Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:5430/5.5.2017

 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

 

 

Δεν απέφυγαν τα… χειρότερα οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα έρθουν αντιμέτωπες με σκληρές αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική. Οι ελπίδες των φαρμακευτικών επιχειρήσεων πως Θεσμοί και Κυβέρνηση θα επαναξιολογήσουν την προσέγγιση τους, υπολογίζοντας τις πιθανές επιπτώσεις από τα σχεδιαζόμενα μέτρα, δεν επιβεβαιώθηκαν.

Κυβέρνηση και δανειστές αποφάσισαν την τροποποίηση των προϋποθέσεων εισαγωγής των νέων φαρμάκων στη θετική λίστα, υιοθετώντας «φίλτρο» για την εισαγωγή.Τα νέα φάρμακα θα εισάγονται στη θετική λίστα με την προϋπόθεση ότι κυκλοφορούν σε 9 κράτη- μέλη της Ε.Ε, αποζημιώνονται σε 6 από αυτά εκ των οποίων τα τρία διαθέτουν σύστημα ΗΤΑ.

Παράλληλα, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Αριστοτέλους «εισάγονται κριτήρια αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας (ΗΤΑ), τα οποία είναι η ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη, η προστιθέμενη θεραπευτική αξία του υπό αξιολόγηση φαρμακευτικού προϊόντος σε σχέση με τις υφιστάμενες θεραπείες, η αξιοπιστία των στοιχείων της κλινικής τεκμηρίωσης και η σχέση κόστους- οφέλους μετά από συνεκτίμηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη σε συνάρτηση με τα φαρμακο-επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας».

Οι φαρμακοβιομηχανίες, βέβαια, δεν κατάφεραν να αποφύγουν ούτε το «χαστούκι» του 25% για τα νεοεισερχόμενα φάρμακα, ενώ δεδομένη είναι πλέον και η εισαγωγή του ενοποιημένου rebate, βάσει του πολυώνυμου Μπερσίμη. Όπως εξηγεί, πάντως, το Υπουργείο Υγείας πρόκειται για «ενοποιημένο rebate όγκου με επιπλέον επιβάρυνση 25% για τα νέα on patent φάρμακα και μέχρι να υπάρξει διαπραγμάτευση της τιμής αποζημίωσής τους.

Μάλιστα, με τη συμφωνία με τους Θεσμούς έρχεται και η θεσμική θωράκιση και νομική υποστήριξη της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, που αποτελούσε βασική ανησυχία των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, ιδίως εκείνων που συμμετείχαν στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για την Ηπατίτιδα C.

Ακόμη, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης διασυνδέεται με την Επιτροπή Θετικής Λίστας, με τα διαπραγματευτικα αποτελέσματα να συνεκτιμώνται με τα υπόλοιπα κριτήρια της θετικής λίστας.

Το Υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει και στη θέσπιση μέτρων για την προώθηση των γενοσήμων, με ποσοστιαίους στόχους συνταγογράφησης ανά γιατρό και με ειδικό οικονομικό κίνητρο για τα φαρμακεία, παράμετρος που φαίνεται να υπήρχε και στα προσχέδια της νέας συμφωνίας .

Κλειστοί προϋπολογισμοί θα προβλεφθούν ανά θεραπευτική κατηγορία σε συνδυασμό με την ενσωμάτωση υποχρεωτικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, ενώ η συνταγογραφική συμπεριφορά των γιατρών θα αξιολογείται και θα ελέγχεται από τον ΕΟΠΥΥ.

Ανήσυχοι εμφανίζονται οι εκπρόσωποι της φαρμακευτικής αγοράς για τις επιπτώσεις των μέτρων, ιδίως αφού δεν υπάρχουν ουσιαστικά αναπτυξιακά αντίβαρα.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Υπάρχει βούληση για την προστασία της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και αν ναι με ποια συγκεκριμένα μέτρα;

2. Έχει αποσαφηνιστεί πως θα αντιμετωπιστεί μια πιθανή υπέρβαση που θα προκύψει στη φαρμακευτική δαπάνη;

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος