Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:515/18/10/17

ΠΡΟΣ ΤΟN ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

 

Την έντονη ενόχληση εξέφρασε η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων για τον τρόπο που επανήλθαν στη διδα¬σκαλία ο Επιτάφιος του Περικλή και η Αντιγό¬νη του Σοφοκλή στο λύκειο, καταγγέλ¬λοντας ταυτόχρονα προχειρότητα από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας και του Ινστιτούτου Εκ¬παιδευτικής Πολιτικής στην επανεισαγωγή των δύο αυτών αρχαί¬ων κειμένων στη διδασκαλία στο λύκειο.

Οι καταγγελίες πολλές των φιλολό¬γων που φθάνουν στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος και έρχονται μόλις λίγο μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης για το νέο πρόγραμμα σπουδών των Αρχαί¬ων Ελληνικών.

Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολό¬γων κατηγορεί το υπουργείο και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πο¬λιτικής για προχειρότητα στην κα¬τάρτιση των νέων προγραμμάτων σπουδών καθώς, για να «χωρέ¬σουν» και ο Επιτάφιος και η Αντι¬γόνη στο διδακτικό έτος, το ΙΕΠ υποχρεώθηκε να μειώσει τη διδα¬σκαλία του Επιταφίου επί δίωρο στο πρώτο δίμηνο του έτους, δη¬λαδή αφιερώνοντας συνολικά 15 ώρες. Αντίθετα, πριν από την κατάργησή του επί Μπαλτά - Κουράκη και στη συνέχεια Φίλη, ο επιτάφιος διδασκόταν στη Γ' λυκείου για μία ώρα την εβδομάδα καθ’ όλο το διδακτικό έτος.

Σύμφωνα με τους φιλολόγους, η διεκπεραιωτική επαναφορά του Επιταφίου, όχι στη Γ' αλλά στη Β' Λυκείου, γίνεται σε βάρος της δι¬δασκαλίας της Αντιγόνης του Σο¬φοκλή, από την οποία αφαιρεί¬ται ένα διδακτικό δίμηνο. Όπως αναφέρει η ΠΕΦ σε ανακοίνωσή της, η συρρίκνωση των ωρών δι¬δασκαλίας και των δύο κειμένων επιφέρει τη διδακτική υποβάθμισή τους.

Επιπλέον οι φιλόλογοι επι¬σημαίνουν και άλλες προχειρό¬τητες, όπως η απουσία κατατοπιστικής εισαγωγής από το σχολικό εγχειρίδιο, το οποίο, όπως καταγ¬γέλλουν, ανατυπώθηκε βιαστικά, και η χρησιμοποίηση φωτοτυπιών από ηλεκτρονικό βιβλίο (όπως προβλέπουν οι Οδηγίες Διδασκαλίας του ΙΕΠ), κάτι που δυσχεραίνει την ουσιαστική προσέγγιση του Επιταφίου. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν η ελλιπής βιβλιογραφία και η προχειρότητα των διδακτικών οδηγιών.

Κατόπιν όλων αυτών τα ερωτήματα που προκύπτουν και χρήζουν άμεσης απάντησης είναι:

1ον Θα λάβετε υπόψη σας τις καίριες παρατηρήσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων;

2ον Θα επιφέρεται αλλαγές στον τρόπο της διδασκαλίας κι αν ναι, ποιες; Αν όχι, γιατί;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος