Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:5458/8/05/17

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 

Την μετατροπή των παλαιών αποθηκών του ΑΣΟ σε χώρο πολιτισμού και αθλητισμού έχει βάλει στόχο ο Δήμος Πατρέων.

Μια από τις βασικές επιλογές του είναι να δημιουργήσει μια θεατρική σκηνή περίπου 400 θέσεων, ώστε να αποφορτίσει το δημοτικό θέατρο «Απόλλων».

Η πρόθεση της δημοτικής αρχής ενεργοποιήθηκε περαιτέρω μετά το τέλος του Πατρινού Καρναβαλιού, όταν έγινε γνωστό ότι θα σταματήσει από την επόμενη χρονιά να φιλοξενεί στις πρώην αποθήκες τα πληρώματα που δημιουργούν δικές τους κατασκευές για τον θεσμό.

Στο Δήμο θέλουν το παλιό ακίνητο να εξωραϊστεί και να αποκτήσει συγκεκριμένη χρήση. «Οδηγός» είναι η μελέτη που εκπονήθηκε στα πλαίσια της διοργάνωσης «Πάτρα- Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006». Η συγκεκριμένη μελέτη αφορούσε τη μετατροπή των παλιών αποθηκών σε χώρο πολιτισμού και αθλητισμού. Οι χρήσεις δεν διαφέρουν από τον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής, αλλά η μελέτη χρειάζεται επικαιροποίηση.

Στο Δήμο έχουν καταγράψει ως μια από τις βασικές ελλείψεις στον πολιτισμό την λειτουργία μιας θεατρικής σκηνής, ικανής να στεγάσει το εκάστοτε πρόγραμμα του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και να φιλοξενήσει θεατρικά σχήματα. Τμήμα του χώρου στον ΑΣΟ έχει εξεταστεί από τη δημοτική αρχή και κρίθηκε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί γι’ αυτόν τον σκοπό. Στόχος είναι να μετατραπεί σε θέατρο δυναμικότητας περίπου 400 θέσεων.

Ένα επιπλέον συγκριτικό πλεονέκτημα είναι οι εξωτερικοί χώροι του κτηρίου, που μπορούν να φιλοξενήσουν τα οχήματα των εν δυνάμει θεατών. Όσο για το αρχιτεκτονικό κόσμημα της πόλης, το δημοτικό θέατρο «Απόλλων», η σκέψη που ωριμάζει στις τάξεις των δημοτικών παραγόντων, είναι να λειτουργήσει αποκλειστικά ως λυρική σκηνή.

Υπάρχουν όμως και άλλοι ζωτικοί χώροι που εντάσσονται στον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής για την μελλοντική αξιοποίηση του ακινήτου. Συγκεκριμένα, το ακίνητο διαθέτει δύο μεγάλες αίθουσες, τις οποίες ο Δήμος θέλει να μετατρέψει σε χώρους άθλησης. Δεν έχει γίνει γνωστό ποια αθλήματα θα βρουν στέγη εκεί, με την προϋπόθεση ότι θα προκριθεί το συγκεκριμένο σενάριο εργασίας του Δήμου. Άλλωστε, το πλάνο βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και το βάρος των δημοτικών παραγόντων εντοπίζεται στην εξεύρεση των χρηματοδοτικών εργαλείων που θα επιτρέψουν το όραμα να γίνει πραγματικότητα.

Ο Δήμος έχει ξεκινήσει επαφές σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο για να βρει τα χρήματα που απαιτούνται, προκειμένου να αξιοποιήσει τις παλιές αποθήκες. Τα αποτελέσματα των επαφών, μέχρι σήμερα, έχουν επιτρέψει στους δημοτικούς παράγοντες να αισιοδοξούν ότι θα υπάρξει θετική εξέλιξη. Πληροφορίες θέλουν να έχει γίνει γνωστό το ενδιαφέρον του Δήμου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Κατόπιν όλων αυτών ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

1. Κατ’ αρχήν υιοθετείτε τις προτάσεις και όπου χρειασθεί θα «βάλετε πλάτη» ώστε να βρεθούν εκείνες οι λύσεις για να ικανοποιήσουν το αίτημα, καθώς τα διαθέσιμα κονδύλια και εν τέλει να ικανοποιηθεί το αίτημα της Πάτρας για τις παλιές αποθήκες του ΑΣΟ, που θα δώσουν ζωή σε μια σχεδόν ερειπωμένη εγκατάσταση της νότιας πόλης.

2. Αν τις υιοθετείτε, με ποια χρηματοδοτικά εργαλεία θα μετουσιωθούν σε πράξη;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2023 Νίκος Ι. Νικολόπουλος