Loading...
 Start Page

 

Αρ.Πρ.:5314/2.5.2017

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

 

 

Το Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» δημιουργήθηκε βάσει της διαθήκης της Αγλαΐας Κυριακού η οποία απεβίωσε το 1933 και άφησε όλη την περιουσία της για την ανέγερση Νοσοκομείου (Κλινική την ονόμαζε) Παίδων σε μια εποχή που η παιδική θνησιμότητα στην χώρα μας ήταν ιδιαίτερα αυξημένη.

Με την διαθήκη της η Αγλαΐα Κυριακού προσδιόρισε ακριβώς τον τρόπο διοίκησης του Νοσοκομείου αυτού που έλαβε το όνομά της και το όνομα του αποβιώσαντος συζύγου της Παναγιώτη.

Η διαθήκη προβλέπει ότι το Ιδρυματικό αυτό Νοσοκομείο, που είναι ουσιαστικά το μεγαλύτερο Νοσοκομείο της κατηγορίας αυτής (εννοούμε ιδρυματικό) διοικείται από 5/μελές Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο αποτελείται από δύο ισόβια μέλη (η Αγλαΐα όρισε κατ’ αρχήν με την διαθήκη της δύο συγγενικά της πρόσωπα στις θέσεις αυτές και εν συνεχεία προέβλεπε ότι σε περίπτωση θανάτου τους θα τους αντικαθιστούν ως ισόβια μέλη άτομα που θα προτείνονται από το Εθνικό Συμβούλιο Κληροδοτημάτων και εν συνεχεία θα ορίζονται με δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών), από έναν ανώτερο υπάλληλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ορίζεται από τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, από έναν καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών που ορίζεται από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου και από έναν ανώτερο υπάλληλο της Εθνικής Τράπεζας που ορίζεται από τον Διοικητή της.

Το καθεστώς διοίκησης του Νοσοκομείου προστατεύεται από την πάγια σχετική συνταγματική διάταξη που ορίζει σαφώς ότι τα κληροδοτήματα διοικούνται σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην πράξη τελευταίας βουλήσεως του διαθέτη (δηλαδή εν προκειμένω στην διαθήκη της Αγλαΐας Κυριακού).

Κατά καιρούς επιχειρήθηκε με διάφορους τρόπους η καταστρατήγηση της συνταγματικής διάταξης που προβλέπει τον τρόπο διοίκησης του Νοσοκομείου αυτού, και συγκεκριμένα από νόμο που έγινε επί Υπουργών Υγείας Φλώρου, Κακλαμάνη Νικήτα, Ανδρέα Λοβέρδου κ.λ.π., όταν επιχειρήθηκε είτε να προστεθούν μέλη στο Δ.Σ. πέραν των προβλεπομένων στην διαθήκη, είτε να ορισθεί Πρόεδρος του Δ.Σ. (με καθήκοντα Διοικητή) πέραν των 5 μελών του Δ.Σ. που προβλέπονται στην διαθήκη.

Κατά των σχετικών νόμων ή υπουργικών αποφάσεων που ουσιαστικά άλλαζαν σαφώς αντισυνταγματικά τον τρόπο διοίκησης του Ιδρυματικού αυτού Νοσοκομείου υποβλήθηκαν σχετικές προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αποτέλεσμα να εκδοθούν 3 αποφάσεις του Σ.τ.Ε. (το 1989, το 2009 και το 2011) οι οποίες – και οι 3 - καταργούσαν ως αντισυνταγματικές ΟΛΕΣ τις νομοθετικές ρυθμίσεις αλλά και τις υπουργικές αποφάσεις και επέβαλαν τον σεβασμό στον τρόπο διοίκησης που η Αγλαΐα Κυριακού είχε προσδιορίσει με την διαθήκη της.

Ας σημειωθεί ότι ακόμα και με την δημιουργία του ΕΣΥ, επί αειμνήστου Γεωργίου Γεννηματά το 1982-3, έγινε σεβαστός ο συνταγματικά προβλεπόμενος τρόπος διοίκησης του Νοσοκομείου και έτσι διατηρήθηκε η αυτοτέλειά του.

Επί Υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου επιχειρήθηκε να καταστρατηγηθεί για μία ακόμα φορά ο αυτοτελής χαρακτήρας του Κληροδοτήματος με τον ορισμό κοινού Διοικητή στα δύο Νοσοκομεία Παίδων (Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού). Εναντίον αυτής της απόφασης εκκρεμεί ακόμη ενώπιον του Σ.τ.Ε. προσφυγή που έχει κατατεθεί από το Σωματείο Εργαζομένων του «Αγλαΐα Κυριακού».

Επίσης με διάφορους άλλους τρόπους επιχειρήθηκε, χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. του «Αγλαΐα Κυριακού», να αφαιρεθούν διοικητικά από το Νοσοκομείο αυτό με την μέθοδο της σαλαμοποίησης καίρια τμήματα όπως η Ογκολογική Κλινική, η οποία ας σημειωθεί ότι ιδρύθηκε για πρώτη φορά για τα παιδιά της χώρας μας στο «Αγλαΐα Κυριακού» το 1979 και εν συνεχεία δημιουργήθηκλε και άλλη στο «Αγία Σοφία». Κατά και αυτής της αυθαίρετης απόφασης των Υπουργών Αβραμόπουλου και Ξενογιαννακοπούλου εκκρεμεί ακόμη προσφυγή στο Σ.τ.Ε.

Η προσπάθεια της ουσιαστικής καταστρατήγησης της αυτοτέλειας του Ιδρυματικού Νοσοκομείου αλλά και της αυθαίρετης ενοποίησής του συνεχίστηκε τον Ιανουάριο του 2015 όταν έθεσε υποψηφιότητα να εκλεγεί Πρόεδρος του Δ.Σ. ως Κοινός Διοικητής o και Διοικητής του «Αγία Σοφία», ο οποίος βάσει της ad hoc απόφασης του Σ.τ.Ε. του 2009 δεν εδικαιούτο να καταλάβει την θέση αυτή λόγω του ότι δεν ήταν εκ των 5 μελών του Δ.Σ., των προβλεπόμενων από την διαθήκη της Αγλαΐας Κυριακού. Όπως προκύπτει από το σχετικό πρακτικό εκλογής Προέδρου του Δ.Σ. του Ιανουαρίου 2015, αν και επισημάνθηκε από τον Νομικό Σύμβουλο του Ιδρυματικού Νοσοκομείου ότι δεν δικαιούται να είναι καν υποψήφιος για την θέση του Προέδρου μέλος μη προβλεπόμενο από την διαθήκη, εν τούτοις έθεσε υποψηφιότητα ο Κοινός Διοικητής και Διοικητής του «Αγία Σοφία» αλλά μειοψήφισε. Είναι προφανές ότι δια της πλαγίας και εντελώς ΠΑΡΑΝΟΜΑ επιχειρήθηκε ουσιαστικά και πάλι με τον τρόπο αυτόν η κατάργηση της αυτοτέλειας του «Αγλαΐα Κυριακού».

Η πρόσφατη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη περί ενοποίησης των δύο Νοσοκομείων είναι σαφώς παράνομη και αντισυνταγματική, έρχεται σε αντίθεση με 3 αποφάσεις του ανώτατου ακυρωτικού μας δικαστηρίου (Σ.τ.Ε.) και προφανώς εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα.

Επί της ουσίας δε, πρέπει να παρατηρήσουμε ότι το «Αγλαία Κυριακού», αν και διαθέτει 1000 περίπου εργαζόμενους έναντι περίπου 2000 του «Αγία Σοφία» και λειτουργεί με προϋπολογισμό περίπου το ¼ του γειτονικού «Αγία Σοφία», καλύπτει επιτυχώς ακριβώς τις μισές εφημερίες (15) κάθε μήνα, όπως και το «Αγία Σοφία», εφημερεύοντας ουσιαστικά για το σύνολο του παιδιατρικού πληθυσμού της χώρας μας. Είναι καλύτερα οργανωμένο, διαθέτει μοναδικά τμήματα, όπως τον τεχνητό νεφρό, το ακτινοθεραπευτικό τμήμα για παιδιά με καρκίνο, το τμήμα Φυσικής Αποκατάστασης παιδιών με κινητικά προβλήματα στο Παράρτημά του (πρώην Κλινική Δαβάκη επί της Λεωφ. Συγγρού) και ως μικρότερο είναι περισσότερο ευέλικτο και αποτελεσματικότερο, διότι έχει τις βάσεις του στην αρχική λειτουργία του μέχρι και το 1977 ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.

Ας σημειωθεί επίσης ότι το «Αγλαΐα Κυριακού» διαθέτει στην νέα του πτέρυγα 11 αίθουσες χειρουργείων για παιδιά, από τις πλέον σύγχρονες, που για διάφορους λόγους δεν λειτουργούν, αν και έχουν κατασκευασθεί προ 10ετίας! Γιατί άραγε;

Τα άλλα είναι σαφώς εκ του πονηρού και εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Μήπως εξυπηρετούνται συμφέροντα του «Βαρδινογιάννειου» που έχει ενταχθεί στο διπλανό «Αγία Σοφία» και απέσπασε - για να λειτουργήσει - την άψογα λειτουργούσα Ογκολογική Κλινική του «Αγλαΐα Κυριακού»;

2. Μήπως κάποιοι επιχειρούν να καταργήσουν την αυτοτέλεια του Νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού», προωθώντας έτσι ΜΟΝΟΝ ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της υγείας και μάλιστα στο πιο ευαίσθητο κομμάτι της , στην υγεία των Παιδιών;

3. Τι λέτε για όλα αυτά και εν προκειμένω για τις πρόσφατες δηλώσεις του κ.Κυριάκου Μητσοτάκη;

4. Είναι για σας απόλυτα σεβαστές και αποδεκτές οι εκδοθείσες αποφάσεις του Σ.τ.Ε;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος