Loading...
 Start Page

Α.Π. 1727/01-12-17

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟN ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών έχει διαβιβαστεί από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης το πόρισμα σχετικά με τη λειτουργία και διαχείριση του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), πρώην Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας. Σκοπός, η αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών.

Είναι η αρχή της έκρηξης ενός ηφαιστείου που σιγόκαιγε πολλά χρόνια και φαίνεται ότι έχει να απελευθερώσει μεγάλη ποσότητα καυτής λάβας. Απευθείας αναθέσεις, επαναλαμβανόμενες και με τους ίδιους πάντα αναδόχους, ελάχιστες διαγωνιστικές διαδικασίες, υπερτιμολογήσεις, παντελής απουσία διαχειριστικών ελέγχων, απουσία απογραφής, ενισχυμένες αρμοδιότητες μελών του ΔΣ και άλλα πολλά εντυπωσιακά για μία μακρά περίοδο, που ξεκινά πριν καν ιδρυθεί το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Η έκθεση – όπως πληροφορούμεθα στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος- του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης περιλαμβάνει ευρήματα που αφορούν την περίοδο 2011-2017, από τότε δηλαδή που υπήρχε το ΕΙΝ το οποίο, το 2013, αντικαταστάθηκε από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ είναι υπεύθυνο για τις υπηρεσίες φύλαξης, καθαρισμού, σίτισης, τις τεχνικές υπηρεσίες και πολλές κεντρικές υπηρεσίες σε δεκάδες δομές όπως φοιτητικές εστίες, ΙΕΚ, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και όλες τις δομές που εντάσσονται στη Διά Βίου Μάθηση. Στην ευθύνη του υπάγεται και το πρόγραμμα Erasmus+, Κοινοτικό πρόγραμμα για την εκπαίδευση, κατάρτιση και τον αθλητισμό φοιτητών.

Τα κονδύλια που διαχειρίζεται; Γύρω στα 100 εκατ. τον χρόνο! Τα 60 αποτελούν δημόσια χρηματοδότηση.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:

1. Εάν πράγματι αληθεύουν οι πληροφορίες ότι οι ελεγκτές μεταξύ άλλων διαπίστωσαν, απουσία τακτικού διαχειριστικού ελέγχου, παράλειψη απογραφής, μη σύννομες διαδικασίες προμήθειας υψηλών κονδυλίων ειδών τροφοδοσίας με απευθείας αναθέσεις, πλημμεληματική άσκηση εποπτικού ελέγχου επί των εστιών κ.ά., τότε εσείς ο έχων τη πολιτική ευθύνη υπουργός Παιδείας, γιατί δεν έχετε την άμεση ολοκλήρωση του έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου, την επίσπευση της διαδικασίας απογραφής ώστε να αποφανθεί το υπουργείο Παιδείας για το ζήτημα της μη απόδοσης των αντιτίμων των κουπονιών για τους σιτισθέντες φοιτητές από το 2011 και εντεύθεν και ακόμα ποιο είναι το ύψος των ζημιών και της κακοδιαχείρισης και ποιοι εγκαλούνται γι’ αυτούς τους λόγους;

2. Σε πειθαρχικό επίπεδο, ποιες ενέργειες έχετε κάνει για τον ασύδοτο και ανέλεγκτο τρόπο λειτουργίας του Ιδρύματος το ακόμα σοβαρότερο πάντως είναι ότι παρ’ ότι οι καταγγελίες του κ. Πιλάλη στην «Εφ.Συν.» είναι αποκαλυπτικές όχι μόνο για την περίοδο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. αλλά και για τον τρόπο διαχείρισης του Ιδρύματος μετά την αλλαγή των προσώπων στη διοίκηση. Σημειωτέον, έγιναν αρκετές αλλαγές προσώπων από το φθινόπωρο του 2015, επί πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, γιατί εσείς δεν δράσατε όπως οφείλατε και έτσι διεκόπη το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του Ιδρύματος. Για παράδειγμα έτσι, μεταξύ πολλών επαναφορών ήταν και η ανάθεση του λογιστηρίου στον ίδιο ανάδοχο τον οποίο είχε απομακρύνει η προηγούμενη διοίκηση και διάφοροι άλλοι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί με πρόσωπα που επίσης είχαν αποπεμφθεί;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2021 Νίκος Ι. Νικολόπουλος