Loading...
 Start Page

Α.Π. 260/09-10-17

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΕ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

Πριν καν κοπάσει ο θόρυβος για την δραματική επιφόρτιση και κατά συνέπεια για την δυσλειτουργία του ΧΥΤΑ Αιγείρας, το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις (κοινωνικές, περιβαντολογικές, δικαστικές κ.α.).

Είναι μια απασφαλισμένη χειροβομβίδα με τη δημοτική αρχή να έχει κάνει αγώνα δρόμου, για να καταφέρει τη μεταφορά των σκουπιδιών εκτός νομού.

Επειδή, μάλιστα ο τ. αντιδήμαρχος Μιχάλης Κωνσταντίνου καταγγέλλει ότι ο ίδιος ο εργολάβος , με άδεια μεταφοράς στις 28 Ιουλίου καταμαρτυρά και την καθυστέρηση επί μήνες και το πώς και τι γίνεται με απόδειξη την άδεια εισόδου και εναπόθεσης των σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ Φλόκα της Δυτικής Αχαΐας, από το 2013 που φέρει την υπογραφή του τότε δημάρχου Ανδρέα Παναγιωτόπουλου.

Επειδή, ο δήμαρχος Θανάσης Παναγόπουλος είπε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ότι ο Δήμος έχει παραλάβει από τον ιδιώτη εργολάβο δύο άδειες, μία για ΧΥΤΑ Φλόκα και μία για ΧΥΤΑ Ελληνικού κοντά στα Ιωάννινα και συμπλήρωσε πως ο Δήμος και ο ίδιος «δεν υποχρεούμαστε να διερευνήσουμε το κατά πόσο ο μεταφορέας έχει νόμιμα χαρτιά για την εναπόθεση των σκουπιδιών. Ούτε ξέρουμε που τα πηγαίνει». Ο Δήμαρχος, μάλιστα, σημείωσε και προειδοποίησε.

«Αν αποδειχτεί ότι δεν τα πάει εκεί που δηλώνει ή μας καταγγελθεί ότι τα εναποθέτει κάπου παράνομα, αμέσως θα κινήσω διαδικασίες για να κηρυχθεί έκπτωτος».

Με βάση όλα τα παραπάνω εγείρονται συγκεκριμένα καυτά ερωτήματα τα οποία χρήζουν άμεσης απάντησης:

1. Έχουν την βούληση τα αρμόδια όργανα των Υπουργείων να διερευνήσουν τα παραπάνω στέλνοντας ελεκτές και επιθεωρητές, αφού ο υπεύθυνος του Δήμου ΔΑ και ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ Σπύρος Τραχάνης, ο οποίος αμέσως όταν έμαθε για την προσκομισθείσα άδεια στις υπηρεσίες του Δήμου Αιγιαλείας, εκ μέρους του εργολάβου, δήλωσε: «Ουδέποτε θα παρθούν σκουπίδια από Αιγιάλεια. Το θέμα σηκώνει δικαιοσύνη. Θα έπρεπε να ντρέπονται αυτοί που παρέλαβαν τέτοιο χαρτί. Θέλουν διαθεσιμότητα ως υπάλληλοι του δήμου;

2. Ο Δήμαρχος Αιγιαλείας διέταξε ΕΔΕ και μήπως έθεσε σε διαθεσιμότητα τους φερόμενους ως επίορκους δημοτικούς υπαλλήλους; Να κατατεθεί η εντολή για διενέργεια ΕΔΕ

3. Μήπως ο Δήμαρχος Αιγιαλείας μετά την φοβερή αποκάλυψη και τα δημοσιεύματα απέστειλε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη και μήπως ήδη ο εισαγγελέας Αιγίου έχει διατάξει προανάκριση; Να κατατεθούν όλα τα σχετικά έγγραφα.

4. Η διάψευση αυτή καθ’ αυτή του αρμόδιου αντιδημάρχου δεν καθιστά, εν μέρει, περίεργη την έναρξη των δρομολογίων μεταφοράς των σκουπιδιών, αφού και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, ενημέρωσε ενδιαφερόμενους ότι χωρίς άδεια του Φορέα Διαχείρισης της ΔΑ, εκεί δεν μπορούν να πάνε;

5. Το επόμενο ερώτημα που πλανάται είναι, πού νομίμως πηγαίνουν τα σκουπίδια, σε άλλο ΧΥΤΑ της Ηπείρου ή άνευ αδείας η απόρριψη γίνεται αλλού; Να κατατεθούν τα έγγραφα των ελεγκτών.

6. Με ποια διαδικασία και με ποιους όρους εδόθη η εργολαβία του 1,5 εκατ. ευρώ στον ιδιώτη μεταφορέα;

- Να κατατεθούν τα δικαιολογητικά της εργολαβίας.

Ο ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος