Loading...
 Start Page

Α.Π. 1846/05-12-17

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Τα 39 καινούργια αποκτήματα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, έργα τέχνης 33 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, επιλογές της διευθύντριας Κατερίνας Κοσκινά (οι οποίες συνολικά ανέρχονται στα 150 έργα της περιόδου 2014-2017), παρουσίασε πρόσφατα η ίδια και οι συνεργάτες της.

Πλήθος επισκέπτες κατέκλυσαν τους χώρους του ΕΜΣΤ με την εύλογη απορία αν η εκδήλωση είχε και τον χαρακτήρα του αποχαιρετισμού ή αν πρόκειται για την έναρξη μιας καινούργιας περιόδου, αφού ως γνωστόν η θητεία της Κατερίνας Κοσκινά και του Διοικητικού Συμβουλίου ολοκληρώθηκε. Και τώρα τι; Όλα πάλι μετέωρα;

Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, και σε αυτή την περίπτωση, δεν βιάζεται να αποκαλύψει τις αποφάσεις της. Τι μέλλει γενέσθαι; Θα ανανεωθεί η θητεία της Κατερίνας Κοσκινά, η οποία σημειωτέον έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας πλήρη τετραετή θητεία ή θα αναλάβει καινούργιο πρόσωπο;

Η θέση θα προκηρυχθεί και σ' αυτή την περίπτωση πως είναι δυνατόν να ελεγχθούν άμεσα οι φάκελοι ώστε το ΕΣΜΤ να λειτουργήσει το πρώτο εξάμηνο του 2018, όπως εκτίμησε πρόσφατα η Λυδία Κονιόρδου;

Το υπουργείο Πολιτισμού έχει προτείνει στην Κατερίνα Κοσκινά την παραμονή στη θέση της για ένα χρόνο, ώστε να ανοίξει το ΕΜΣΤ και στη συνέχεια να παραιτηθεί. Κάτι το οποίο, φυσικά, δεν δέχτηκε καθώς το ίδιο συνέβη τις δύο προηγούμενες φορές.

Τόσο τον Δεκέμβριο του 2014, όταν ο τότε υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας την διόρισε για έναν χρόνο, δηλαδή μέχρι τη λήξη της θητείας της προηγούμενης διευθύντριας Άννας Καφέτση, όσο και τον Ιανουάριο του 2016 όταν ο Αριστείδης Μπαλτάς την όρισε με ΦΕΚ διευθύντρια επίσης για ένα χρόνο, έως τη λήξη της θητείας του Δ.Σ.

Η Κατερίνα Κοσκινά περιμένει τις αποφάσεις του υπουργείου Πολιτισμού και ελπίζει να τηρηθεί η νομιμότητα, δηλαδή να ανανεωθεί κανονικά η θητεία της, καθώς έχει να επιδείξει έργο κατά τη διάρκεια της δύσκολης παραμονής της στη θέση της διευθύντριας.

Υπογράφηκε ο εσωτερικός κανονισμός, το ΕΜΣΤ έχει προσλάβει προσωπικό και λειτουργεί πλέον με 58 άτομα, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διοργάνωση με την documenta 14, διεκδικεί και πάλι τη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» ύψους 3 εκατ. ευρώ, απαραίτητη για την έναρξη της λειτουργίας του ΕΜΣΤ.

Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα παρουσιάστηκαν στο κοινό τα νέα αποκτήματα με τα οποία προικίζεται η μόνιμη συλλογή του Μουσείου.

«...Η πρώτη επιλογή από τα Νέα Αποκτήματα (2014 -2017) σηματοδοτεί την ενίσχυση της συλλογής και την έναρξη ενός νέου διαλόγου με την ευρύτερη πολιτιστική και εικαστική παραγωγή εντός και εκτός του ΕΜΣΤ και φέρνει το Μουσείο πιο κοντά στον τελικό του στόχο, το άνοιγμα των χώρων των μόνιμων συλλογών του» έγραφε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση. Έτσι η μόνιμη συλλογή διευρύνθηκε με 150 έργα, φτάνοντας αισίως στα 1.150 συνολικά.

Η έκθεση των νέων αποκτημάτων θα παραμείνει στο ΕΜΣΤ μέχρι τις 28 Ιανουαρίου 2018. Παράλληλα, συνεχίζεται στον χώρο περιοδικών εκθέσεων στο ισόγειο η έκθεση «Face Forward... into my home» που εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες και εστιάζει σε ιστορίες προσφύγων που αναγκάστηκαν να αφήσουν τις πατρίδες τους και προσπαθούν να ξεκινήσουν τη ζωή τους στην Αθήνα.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:

1ον Τι προτίθεσθε να πράξετε για να μην παραμένει «ακέφαλο» το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης;

2ον Με ποιο σκεπτικό δεν αποδέχεσθε να είναι τετραετής η θητεία της κ. Κατερίνας Κοσκινά;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος