Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:6569/21.06.17

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 

«Φιλί» ζωής για το εργοστάσιο της Frigoglass στην Ελλάδα. Μεταφέρονται γραμμές παραγωγής από Ρουμανία και Τουρκία.

Με στόχο τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης του εργοστασίου, καθώς και τη διατήρηση του συνόλου των θέσεων εργασίας σε μια περίοδο βαθειάς οικονομικής ύφεσης, η Frigoglass προχωρεί σε αναδιάρθρωση της παραγωγικής διαδικασίας του ιστορικού εργοστασίου που διατηρεί στην Κάτω Αχαΐα. Στο πλαίσιο αυτό η παραγωγή που μέχρι σήμερα γινόταν στη Ρουμανία και την Τουρκία θα μεταφερθεί στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, η εταιρεία σε πρώτη φάση θα αναλάβει επενδύσεις ύψους 500.000-800.000 ευρώ, οι οποίες θα συμβάλουν στην αλλαγή του προσανατολισμού και της δραστηριοποίησης του εργοστασίου» και καταλήγει το επίσημο ανακοινωθέν της Frigoglass δημοσίευση 01-10-2013.

Παράλληλα, προκειμένου να μειωθεί το λειτουργικό κόστος, το οποίο θα συμβάλει στη διασφάλιση της μακρόχρονης βιωσιμότητας του εργοστασίου, η εταιρεία βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με το Σωματείο των Εργαζομένων για την από κοινού κατάρτιση νέου μισθολογικού πλάνου, ανταγωνιστικού των επιπέδων της αγοράς.

«Με βάση το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης διασφαλίζεται πλήρως το σύνολο των θέσεων εργασίας, καθώς το εργατικό δυναμικό μεταφέρεται στις νέες γραμμές παραγωγής που αφορούν την ανακατασκευή ψυγείων και την παραγωγή ανταλλακτικών. Ταυτόχρονα, διασφαλίζεται και πάλι η 5ήμερη εργασία για το σύνολο των εργαζομένων που μέχρι σήμερα απασχολούνταν με το καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ιούνιος του 2017 τίποτε απ’ όλα τα ανωτέρω η εταιρεία δεν τήρησε. Σχεδόν τίποτα από τα υπεσχημένα. Περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι έχουν απολυθεί τα τελευταία χρόνια από την εταιρεία με την μορφή της «οικειοθελούς αποχώρησης». Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν καλά τι σημαίνει υποαπασχόληση, αφού καλούνται για τρίτη φορά να δουλέψουν εκ περιτροπής τριήμερη εργασία, μέσα σε λίγα χρόνια. Επίσης γνωρίζουν καλά τι σημαίνει διαθεσιμότητα, τι σημαίνει μείωση μισθών από 26% έως 66% καθώς επίσης γνωρίζουν καλά τι σημαίνει εργοδοτική αυθαιρεσία, κοροϊδία, αναλγησία.

Και τώρα είμαστε, λοιπόν, στο ίδιο έργο θεατές, προκειμένου η εταιρεία να κερδίσει την κεφαλαιακή αναδιάρθρωσή της. Πληροφορηθήκαμε, λοιπόν, από την ιστοσελίδα www.naftemporiki.gr τους βασικούς όρους της κεφαλαιακής της αναδιάρθρωσης που έδωσε στη δημοσιότητα η ίδια Frigoglass, μετά τη σύναψη της σχετικής συμφωνίας με τους εκπροσώπους των ομολογιούχων, τους τραπεζικούς δανειστές και τον κύριο μέτοχο Boval S.A.

Όπως ανέφερε η διοίκηση της εταιρείας «το πλάνο αναδιάρθρωσης έχει γίνει αποδεκτό από την "τριμερή”, δηλαδή την επιτροπή ομολογιούχων (αντιπροσωπεύει ποσοστό περίπου 39% των ομολογιών, λήξης 2018, που εξέδωσε η θυγατρική Frigoglass Finance B.V.), τις πιστώτριες τράπεζες (Citibank, HSBC, Alpha Bank και Eurobank) και τη Boval (συμφερόντων Δαυίδ-Λεβέντη), τον κύριο μέτοχο.

Ο μεγαλομέτοχος κ. Δαυίδ αναφερόμενος στο σχέδιο αναδιάρθρωσης τόνισε: "μας δίνει κάποια ελπίδα για το μέλλον γιατί πετυχαίνουμε πολύ μικρότερο χρηματοοικονομικό κόστος”. Αυτό είναι ο στόχος όπως ομολογεί η σημαντική μείωση του δανεισμού: Μετά την ολοκλήρωση της Αναδιάρθρωσης, ο δανεισμός του Ομίλου θα μειωθεί κατά 136 – 142 εκατ. ευρώ. Επίσης σημαντική θα είναι και η μείωση του ετήσιου κόστους σε τόκους ύψους περίπου 13 εκατ. ευρώ (με εξαίρεση τους τόκους από τη Νέα Χρηματοδότηση με Εξασφάλιση Πρώτης Τάξης) μέσω της μείωσης του δανεισμού και της εξασφάλισης χαμηλότερου κόστους δανεισμού για το υπολειπόμενο ποσό αυτού σε επίπεδο Ομίλου. Τέλος, οι ημερομηνίες λήξης των κυριότερων δανειακών συμβάσεων του Ομίλου θα παραταθούν κατά περίπου πέντε έτη».

O ισχυρός άνδρας της εταιρείας κ. Χάρης Δαυίδ, απευθυνόμενος στους μετόχους δήλωσε: "Αυτή τη στιγμή έχουμε μια εταιρεία που έχει απλώσει πάρα πολύ, και θέλει μάζεμα". Το "μάζεμα” περιλαμβάνει λιγότερα και πιο παραγωγικά εργοστάσια, χαμηλότερο κόστος λειτουργίας και διαφορετική προσέγγιση της αγοράς με νέα μοντέλα ψυγείων χαμηλής τιμής. Και ο ίδιος συμπλήρωσε «όπου κρίνουμε ότι δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης λόγω συρρίκνωσης της αγοράς, αποχωρούμε». Η ίδια εταιρεία πληροφορεί δημόσια ότι στο εργοστάσιο που διατηρεί στην Ελλάδα (βρίσκεται στην Πάτρα) υπάρχει πρόταση για εκ περιτροπής τριήμερη εργασία για τους επόμενους 6 μήνες.

Ας σημειωθεί η Frigoglass, έχει έδρα την Ελλάδα, αλλά πρόκειται για μία πολυεθνική εταιρεία με 12 εργοστάσια σε 11 χώρες με δραστηριότητες στην επαγγελματική ψύξη και την υαλουργία. Ανήκει στην οικογένεια Δαυίδ που ελέγχει στη χώρα μας και την Coca – Cola.

Επειδή όπως γράφει η ιστοσελίδα www.newmoney.gr στις 09-06-2017, «Εδω και αρκετές εβδομάδες η Frigoglass έχει ανακοινώσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης με τα ομόλογα (από το οποίο παραιτήθηκε η προηγούμενη Τράπεζα Citigroup)».

Συνεχίζει δε: «το σχέδιο – όπως και την εξέλιξη του- προφανώς πρέπει να το γνωρίζουν μόνο οι βασικοί μέτοχοι της Frigoglass. (Οικογένεια Δαυίδ), η οποία απολαμβάνει ιδιαίτερης ασυλίας όταν οδηγεί σε πτωχεύσεις τις εταιρείες ( Βλέπε Παπουτσάνης, IDEAL)».

Και καταλήγει: «την ίδια στιγμή μέτοχοι της εταιρείας όπως το Wellington Capital Management που νόμιζε ότι - η ελληνική αγορά διέθετε εποπτεία – κινείται νομικά για τα όσα τραγελαφικά συνέβησαν με την ακύρωση πώλησης με την μονάδα της Νιγηρίας, όταν κατέρρευσε η μετοχή από τα 2 ευρώ. Aπέναντι σ όλα αυτά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απλώς παρακολουθεί και θα κληθεί εκ των υστέρων να απαντήσει με ενδεχόμενο οι ζημιές να είναι μη αναστρέψιμες».

Επειδή κατά την αναδιάρθρωση του ομίλου, το 2009, η Εταιρεία προχώρησε στην απόλυση 100 και πλέον εργαζομένων (με τη μέθοδο της "οικειοθελούς αποχώρησης") και υποβάθμισε παραγωγικά τη μονάδα, μειώνοντας στο ελάχιστο τις παραγωγές.

Ωστόσο, κατά την τριμερή συνάντηση, που έλαβε χώρα την άνοιξη του 2009 στο υπουργείο Εργασίας επί της υφυπουργείας της κ. Καλατζάκου, η Εταιρεία δεσμεύτηκε για τη διατήρηση και ανάπτυξη της μονάδας με πιλοτικές παραγωγές μοντέλων ψυγείων και γενικά με εισαγωγή νέων δραστηριοτήτων. Παρά τις δεσμεύσεις όμως, η εταιρεία συνέχισε την υποβάθμιση της μονάδας. Έτσι, μετά τις απολύσεις, οι εργαζόμενοι ετέθησαν σε διαθεσιμότητα περίπου 5 μηνών. Στη συνέχεια, και συγκεκριμένα το 2012, οι εργαζόμενοι ετέθησαν σε εκ περιτροπής τριήμερη εργασία για διάστημα 8 μηνών. Την επόμενη χρονιά (2013) επιβλήθηκε και πάλι μονομερώς εκ περιτροπής τριήμερη εργασία για διάστημα 9 μηνών. Το Σεπτέμβριο του 2013, με τη λήξη της επιχειρησιακής σύμβασης, κι ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονταν ακόμη σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, ζητήθηκε από τους εργαζόμενους μείωση μισθών κατά 26% προκειμένου να επανέλθουν σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

Και ενώ δυο μήνες πριν υπογράφτηκε επιχειρησιακή σύμβαση που αναφερόταν ρητά στη διατήρηση "εύρυθμης λειτουργίας εργασιακών σχέσεων", η εταιρεία επανήλθε απαιτώντας για τρίτη φορά εκ περιτροπής τριήμερη εργασία για 6 μήνες, με βάση τους μειωμένους μισθούς (αθροιστική μείωση εισοδημάτων εργαζομένων 66%).

Για τούτο εργαζόμενοι φορείς και πολίτες αρνούνται για άλλη μια φορά να είναι στο ίδιο έργο θεατές που εδώ και δυο δεκαετίες παίζει η Frigoglass.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε:

1. Είναι αποδεκτή από εσάς κ. Υπουργέ της Εργασίας η μετατροπή του εργατικού καθεστώτος των εργαζομένων στην Frigoglass, η οποία παραβιάζει τα δικαιώματά τους και τους εξωθεί στην ανεργία;

2. Με ποια μέτρα θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την κοροϊδία και πως θα γίνει ασπίδα των εργαζομένων για μια εργασία με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους στην εταιρεία Frigoglass ΑΒΕΕ;

 

Συνημμένα : Η οικονομική επισκόπηση.

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος