Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:5468/522/8.5.2017

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

 

 

Ο ελληνικός λαός βασανίζεται τα τελευταία 7-8 μνημονιακά χρόνια από ασύλληπτες περικοπές συντάξεων και μισθών, αλλά και από την μη καταβολή δεδουλευμένων και οφειλομένων από τα δημόσια ταμεία.

Μόνιμη επωδός είναι ότι τα ταμεία είναι σε οικονομική αδυναμία.

Η μόνιμη άρνησή μας να ψηφίσουμε κι άλλα επώδυνα μέτρα οφείλεται στο γεγονός ότι οι “γνωστοί και μη εξαιρετέοι ”δανειστές - βασανιστές του ελληνικού λαού δεν μπορεί να έχουν δικαιώματα επί της ζωής των κατοίκων αυτής της χώρας.

Όχι μόνον διότι η Ελλάδα είναι η χώρα, στην οποία οφείλει η Δύση και το ζειν και το ευ ζειν, αλλά και διότι πρόκειται για ένα χρέος ,το μέγα μέρος του οποίου είναι κατασκευασμένο με τοκογλυφικούς όρους και με όρους συνεργασίας δανειστών και ελλήνων επιόρκων σε πεδία διαφθοράς.

Εξαιτίας αυτής της συνεργασίας και της ατιμωρησίας διαχρονικά φτάσαμε ως εδώ.

Το τελευταίο φύλλο συκής των δανειστών έπεσε με την τελευταία απαίτησή τους να θεμελιωθεί δια νόμου το ακαταδίωκτο τραπεζικών στελεχών για οικονομικά εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου.

Παραδείγματα του πως φτάσαμε ως εδώ:

Περισσότερα από 92 δάνεια εκατομμυρίων ευρώ φέρεται ότι δόθηκαν μέσα σε ενάμιση χρόνο (!!!) σε δύο άτομα από υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας για αγορά ακινήτων, η αντικειμενική αξία των οποίων δεν ξεπερνούσε τα 5.000-7.500 ευρώ, με αποτέλεσμα η τράπεζα να υποστεί τεράστια ζημιά. Τα δε συμβόλαια αγοραπωλησίας ανέγραφαν τιμές πώλησης έως 15.000 ευρώ!

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε με μήνυση της ίδιας της τράπεζας και υπό κατηγορία βρέθηκαν μηχανικοί και τραπεζικοί που φέρεται ότι έστησαν το κόλπο υπερκοστολόγησης της εμπορικής αξίας των οικοπέδων, αλλά και οι δύο πωλητές που ήταν πάντα ίδιοι. Κι όμως, Δικαστικό Συμβούλιο του Εφετείου τους απάλλαξε με βούλευμα, στο οποίο απλώς επαναλαμβάνεται η απαλλακτική εισαγγελική πρόταση, χωρίς καμία άλλη αναφορά! Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ”, το βούλευμα αναιρέθηκε ήδη από τον Άρειο Πάγο.

Όλα έγιναν μεταξύ Ιουλίου 2007 και Ιανουαρίου 2009 και, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, «το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας Σκάλας Ωρωπού από την 28η/6/2007 έως τη 19η/1/2009 χορήγησε 92 δάνεια σε φυσικά πρόσωπα για αγορά οικοπέδων κυρίως στην περιοχή... Δήμου Αυλίδος, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Σκάλας Ωρωπού».

Τα οικόπεδα αυτά είχαν επιφάνεια από 250 τ.μ. έως 350 τ.μ. περίπου, η αντικειμενική τους αξία ήταν μικρή, δηλαδή από 6.000 ευρώ έως 7.500 ευρώ το καθένα, και το αναγραφόμενο στο συμβόλαιο αγοραπωλησίας τους τίμημα δεν υπερέβαινε τις 15.000 ευρώ. Ομως, η εκτίμηση τα αξίας των οικοπέδων αυτών από τους συνεργαζόμενους με την Εθνική Τράπεζα μηχανικούς ανερχόταν σε ποσά πολύ μεγαλύτερα από την αντικειμενική αξία τους και το συμβολαιογραφικό τίμημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ως άνω κατηγορούμενοι εκτιμούσαν ότι η εμπορική αξία κάθε οικοπέδου ξεπερνούσε τα 100.000 ευρώ, τα 150.000 ευρώ, αλλά και τις 250.000 ευρώ...».

Μια απλή άθροιση των ποσών, δηλαδή των επιπλέον (περίπου) 150.000 ευρώ από κάθε δάνειο, για καθένα από τα 92 που χορηγήθηκαν, οδηγούν το ποσό που δόθηκε συνολικά σε δυσθεώρητα ύψη, με αποτέλεσμα στις 15/3/2011 η τράπεζα να στραφεί κατά των συνεργαζόμενων με την ίδια μηχανικών και διαμεσολαβητών. Αν και ασκήθηκαν κακουργηματικές διώξεις, το Εφετείο αποφάνθηκε ότι «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα αναγραφόμενα στην ανωτέρω έγκληση περί απατηλών ενεργειών των κατηγορουμένων που οδήγησαν σε παραπλάνηση της εγκαλούσας τράπεζας και βλάβη της περιουσίας της».

Οι αρεοπαγίτες όμως απάντησαν αρνητικά στο Εφετείο, κρίνοντας ότι «το Συμβούλιο δεν διέλαβε διόλου στο προσβαλλόμενο βούλευμά του μαρτυρικές καταθέσεις, έγγραφα, απολογίες κατηγορουμένων, από τα οποία συνήγαγε την κρίση ότι δεν υπάρχουν καθόλου ενδείξεις ενοχής σε βάρος των κατηγορουμένων. Συνεπώς, υπέπεσε στην πλημμέλεια της ελλείψεως αιτιολογίας του προσβαλλόμενου βουλεύματός του». Έτσι, οι οκτώ κατηγορούμενοι θα κριθούν ξανά από το Δικαστικό Συμβούλιο του Εφετείου.

Στην περιοχή της Αιδηψού-Ισταιίας Εύβοιας έρευνα της Τράπεζας κατέληξε σε πόρισμα ύπαρξης κυκλώματος το οποίο είχε την ίδια σχεδόν μεθοδολογία και ακόμα πιο προκλητική δράση.

Ανύπαρκτα για την περιοχή άτομα, φέρονται ως μέλη κυκλώματος ,τραπεζικών στελεχών και μηχανικών το οποίο τα χρησιμοποιούσε για να υπερεκτιμά την αξία ακινήτων καινα λεηλατεί τα ταμεία της Τράπεζας, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το πόρισμα το οποίο σας καταθέτουμε.

 

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι ορισμένα άτομα εμφάνιζαν τίτλους που στην ουσία είναι ανύπαρκτοι ,για να μπορούν να διευκολύνουν την λεηλασία.

Το πόρισμα της Τράπεζας αναφέρει την διάπραξη ποινικών αδικημάτων βαρύτατων και ερευνητέες είναι πληροφορίες που αναφέρουν ότι κάποιου είδους εμπλοκή είχαν στην υπόθεση και κομματικά στελέχη.

 

Κατόπιν όλων αυτών ερωτάσθε:

1. Κύριε Υπουργέ Οικονομικών η διοίκηση του ΕΤΕ που διαχειρίζεται και χρήματα του ελληνικού δημοσίου, κρατά στην υπηρεσία τους κατηγορούμενους που συμμετείχαν στο «κόλπο» ή τους έχει απολύσει;

- Να κατατεθούν τα πορίσματα των επιθεωρητών και των πειθαρχικών συμβουλίων.

2. Τα αρμόδια υπερκείμενα πρόσωπα και κλιμάκια ελέγχθηκαν, αφού επέτρεψαν με την πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους ή ίσως κάποιο και από δόλο να ζημιώσουν με εκατομμύρια ευρώ το δημόσιο και τους μετόχους της ΕΤΕ;

- Να κατατεθούν τα πορίσματα των πειθαρχικών συμβουλίων

3. Η διοίκηση πότε ακριβώς ενημερώθηκε επί πόσο χρόνο «χόρευαν τα ποντίκια» κάτω από την μύτη της;

- Να κατατεθεί όλη η σχετική αλληλογραφία και οι αναφορές των αρμοδίων επιθεωρητών

4. Ποιος υποδιοικητής έχει την ευθύνη της παρακολούθησης;

5. Ερευνήθηκαν από την Δικαιοσύνη τα διαλαμβανόμενα στο πόρισμα της Τράπεζας και αν ναι σε ποιό σημείο βρίσκονται σήμερα αυτές οι έρευνες;

6. Ο διορισθείς ως Διοικητής στο νοσοκομείο Καρύστου Α. Πετσής διαθέτει πτυχίο μηχανικού ή κάποιο άλλο πτυχίο ανώτερης η ανώτατης εκπαίδευσης και αν ναι ποιό ακριβώς;

- Να κατατεθεί ο σχετικός τίτλο σπουδών

 

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2023 Νίκος Ι. Νικολόπουλος