Loading...
 Start Page

Α.Π. 1738/04-12-17

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Tον Μάιο του 2016 ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ανακοίνωνε πανηγυρικά τη μετεγκατάσταση υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών στο κτίριο της πρώην καπνοβιομηχανίας Κεράνη, στα όρια μεταξύ Ρέντη και Πειραιά (Θηβών 196-198). Με το νέο έτος το «παραμύθι» άλλαξε.

Τον περασμένο Μάιο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έλεγε στη Βουλή ότι στο πρώην κτίριο του Κεράνη θα μεταφερθούν «έως τα Χριστούγεννα» η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, καθώς και το πρώτο Γραφείο Ενημέρωσης Δανειοληπτών.

Ούτε αυτό έγινε. Όπως δεν είχε γίνει ούτε το 1998 (τότε αγοράστηκε το κτίριο από το κράτος, αντί 35.000.000 ευρώ) η μεταφορά του ΥΠΕΧΩΔΕ, που είχε εξαγγελθεί από τον Κώστα Λαλιώτη, ούτε το 2004 αυτή των υπουργείων Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης, ούτε το 2013 αυτή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ούτε στο ενδιάμεσο αυτή των δικαστηρίων Πειραιά. Σε όλες τις περιπτώσεις αντιδρούσε το εκάστοτε συνδικαλιστικό όργανο των υπαλλήλων, που διαμαρτυρόταν για διάφορα ζητήματα, από την έλλειψη συγκοινωνίας μέχρι την ύπαρξη στατικών προβλημάτων στο κτίριο.

«Δεν υπάρχει κανένα συγκοινωνιακό μέσο που να εξυπηρετεί, οι δε θέσεις στάθμευσης στο κτίριο είναι περίπου 500 και οι υπάλληλοι που θα μεταφερθούν 2.300. Πώς θα πηγαίνουμε στη δουλειά μας και πώς θα εξυπηρετούνται οι πολίτες;» έλεγαν το 2011 οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο υπουργείο Οικονομικών, όταν η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ σχεδίαζε κι εκείνη τη μεταστέγαση υπηρεσιών του ΥΠΟΙΚ στο πρώην κτίριο Κεράνη. Και έτσι αυτό παραμένει κενό και το Δημόσιο πληρώνει ενοίκιο 221.000 ευρώ τον μήνα!

Το επίμαχο ακίνητο εκτείνεται σε 42.300 τ.μ., σε υπόγειο, ισόγειο και έξι ορόφους, σε οικόπεδο επιφανείας 15,7 στρεμμάτων.

Εκτιμάται ότι η ανακαίνισή του κόστισε περίπου όσο και η αγορά του, δηλαδή άλλα 35.000.000 ευρώ! Περιλαμβάνει μάλιστα, μετά την ανακαίνιση, βρεφονηπιακό σταθμό, εστιατόριο, γυμναστήριο, βιβλιοθήκη και αίθουσα εκδηλώσεων.

Το φθινόπωρο του 2011 πέρασε στο χαρτοφυλάκιο των ακινήτων του νεοσύστατου τότε ΤΑΙΠΕΔ. Το 2014 το «στοιχειωμένο» κτίριο πωλήθηκε και ξανανοικιάστηκε από το Δημόσιο στην Εθνική Πανγαία, στο πλαίσιο διαγωνισμού πώλησης και επαναμίσθωσης ακινήτων (sale and lease back) που διενήργησε το ΤΑΙΠΕΔ. Και τώρα απαντήστε στη Βουλή των Ελλήνων:

1. Αληθεύει ότι, ενώ παραμένει κλειστό και δεν χρησιμοποιείται, το δημόσιο από τότε καταβάλλει μηνιαίως και έως το 2034 (όταν το Δημόσιο μπορεί να ξαναπάρει την κυριότητά του) ενοίκιο ύψους 221.000 ευρώ, ενώ άλλα τόσα και περισσότερα πληρώνει για το ενοίκιο των χώρων που θα μπορούσε κάλλιστα να στεγάζει υπηρεσίες του, οι οποίες θα μεταφέρονταν εκεί και ακόμα στην εξωφρενική δαπάνη προτίθεται το κόστος των παγίων των Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και της δαπάνης ασφάλισης του κτιρίου;

2. Ποιος ευθύνεται για την τεράστια αυτή ζημιά του Δημοσίου και αληθεύει ότι έχει σχηματισθεί δικογραφία για αυτό το τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο;

Ο ερωτών βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2021 Νίκος Ι. Νικολόπουλος