Loading...
 Start Page

Α.Π. 1744/04-12-17

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Μέσες άκρες ό,τι απασχολεί τη Δικαιοσύνη και αφορά κρατικές υποθέσεις, σχετίζεται με τις διεφθαρμένες κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη.

Ο Ακης Τσοχατζόπουλος με τις μίζες του, ο Τάσος Μαντέλης με τις «προεκλογικές χορηγίες» της Siemens, ο Θεόδωρος Τσουκάτος με τις βαλίτσες γεμάτες μετρητά (από την ίδια εταιρία) που μετέφερε στο ΠΑΣΟΚ, τα χρυσοπληρωμένα έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, οι Πολιτιστικές Ολυμπιάδες, η «Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997», όλοι οι σκελετοί στην ντουλάπα, ανήκουν στις εφιαλτικές κυβερνήσεις του Σημίτη.

Ενώ ο ίδιος ο Κώστας Σημίτης και ο θλιβερός επικοινωνιακός περίγυρός του ισχυρίζονταν ότι -ούτε λίγο ούτε πολύ- δεν... υπήρξε σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου και ότι δεν είχε αναμειχθεί η κυβέρνησή του στο γέμισμα της χρηματιστηριακής φούσκας με τον αέρα των εντυπώσεων, η Δικαιοσύνη ήρθε να διαψεύσει και αυτόν τον ισχυρισμό.

Το φαινομενικά παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι ενώ οι κυβερνήσεις Σημίτη και τα πρόσωπα που έπαιξαν κεντρικό ρόλο σε αυτές ελέγχονται ή έχουν ελεγχθεί ή απλά έχουν δώσει καταθέσεις για πράξεις και παραλείψεις τους, ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός δεν έχει εξεταστεί από τις Αρχές, όπως θα έπρεπε.

Αποφασισμένες να διερευνήσουν όλα τα σκάνδαλα με τις μετοχές – φούσκες την επίμαχη περίοδο που συντελέστηκε η μεγαλύτερη ληστεία σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων ανυποψίαστων επενδυτών, εμφανίζονται οι εισαγγελικές αρχές.

Πρόκειται για την τεράστια απάτη που συντελέστηκε στη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τον αρχιερέα της διαπλοκής, Κώστα Σημίτη, την οποία οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ επιχείρησαν να συγκαλύψουν για να προστατεύσουν μεγαλόσχημους παράγοντες της δημόσιας και οικονομικής ζωής που διαπλέκονταν με τα δύο αυτά κόμματα του παλιού πολιτικού συστήματος.

Και επειδή, μπορεί τα χρόνια να πέρασαν, όμως οι «καμένοι» του Χρηματιστηρίου ακόμα δεν μπορούν να ξεχάσουν τι συνέβη τον Σεπτέμβριο του 1999 και πώς μέσα σε λίγες ημέρες έχασαν τις οικονομίες μιας ολόκληρης ζωής.

Και επειδή, έπειτα από 18 χρόνια ουδείς έχει καταδικαστεί για το τεράστιο πλιάτσικο εκείνης της περιόδου που σηματοδότησε τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου των τελευταίων δεκαετιών προς όφελος των «ισχυρών» που χρηματοδότησαν με «αέρα» τις επιχειρήσεις τους και πάτησαν επί οικονομικών πτωμάτων.

Και επειδή, κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν την άγνοια του συνταξιούχου, του αγρότη, του δημοσίου υπαλλήλου, που πείστηκε από την πολιτική ηγεσία της εποχής και τα μέσα ενημέρωσης ότι στο Χρηματιστήριο βγάζουν λεφτά και οι... άσχετοι! Και τελικά καταστράφηκαν.

Και επειδή, ουδείς όμως τους προειδοποίησε, ούτε τους προστάτευσε, αν και μια ευνομούμενη Πολιτεία οφείλει προληπτικά να το πράττει.

Και επειδή, πριν από έναν χρόνο στο βιβλίο «Υπάρχει λύση; Συζήτηση με τον Γιάννη Πρετεντέρη», ο Κ. Σημίτης ανέφερε χωρίς να ντρέπεται: «Το 1999 η Νέα Δημοκρατία και κύκλοι, που την υποστήριζαν, έπλασαν τον μύθο για “το έγκλημα του Χρηματιστηρίου”. Σήμερα κανείς τους βεβαίως δεν μιλάει για “έγκλημα” ή για σκάνδαλο. Και σωστά. Το Χρηματιστήριο και οι κεφαλαιαγορές επηρεάζονται από την πορεία της οικονομίας και τις κρίσεις».

Και επειδή, υπάρχει η προεκλογική αφίσα του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές του 1999, ελάχιστα πριν από την κατάρρευση, που είχε τον τίτλο «Σήμερα ένα εκατομμύριο επενδυτές ξέρουν ότι οι μετοχές έχουν αξία».

Και επειδή, ο ίδιος ο κ. Σημίτης δήλωσε στη ΔΕΘ την ίδια χρονιά: «Ο τζίρος του Χρηματιστηρίου θα είναι υψηλός και θα αποδώσει αυτά τα οποία έχουμε σχεδιάσει». Αλλά και όταν ξέσπασε η κρίση και άρχισε η κατρακύλα, βγήκε ο ίδιος ο Σημίτης να δηλώσει δημόσια: «Η κατάσταση στη Σοφοκλέους θα ομαλοποιηθεί μέσα σε ένα, δυο 24ωρα». Σε κοινή γραμμή με το Σημίτη και ο υπουργός του Γιάννος Παπαντωνίου ο οποίος δήλωνε εκείνη την περίοδο: «Όσοι είναι στο Χρηματιστήριο, θα είναι κερδισμένοι».

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:

1ον Έχουν αναζητηθεί και έχουν αποδοθεί ευθύνες για την λεηλασία του Χρηματιστηρίου, εάν ναι, τότε σε βάρος ποιων, συγκεκριμένα, έχουν ασκηθεί διώξεις;

2ον Ποια η τύχη των δικογραφιών που, κατά καιρούς σχηματίσθηκαν, σε βάρος των πρωταγωνιστών του σκανδάλου;

3ον Έως πότε θα παραμένει στο απυρόβλητο ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος