μάλιστα με τα ίδια σενάρια το ΕΣΡ αποφάσισε πως δεν μπορεί πριν από τις 11 το βράδυ να προβάλλεται καμία εκπομπή σχετικά με το ριάλιτι, όπερ σημαίνει ότι στο κανάλι του Φαλήρου θα αναγκαστούν να «παγώσουν» την καινούργια εκπομπή, την «#Survivor», με παρουσιάστρια την Ελεονώρα Μελέτη που σχεδιάζουν, όπως πρώτα είχα αναφέρει μέσα από το Newsit, να την έβγαζαν στον αέρα από τις 24 Απριλίου. Τι γίνεται λοιπόν; Ισχύουν όλα αυτά που ακούγονται και γράφονται;

Πράγματι το ΕΣΡ αποφάσισε να «μετακομίσει» το ριάλιτι δίνοντας εντολή στον ΣΚΑΪ; Σύμφωνα λοιπόν με έγκυρες πληροφορίες μου όλα αυτά τα σενάρια είναι… επιστημονικής φαντασίας και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Είναι αλήθεια πως πράγματι το ΕΣΡ σε συνεδρίασή του ασχολήθηκε με το ριάλιτι, εξετάζοντας το πρόγραμμα, ως οφείλει να κάνει, με κάθε τηλεοπτική εκπομπή.

Μιλώντας μάλιστα με μέλη του ΕΣΡ μου επιβεβαίωσαν ότι έχουν συζητήσει για το «Survivor», αλλά όπως έχουν συζητήσει και για άλλα τηλεοπτικά προγράμματα, ενώ μου τόνισαν ότι λόγω της ιδιαίτερης θεματολογίας του ως ριάλιτι τυγχάνει μεγαλύτερης προσοχής και ότι θα εξετάσουν μεν τη σήμανσή του αλλά δεν έχει έως τώρα διαπιστωθεί καμία παράβαση.

«Βεβαίως πρέπει να έχουμε το νου μας, ριάλιτι είναι», μου είπε χαρακτηριστικά μέλος του ΕΣΡ, τονίζοντάς μου ότι ναι μεν ασχολήθηκαν σε συνεδρίαση με το «Survivor», καθώς πρέπει να συζητούν όλα τα προγράμματα και πρέπει να υπάρχει σύνθεση απόψεων, ώστε να ενημερώνονται οι νομικοί για την τηλεοπτική λειτουργία και οι της τηλεοπτικής λειτουργίας να ενημερώνονται για το νομικό καθεστώς. Αυτή είναι μία συνήθης και συνεχής διαδικασία για το ΕΣΡ που έχει φόρτο εργασίας καθώς προσπαθούν να βάλουν σε τάξη το τηλεοπτικό τοπίο, αλλά ουδεμία απόφαση έχει ληφθεί για το «Survivor», ούτε και για «μετακόμισή» του, αλλά ούτε και υπάρχει «απαγορευτικό» για την καινούργια εκπομπή με την Ελεονώρα Μελέτη. Τέλος, αξίζει να αναφέρω ότι μιλώντας με μέλη του ΕΣΡ, μου τονίστηκε ότι «το ΕΣΡ είναι ανεξάρτητη Αρχή , δεν πιέζεται, δεν εκβιάζεται, δεν δέχεται παρεμβάσεις από μέλη του Κοινοβουλίου και πρέπει να το σέβονται αυτό».

Επειδή μετά από όλα τούτα δημιουργείται η εντύπωση πως η μέχρι τώρα «ανυπαρξία» του ΕΣΡ δίνει λαβή σε κάθε είδους δημοσίευμα. Διότι από το δημοσίευμα του κ. Μελά δύο τινά υπάρχουν: είτε αυτός έχει σωστό ρεπορτάζ κι εγώ παραπλανήθηκα από το Προεδρείο του ΕΣΡ κατά τη συνάντηση μας, ή το Προεδρείο του ΕΣΡ ήταν ειλικρινές μαζί μας και τότε τα μέλη του ΕΣΡ με τα οποία μιλά ο κ. Μελάς τον παραπλανούν ή και τον εμπαίζουν και πάντως τον οδηγούν να δημοσιοποιεί ψεύδη.

Εν αντιθέσει με την ΕΕΕΠ που άμεσα κινήθηκε και σταμάτησε το στοιχηματισμό στο Survivor, η «ανεξάρτητη» Αρχή ΕΣΡ παρά τον ποταμό δημοσιευμάτων στο διαδίκτυο, παρά την μετάκληση ψυχολόγου από την Ελλάδα στον Άγιο Δομίνικο και παρά το αδιαμφισβήτητο byllying που ασκείται στους «παίχτες» και μεταφέρεται και σε αθώους μαθητές που μιμούνται, στα προαύλια των Ελληνικών σχολείων τους «πρωταγωνιστές» του «Survivor», ακόμη ο Υπουργός δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε στο μέρος που τον αφορά στο να ζητήσει δηλαδή το ΕΣΡ να ελέγξει την διάδοση της υποκουλτούρας, του βίαιου και αντικοινωνικού μηνύματος, της επικινδυνότητας για τη σωματική και ψυχική υγεία των συμμετεχόντων, αλλά επαναλαμβάνω το κυριότερο: Την έκθεση των ανήλικων παιδιών σε ένα τηλεθέαμα που ο μιμητισμός του bullying μεταφέρεται στις σχολικές αυλές με πολύ επικίνδυνα αποτελέσματα όπως πολύ προσφάτως βίωσε η ελληνική σχολική κοινότητα.

Για το λόγο αυτό καλείται να απαντήσει και ο αρμόδιος Υπουργός Δικαιοσύνης εάν έχει ζητήσει την άμεση παρέμβαση του αρμόδιου εισαγγελέα καθότι βλέπουμε ξεκάθαρα ότι η αρμόδια αρχή παραβαίνει το νόμο και δεν εκπληρώνει εγκαίρως τα ελεγκτικά της καθήκοντα. Ας μην ξεχνούμε δε, ότι ουδείς είναι υπεράνω νόμου στη χώρα μας και ουδείς ανεξέλεγκτος από την Ελληνική Δικαιοσύνη και όπως σωστά είπε στη Βουλή ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς «ουδείς είναι υπεράνω του νόμου. Ούτε εσείς, ούτε εμείς, ούτε τα μέλη του ΕΣΡ».

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Έχουν λάβει γνώση οι αρμόδιες Ελληνικές εισαγγελικές Αρχές για την υπόθεση των καταγγελιών της Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης όσο και των δικών μου κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων για την εκπομπή Survivor και για την συνεχή έκθεση ανηλίκων σε προφανείς κινδύνους και τι έχουν πράξει έως τώρα;

2. Έχει ή θα επέμβει η αρμόδια εισαγγελική αρχή για το ζήτημα της συνειδητής κωλυσιεργίας του ΕΣΡ στο να επιτελέσει το θεσμικό του έργο χωρίς εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων;

3. Γιατί, εφόσον το ίδιο το προβάλλον κανάλι του Survivor έστειλε ψυχολόγο για την παρακολούθηση της «επιθετικής» ή/και καταθλιπτικής συμπεριφοράς των συμμετεχόντων, η οποία προβάλλεται και διαφημίζεται ως τηλεθέαμα, ακόμη και σήμερα το ΕΣΡ δεν έχει βγάλει κάποια σχετική ανακοίνωση για τα τεκταινόμενα; Στα δημόσια σχολεία υπάρχουν ειδικοί ψυχολόγοι ώστε να παρατηρήσουν και να στηρίξουν τους μαθητές που υφίστανται το bullying «παίζοντας Survivor» στα προαύλια;

4. Τι σας απάντησε το ΕΣΡ και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, δηλαδή τι ακριβώς περιμένουν για να παρέμβουν, επιτελώντας το θεσμικό τους ρόλο προς όφελος της κοινωνίας, όταν καθημερινώς γινόμαστε μάρτυρες εκπομπών που διαφημίζουν συμπεριφορές bullying εναντίον συμμετεχόντων στο Survivor;

5. Εφόσον η κανονική λειτουργία του ΕΣΡ επιτρέπει την καταγγελία από μέρους πολιτών, τι άραγε σημαίνει το δημοσίευμα του κ. Μελά στο newit.gr ότι μέλος του ΕΣΡ του είπε ότι «το ΕΣΡ είναι ανεξάρτητη Αρχή , δεν πιέζεται, δεν εκβιάζεται, δεν δέχεται παρεμβάσεις από μέλη του Κοινοβουλίου»;

6. Τελικώς το ΕΣΡ εάν δεν έχει δώσει απαντήσεις, δεν πρέπει επιτέλους να τοποθετηθεί αρμοδίως και υπευθύνως αν ισχύουν όσα το Προεδρείο του ισχυρίστηκε στη συνάντηση με το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα ή αν ισχύουν τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Μελάς στο άρθρο του που του «μεταφέρθηκαν» από μέλη του ΕΣΡ;

7. Πότε θα συνεδριάσει επιτέλους το ΕΣΡ για την εκπομπή Survivor και για όλα τα έως τώρα καταγγελθέντα σχετικά, μήπως θα περιμένει να ολοκληρωθεί το σύνολο των επεισοδίων, εξυπηρετώντας έτσι –άθελά του πιστεύω- συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα;

8. Επιτέλους απαντήστε, η Νομική υπηρεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής τι σας απάντησε –εάν όπως είπατε στη Βουλή, θέσατε το ερώτημα- Έχουν ή όχι ατομική ευθύνη τα μέλη του ΕΣΡ κάθε φορά που θα γίνονται επιλήσμονες του καθήκοντός τους;

9. Τελικά παρενέβη η Αρχή Παιγνίων και ποια πρόστιμα επέβαλε;

 

Κοινοποίηση : Εισαγγελία Αρείου Πάγου

 

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλο

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος