Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:5367/3/05/17

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 

 

Για να συγκαλύψει το έγκλημα του PSI -δεν συγκαλύπτεται και το ξέρουν όλοι με πρώτη τη Δικαιοσύνη- ο μέγας «δράστης» του Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος πριν λίγες μέρες εξέδωσε βιβλίο με τίτλο: «Μύθοι και αλήθειες για το δημόσιο χρέος»!!!

Πρόκειται για πραγματικό «περιβόλι» άγνοιας και ανακριβειών, που δικαιώνει τον τίτλο του: Μύθος και παραμύθι μαζί. Το παραμύθι του ανεκδιήγητου Βενιζέλου που περιφέρεται εντός και εκτός Ελλάδος ως πολιτικώς «λεπρός», αφού κανένας δεν τον θέλει.

Στο «σύγγραμμά» του, λοιπόν, ο μέγας νομομαθής Βενιζέλος κατακρίνει το ελληνικό δίκαιο -το οποίο ο αξιότιμος καθηγητής της Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τολμά να αποκαλεί «χαλαρό» και «ανεπίγνωτο», δηλαδή «αδαές» και «καθυστερημένο»- διότι, λέει, δεν περιέχει «ρήτρες συλλογικής δράσης (CaCs), με άλλες λέξεις ρήτρες συλλογικών αποφάσεων για «κούρεμα» ομολόγων. Και υμνεί το «πεπειραμένο» αγγλικό δίκαιο, διότι χρόνια τώρα έχει τέτοιες ρήτρες.

Αναλογιστείτε το μέγεθος άγνοιας του Βενιζέλου! Αγνοεί ότι τα περισσότερα δίκαια, ακόμη και τα πιο γνωστά, δεν έχουν τέτοιες ρήτρες διότι, απλούστατα, αν τις προέβλεπαν είναι σαν να ήθελαν να προβλέψουν και να ρυθμίσουν εκ των προτέρων το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας τους. Επιπλέον δε αγνοεί το ότι και αν κάποια κράτη προέβλεπαν τέτοιες ρήτρες, ποιος εγγυάται ότι οι δανειστές τους, σε περίπτωση χρεοκοπίας τους, θα δέχονταν το δικό τους δίκαιο και όχι το «στάνταρ» για τέτοια ζητήματα αγγλικό δίκαιο;

Η αλήθεια είναι η εξής, και ο Βενιζέλος είτε την αγνοεί είτε την αποκρύπτει δολίως. Το αγγλικό δίκαιο, δίκαιο των διεθνών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών προσαρμοσμένο στις ανάγκες των αδίστακτων αγορών, έχει χρόνια τώρα προβλέψει τέτοιες ρήτρες, αυστηρές στα όρια της δανειστικής απανθρωπιάς, για να είναι το «αγαπημένο παιδί» των γερακιών της παγκοσμιοποίησης.

Δηλαδή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αντ. Σαμαρά, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγορεί -ως γνήσιος ανθέλληνας και γι’ αυτό πολέμιος του άλλοτε φίλου του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου- το ελληνικό δίκαιο του ανθρωπισμού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού και υμνεί το αγγλικό δίκαιο της τοκογλυφίας και της απανθρωπιάς. Πως θα γινόταν αλλιώς με τον Βενιζέλο «δράστη» του εγκλήματος του PSI, το οποίο «έδεσε» για χρόνια την Ελλάδα με τα δεσμά του αγγλικού δικαίου, και μάλιστα ως αναγκαστικού δικαίου;

Επί του ζητήματος του PSI εκπομπή του Αιμ. Λιάτσου στο κανάλι Kontra Channel την 12η Aπριλίου 2017, με προσκεκλημένους τον καθηγητή οικονομικών Διονύση Χιόνη και τον Αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδη, κ. Χιόνης χαρακτήρισε την αναδιάρθρωση του χρέους τον Μάρτιο του 2012, το ονομαζόμενο PSI, ως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης και συνέχισε ότι υπάρχουν πολλά σοβαρά θέματα που δεν έχουν διερευνηθεί ακόμα από την δικαιοσύνη».

Συγκεκριμένα ο καθηγητής ανέφερε ότι «συντελέστηκαν αξιόποινες πράξεις οι οποίες είναι ενάντια στις διανθείς πρακτικές που ζημίωσαν την Χώρα» και εντόπισε τις παρακάτω ενέργειες:

Ότι, «δόθηκε η ίδια αποζημίωση στους κατόχους ομολόγων ανεξάρτητα το χρόνου που κάποιος είχε στην κατοχή του το ελληνικό ομόλογο. Για παράδειγμα έλαβαν την ίδια χρηματική αποζημίωση οι κατέχοντες δεκαετή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου για μία ημέρα ή για εννέα έτη και 364 μέρες».

Ότι, «αντιμετωπίστηκαν με τον ίδιο τρόπο οι κερδοσκόποι που είχαν αγοράσει τα ομόλογα στην δευτερογενή αγορά λίγες μέρες πριν την 12η Μαρτίου 2012, με τους θεσμικούς επενδυτές όπως το ΙΚΑ, κλπ ασφαλιστικά ταμεία, που είχαν αγοράσει τα ομόλογα πολύ νωρίτερα».

Ότι, «πληρώθηκαν στο 100% της αξίας των ομολόγων οι κατέχοντες ελληνικά ομόλογα σε νομίσματα εκτός ευρώ (δολάριο, γιέν )».

Ότι, «παραχωρήθηκε το αγγλικό δίκαιο στα νέα ομόλογα τα οποία αντικατέστησαν τα παλιά χωρίς να αποτιμηθεί και να πληρωθεί από τους νέους κατόχους των ομολόγων και ότι έπρεπε να λειτουργήσει βιβλίο προσφορών».

Ότι, «παρανόμως και χωρίς προηγούμενη μελέτη, δόθηκαν κίνητρα συμμετοχής στην αναδιάρθρωση (15% μετρητά και νέα ομόλογα) το ύψος των οποίων επιβάρυνε τον εξωτερικό δανεισμό. Αυτά τα πλουσιοπάροχα κίνητρα εί ναι ενάντια στην οποιαδήποτε διεθνή πρακτική».

Ότι, «παρανόμως άλλαξαν την αρίθμηση (ISIN) των ομολόγων που είχε στην κατοχή της η ΕΚΤ ώστε να εξαιρεθούν της αναδιάρθρωσης».

Ότι, ενδεικτικό των αστοχιών είναι το γεγονός ότι τα Credit Default Swaps ελληνικών ομολόγων αμέσως μετά την αναδιάρθρωση πληρώθηκαν στο 80% και τα νέα ομόλογα εισήλθαν στις αγορές με ακριβώς την ίδια αξία όπως και πριν το PSI.

Τέλος ο καθηγητής ανέφερε ότι, «σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΕ αριθμ 472/2013 του Ευρ. Κοινοβουλίου, Συμβουλίου, τα κράτη μέλη που υπόκεινται σε πρόγραμμα μακροοικονμικής προσαρμογής, οφείλουν να διεξάγουν πλήρη έλεγχο των δημοσίων οικονομικών τους προκειμένου να εκτιμήσουν μεταξύ των άλλων τους λόγους που οδήγησαν σε υπερβολικά επίπεδα χρέους και να εντοπίσουν την οποιαδήποτε παρατυπία».

Κατόπιν αυτών, ερωτάστε :

1. Τι έχει κάνει για όλα αυτά μέχρι σήμερα η κυβέρνησή σας;

2. Έχετε ενδιαφερθεί να μάθετε αν υπάρχουν εκκρεμείς δικαστικές έρευνες και εάν έχουν παραπεμφθεί οι πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης ενώπιον της τακτικής δικαιοσύνης. Απαντήστε στην Βουλή για κάθε σχετική δικαστική έρευνα χωριστά.

3. Τι σκοπεύετε να πράξετε τώρα που γνωρίζετε ότι, για να τεθεί σε βιώσιμη τροχιά το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το 2012, ο στόχος ήταν να υποχωρήσει στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020, από το 168% του ΑΕΠ που προβλεπόταν για το 2012 και ότι ο λόγος που, ενώ με το PSI διαγράφηκε ένα ποσό 105,4 δις ευρώ, ήτοι περίπου 50% του ΑΕΠ, από το χρέος, η αποκλιμάκωσή του ήταν τόσο αργή, επειδή στο πλαίσιο του PSI η Ελλάδα δανείστηκε άμεσα 80 νέα δις ευρώ για να ολοκληρώσει το PSI και την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και, έτσι, το όφελος σε όρους χρέους ήταν σχεδόν μηδενικό, αφού στη διάρκεια του έτους η χώρα δανείστηκε και άλλα 35 δις. ευρώ για να καλύψει τις τρέχουσες υποχρεώσεις της;

4. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησή σας σχετικά με το PSI και τη βιωσιμότητα του χρέους, καθώς επίσης και με το γεγονός ότι αυτό βρίσκεται πλέον, από το 2012, σε χέρια ιδιωτών σε ποσοστό μικρότερο του 30% του συνόλου του, γεγονός που καθιστά δύσκολο έως αδύνατο ένα νέο κούρεμά του;

5. Τι προτίθεστε να πράξετε σεχτικά με τη ζημία των 14 δις ευρώ που υπέστησαν τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς επίσης κα με τον εμπνευστή αυτής της εγκληματικής επιλογής, τον ο τότε ΥΠΟΙΚ Ευάγγελο Βενιζέλο;

6. Γνωρίζετε ότι, ενώ άλλα τον προέτρεπαν να πράξει οι ακριβοπληρωμένοι σύμβουλοί του, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική εταιρεία Cleary Gottlieb Steen and Hamilton, η οποία είχε αναλάβει να συμβουλεύει τον κ. Βενιζέλο, αμείφθηκε με πολλά εκατομμύρια ευρώ για συμβουλές που δεν ακολουθήθηκαν, ο κ. Βενιζέλος ενέταξε τα ασφαλιστικά ταμεία στο κούρεμα κατά 100 δις ευρώ και, παράλληλα, η κυβέρνηση Παπαδήμου, έλαβε δάνεια συνολικού ύψους 130 δισ. ευρώ, τα οποία ενέταξε στο αγγλικό δίκαιο υποθηκεύοντας έτσι το σύνολο των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας;

7. Ποιος θα πληρώσει τελικά τον λογαριασμό του PSI, που προκαλεί ίλιγγο αφού, ούτε λίγο-ούτε πολύ:

 

• Tουλάχιστον 12 Δις ευρώ χάθηκαν λόγω της διαδικασίας, αφού ο κοινός λογαριασμός που υπήρχε στην Tράπεζα της Eλλάδος και στον οποίο εναπέθεταν υποχρεωτικά τις αποταμιεύσεις τους τα Ταμεία «κουρεύτηκε» σε ποσοστό αρχικά κατά 53%

• Σε απόλυτους αριθμούς χάθηκαν 7,31 δις ευρώ από το κοινό κεφάλαιο και άλλα 1,2 δις ευρώ από το δεύτερο κύμα κουρέματος (PSI 2) που έλαβε η χώρα δύο μήνες μετά το πρώτο κούρεμα, τον Φεβρουάριο του 2012. Στις απώλειες αυτές θα πρέπει να προστεθούν και απώλειες 3,39 δισ. ευρώ από το κούρεμα των ομολόγων στα οποία είχαν επενδύσει τα ίδια τα ασφαλιστικά ταμεία.

• Περί τα 2 δις ευρώ έχουν χαθεί από την ετήσια απόδοση σε τόκους που λάμβαναν τα Ταμεία. Συγκεκριμένα, σε 550-600 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες από την ετήσια απόδοση σε τόκους που λάμβαναν τα Ταμεία, από τα περίπου 24 δις. ευρώ που ήταν κατατεθειμένα στην TτE. Eνώ μέχρι και το 2011, οι αποδόσεις αυτές ξεπερνούσαν τα 700 εκατ. ευρώ, το 2012 και συνεπεία του PSI δεν υπερέβαιναν τα 120 εκατ. ευρώ.

• Η εγκληματική διαχείριση Βρούτση, ακολούθως, που έδινε χρήματα από τα αποθεματικά για την πληρωμή των συντάξεων ώστε να μην επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, εκμηδένισε το 2014 αυτές τις αποδόσεις.

• Από τα 22 δις ευρώ στα οποία ανέρχονταν συνολικά τα ομόλογα των ταμείων, τα 7,5-8 δις. ευρώ αφορούν τοποθετήσεις μετά από απόφαση των ίδιων των διοικήσεων των ασφαλιστικών φορέων και τα υπόλοιπα 15-16 δισ. ευρώ τοποθετήσεις μέσω της διαχείρισης του λεγόμενου κοινού κεφαλαίου με την Τράπεζα της Ελλάδος.

 

Κοινοποίηση :Εισαγγελία Αρείου Πάγου.

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος