Loading...
 Start Page

Α.Π. 8380/31-08-17

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Έναν μακρύ κατάλογο με παράνομους μετανάστες, των οποίων τα αιτήματα ασύλου έχουν απορριφθεί αμετάκλητα, όμως πλέον κανείς δεν μπορεί να εντοπίσει, συμπληρώνουν καθημερινά οι υπάλληλοι των γραφείων ταυτοποίησης και ασύλου, αλλά και οι αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες στα νησιά του Αιγαίου. Το τεράστιο αυτό πρόβλημα άρχισε να αποκαλύπτεται σταδιακά το τελευταίο χρονικό διάστημα, όταν οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Ασύλου ξεκίνησαν να αναζητούν συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία θα έπρεπε να κρατηθούν για επαναπροώθηση στην Τουρκία, όμως δεν ήταν δυνατό να βρεθούν οι περισσότεροι από αυτούς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου πριν από λίγες ημέρες. Ενώ αναζητούσαν 250 μετανάστες, των οποίων τα αιτήματα ασύλου είχαν απορριφθεί, τελικά εντόπισαν μόνο τους 27. Για τους υπόλοιπους, παρά το γεγονός ότι έγινε έρευνα από τους αστυνομικούς, τα δεδομένα είναι θολά, αφού, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές ενημέρωσης, η έλλειψη προσωπικού και συστήματος καταγραφής έχει προκαλέσει σύγχυση για το ποιος βρίσκεται πού! Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι από τους 250 μετανάστες που αναζητούσαν, άλλοι έχουν επιστρέψει στις πατρίδες τους μέσω του προγράμματος οικειοθελούς επαναπατρισμού του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, άλλοι ήδη είχαν επιστρέψει στην Τουρκία με δική τους πρωτοβουλία, ενώ ένας σημαντικός αριθμός αγνοείται.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, αυτοί οι άνθρωποι περίμεναν μέχρι και 11 μήνες την ολοκλήρωση της διαδικασίας αιτήματος ασύλου και στους δύο βαθμούς και είναι πιθανό να έχουν ταξιδέψει προς την ηπειρωτική Ελλάδα παράνομα ή να βρίσκονται σε κάποια περιοχή του νησιού και να εργάζονται. Κάτι αντίστοιχο είχε αποκαλυφθεί πριν από τέσσερις μήνες, όταν η Αστυνομία, που και πάλι προσπαθούσε να εντοπίσει μετανάστες σε νησί του Αιγαίου, οι οποίοι έπρεπε να κρατηθούν για επιστροφή τους στην Τουρκία, βάσει της συμφωνίας της γειτονικής χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενημερώθηκε από το τοπικό κλιμάκιο της ΕΥΠ ότι 43 από αυτούς ζούσαν σε αποθήκες αγροτικής περιοχής όπου είχαν βρει δουλειές και εργάζονταν.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στα νησιά του Αιγαίου εισήλθαν μετά τη συμφωνία Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Μάρτιο του 2016, συνολικά 37.800 πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες. Σήμερα υπολογίζεται ότι βρίσκονται εκεί περίπου 10.000 άτομα, 9.000 έχουν προωθηθεί σε υποδομές της ενδοχώρας λόγω του ότι ανήκουν σε ευαίσθητες κατηγορίες, για παράδειγμα μητέρες με μικρά παιδιά, 1.500 έχουν επιστρέψει βάσει της συμφωνίας στην Τουρκία, 3.000 έχουν κάνει χρήση διαφόρων προγραμμάτων οικειοθελούς αναχώρησης, ενώ περίπου 500 άτομα κρατούνται προς απέλαση. Το σύνολο είναι σαφώς ελλειμματικό σε σχέση με τις καταγεγραμμένες εισόδους την περίοδο από 23 Μαρτίου 2016 μέχρι και τις 26 Ιουλίου 2017. Και αυτό, σύμφωνα με αξιωματικούς της Αστυνομίας που διαχειρίζονται τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, οφείλεται στην πλημμελή στελέχωση και λειτουργία των γραφείων των υπηρεσιών πρώτης υποδοχής και ασύλου.

«Είναι πολύ πιθανό να μην είναι αυτά τα νούμερα και να μην έχουν εξαφανιστεί τόσοι πολλοί αλλοδαποί», αναφέρει στις «Ειδήσεις» στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. και περιγράφει το γιατί: «Πολλές φορές έχουμε παρατηρήσει ότι καταγράφονταν σε καθημερινή βάση οι είσοδοι των αλλοδαπών προς τα νησιά από τα τουρκικά παράλια, χωρίς όμως παράλληλα να αφαιρούνται όσοι αναχωρούσαν από αυτά για οποιονδήποτε λόγο. Είτε δηλαδή επέστρεφαν πίσω βάσει της συμφωνίας, είτε μέσω των προγραμμάτων του ΔΟΜ, είτε ακόμη κατόρθωναν να φύγουν παράνομα προς την ενδοχώρα, αφού δεν υπήρχε συνεχής και επιμελής καταγραφή. Έτσι, οι αριθμοί είναι σίγουρο ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι στα νησιά παραμένουν όλοι όσοι πρέπει να είναι εκεί».

Ο ίδιος αξιωματούχος συμπληρώνει ότι το βασικότερο πρόβλημα που οδήγησε σε αυτή την κατάσταση, δηλαδή να μη γνωρίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες ασύλου πού βρίσκονται ανά πάσα στιγμή οι μετανάστες που αναμένουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας παροχής ασύλου, είναι το ότι δεν έχουν δημιουργηθεί στα νησιά σημεία κλειστής φιλοξενίας όπου θα έπρεπε να διαμένουν υπό έλεγχο όλοι αυτοί οι άνθρωποι.

«Είναι πολλές οι περιπτώσεις που, μετά την απορριπτική απόφαση σε πρώτο βαθμό, οι αλλοδαποί προσπαθούν να φύγουν από τα νησιά προς την ηπειρωτική χώρα, καθώς αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν το προφίλ που θα τους εξασφαλίσει το άσυλο. Κάποιους από αυτούς τους εντοπίζουν οι αστυνομικές και λιμενικές Αρχές και τους συλλαμβάνουν. Οι περισσότεροι όμως εξαφανίζονται», καταλήγει ο ίδιος αξιωματικός.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:

1. Τι θα κάνετε για τον εντοπισμό των «εξαφανισμένων» εντός Ελλάδος παράνομων μεταναστών;

 

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

ΚΟΙΝ.: Εισαγγελέα Αρείου Πάγου

Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος