Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:6564 /21-06-2017

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο της παρουσίας μεδουσών στον Κορινθιακό κόλπο καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας σε συνδυασμό με την υπεραλίευση και την μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος συμβάλλουν στην έξαρσή του.

Οι επιχειρηματίες, οι μόνιμοι κάτοικοι και οι παραθεριστές, που ευελπιστούσαν ότι οι κρύες θάλασσες του φετινού χειμώνα θα περιόριζαν το φαινόμενο, απογοητεύτηκαν όταν πρόσφατα διαπίστωσαν ολόκληρα κοπάδια από τσούχτρες στις θάλασσες τους.

Μέλη του Ομίλου Αυτοδυτών Λουτρακίου – Loutraki Dive Club, που οργανώνουν σημαντικές δράσεις υποβρύχιου καθαρισμού των βυθών, στην προτελευταία κατάδυση τους στις θαλάσσιες περιοχές Παναγίτσα και Φλάμπουρο αντίκρισαν μεγάλο πληθυσμό από Pelagia noctiluca - η μόνη ­μέδουσα που είναι και τσούχτρα και μάλιστα πολύ κοντά στην ακτή.

Σύμφωνα με την γνώμη του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί ή να περιοριστεί με την τοποθέτηση διχτύων αλλά και με τον εφοδιασμό των θαλασσών με χελώνες καρέτα- καρέτα και μεγάλα ψάρια όπως είναι τα δελφίνια, οι τόνοι κ.α. που τρέφονται με μέδουσες και τσούχτρες.

Ενδεικτικά το δελφίνι καταναλώνει πάνω από 80 κιλά θαλάσσιων ασπόνδυλων σε ημερήσια βάση και η χελώνα πάνω από 100 με 120 κιλά, καθώς οι μέδουσες αποτελούν την βασική της τροφή. Οι τουριστικές επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής έχουν ήδη ακυρώσεις από τακτικούς πελάτες που ενημερώνουν ότι εξαιτίας των μεδουσών θα αναζητήσουν άλλους προορισμούς.

«Το συγκεκριμένο είδος με το που σε ακουμπήσει, ελευθερώνει μια νευροτοξίνη που για κάποιους ανθρώπους μπορεί να καταστεί πολύ επικίνδυνη»

Το «καμπανάκι του κινδύνου» για την κατάσταση στον Κορινθιακό κόλπο έκρουαν εδώ και χρόνια οι οικολόγοι, όμως, όταν πια το πρόβλημα με τις τσούχτρες έφερε σε απόγνωση τουριστικούς φορείς και κατοίκους από το Λουτράκι μέχρι και την Πάτρα, η αφύπνιση έγινε μαζική και φτάνει πλέον στα όρια του γενικού συναγερμού!

Η εμφάνιση μεδουσών που δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα στον Κορινθιακό, οφείλεται και στην «επίθεση» που δέχεται ο Κόλπος από τις απαγορευμένες κατά τα άλλα μηχανότρατες και τα δίχτυα βυθού. Σύμφωνα με μελέτη της GreenPeace (Report 2009), σε βάθος 40 ετών στον Κορινθιακό, το 65-70% των ψαριών είναι προϊόν υπεραλίευσης.

Η παράνομη χρήση της μηχανότρατας ως αλιευτικού εργαλείου, σπαταλάει περί το 45% της ψαριάς και προκαλεί ανυπολόγιστες περιβαλλοντολογικές καταστροφές στον βυθό των θαλασσών και συνεπώς στα θαλάσσια του οικοσυστήματα. «Πρέπει να έχουμε μέτρια αλιευτική δραστηριότητα για να έχουμε ψάρια, αλλά και ισορροπία του οικοσυστήματος με μείωση του αριθμού των τσουχτρών που κερδίζουν έδαφος αυτή την περίοδο».

Η καταστροφή του θαλάσσιου οικοσυστήματος έχει ως αποτέλεσμα να επικρατούν πλέον σε μόνιμη βάση στον Κορινθιακό παρεπιδημούντα είδη, όπως οι μέδουσες, απειλώντας και τη ζωή των κατοίκων!

Επειδή, «ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει και στους επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής, αφού το φαινόμενο μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά για τους επισκέπτες των παραθαλάσσιων περιοχών», αναφέρεται στην παρέμβαση.

Επειδή, οι αποκαλύψεις για μόλυνση της θάλασσας, έφτασαν και σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο, αφού σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πελοπόννησος», στα χέρια της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου από το Αίγιο, έχει φθάσει μηνυτήρια αναφορά απόστρατου αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού για τέλεση σοβαρών ποινικών αδικημάτων σε βάρος του οικοσυστήματος, που έχουν ως επακόλουθο την έξαρση του φαινομένου με τις εκατοντάδες τσούχτρες στον Κορινθιακό Κόλπο, ζητώντας την άμεση παρέμβασή της, βάσει συντάγματος. Επικαλείται μάλιστα στοιχεία για μόλυνση και ανεξέλεγκτη μετακίνηση μεδουσών που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των λουομένων με αποκρουστικές εικόνες σε παραλίες δημοφιλών τουριστικών περιοχών, απειλώντας εκατοντάδες επιχειρήσεις και κατά συνέπεια την τοπική οικονομία.

Επειδή, στα χέρια της κ. Δημητρίου βρίσκονται, όμως, και καταγγελίες ψαράδων, ότι προ ημερών στο Αίγιο, αλιευτικά σκάφη «σήκωσαν» μέσα σε ένα βράδυ 85 τόνους ψάρια και επιπλέον 45 τόννους σε άλλη δεύτερη εξόρμησή τους, χωρίς καν να εντοπιστούν, γεγονός υπεραλίευσης που δεν έχει προηγούμενο και όλα αυτά με τη βοήθεια ταχύπλοων σκάφων ως «τσιλιαδόρων» ώστε να τους ειδοποιούν εγκαίρως σε περίπτωση εμφάνισης του Λιμενικού.

Κατόπιν τούτων τίθενται τα εξής ερωτήματα:

1. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος γιατί δεν προχωρά στην ένταξη τόσο του Κορινθιακού όσο και του Αμβρακικού Κόλπου, στις προστατευόμενες περιοχές Natura;

2. Γιατί καθυστερεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα περιορίζει την αλιεία;

3. Γιατί οι Λιμενικοί κλείνουν τα μάτια όταν καθημερινά οι μεγάλες μηχανότρατες από το Βόρειο Αιγαίο και αλλού κάνουν «επίθεση» σ’ έναν μικρό κόλπο;

4. Έχει εκδηλωθεί ήδη παρέμβαση της δικαιοσύνης για το ζήτημα που έχει προκαλέσει η υπεραλίευση ανοιχτά του Αιγίου;

5. Διέταξε η εισαγγελέας του ΑΠ την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τον εντοπισμό τυχόν υπεύθυνων της οικολογικής καταστροφής, ώστε εν συνεχεία να ασκήσει ποινική δίωξη εφ’ όσων τούτο κριθεί σκόπιμο;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος