Loading...
 Start Page

Α.Π. 1848/05-12-17

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Απάντηση δεν έχει πάρει ο Συνήγορος του Πολίτη από τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, για την πρόοδο της έρευνας σχετικά με την παράνομη απέλαση πενταμελούς οικογένειας Σύρων και άλλων πέντε Σύρων από τη Λέρο στην Τουρκία στις 20 Οκτωβρίου 2016, ενώ είχαν όλοι τους εκφράσει τη θέληση να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα.

Η έλλειψη ενημέρωσης, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις του Συνηγόρου, γεννά ερωτήματα τόσο για το πώς αντιλαμβάνεται η Γενική Επιθεωρήτρια την υποχρέωση συνεργασίας των δημόσιων υπηρεσιών με την Ανεξάρτητη Αρχή, όσο και για τον τρόπο που αντιμετωπίζει μία από τις σοβαρότερες παραβιάσεις του διεθνούς προσφυγικού δικαίου.

Δεν πρόκειται, ωστόσο, για τη μόνη περίπτωση έλλειψης ανταπόκρισης της διοίκησης σε προσκλήσεις συνεργασίας του Συνηγόρου, όπως ακούστηκε πρόσφατα στην ημερίδα που οργάνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή στην αίθουσα HUB στα Πετράλωνα, με θέμα «Επιστροφές αλλοδαπών και κράτος δικαίου», όπου παρουσιάστηκε η ειδική έκθεση του 2016 για τις απελάσεις.

Παρά την έκκληση του Συνηγόρου τον Οκτώβριο στα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη για πλήρη και έγκαιρη ενημέρωσή του από τις αρμόδιες υπηρεσίες στο θέμα των διαδικασιών απέλασης, δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση. Στην έκκληση απάντησε θετικά μόνο η ΕΛ.ΑΣ.

Ο Συνήγορος Ανδρέας Ποττάκης, αναφέρθηκε στα θετικά βήματα που έχουν γίνει από την αστυνομία, όπως στην μη εκκίνηση της διαδικασίας απέλασης, όταν εκκρεμεί προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια εναντίον της απόρριψης του αιτήματος ασύλου σε δεύτερο βαθμό και στην πληρέστερη ετοιμασία του φακέλου όσων απελαύνονται, διαπίστωσε, ωστόσο, σοβαρές ελλείψεις: μη έγκαιρη ενημέρωση όσων πρόκειται να απελαθούν τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την επιχείρηση, μεταφορά τους με χειροπέδες, ιδίως στα νησιά, κατάλυση του νόμου για την κράτηση, που πρέπει να είναι περιορισμένη, αιτιολογημένη και να αποτελεί την έσχατη επιλογή, ακατάλληλοι και απάνθρωποι χώροι κράτησης.

Σημείωσε την ορθή πρακτική της καθολικής απαγόρευσης της απέλασης ασυνόδευτων ανηλίκων και ευχήθηκε να μην καρποφορήσει η προσπάθεια ευρωπαϊκών και κυβερνητικών κύκλων να σχετικοποιήσουν την έννοια του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού, ώστε να επιτρέψουν την απέλασή τους.

Ο κλαδάρχης Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων της ΕΛ.ΑΣ. Αχιλλέας Σκανδάλης, σημείωσε ότι η αστυνομία ανταποκρίνεται στις παρατηρήσεις του Συνηγόρου, ο οποίος αποτελεί τον εθνικό μηχανισμό εξωτερικού ελέγχου των απελάσεων και ότι σε περιπτώσεις αμφιβολίας επιλέγεται να μην πραγματοποιηθεί η απέλαση.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:

1ον Γιατί δεν έχει δοθεί απάντηση στον Συνήγορο του Πολίτη για τις έρευνες που αφορούν τις ανωτέρω περιγραφόμενες απελάσεις;

2ον Πώς απαντάτε στην καταγγελία ότι το Υπουργείο σας είναι απρόθυμο και δεν συνεργάζεται με τον Συνήγορο του Πολίτη;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος