Loading...
 Start Page

Ερώτηση προς τον Υπουργό 429/16-10-2017

Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Χρειάστηκε ένας ολόκληρος χρόνος για να επιβεβαιωθεί από τα Ελεγκτικά κλιμάκια της Τράπεζας της Ελλάδος, στο πλαίσιο του τακτικού ελέγχου στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, που ολοκληρώθηκε με τα πορίσματα που παραδόθηκαν προσφάτως στην πρόεδρο της Αρχής για την καταπολέμηση βρώμικου χρήματος και αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κα Άννα Ζαΐρη και, έτσι, να λάβει δημοσιότητα στα ξένα μόνον ΜΜΕ, η από 12/10/2016 καταγγελία μου στην τηλεοπτική εκπομπή «ΥΠΕΡΒΑΣΗ», στο Kontra Channel, την οποία ακολούθησε σειρά ερωτήσεων κοινοβουλευτικού ελέγχου, με την τελευταία να χρονολογείται πριν λίγες μόλις ημέρες, την 04/10/2017, όταν αποκάλυψα ότι ένα πακέτο μη εξυπηρετούμενων (κόκκινων) δανείων, αξίας 1,2 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1,1 δις αφορά ναυτιλιακές εταιρείες, πουλήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς, το 2014, έναντι 300 εκατ., στον όμιλο Libra Group, συμφερόντων του εφοπλιστή Λογοθέτη, που προηγουμένως δανείστηκε 200 εκατ. από την ίδια την Τράπεζα Πειραιώς, προκειμένου να το αγοράσει και, στη συνέχεια, η Τράπεζα Πειραιώς επαναγόρασε το ίδιο αυτό πακέτο κόκκινων δανείων, από την ίδια ως άνω εταιρεία του εφοπλιστή Λογοθέτη, για 500 εκατ., με μοναδικό σκοπό να χρησιμοποιηθεί το «καπέλο» των 200 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή του εφοπλιστή Λογοθέτη στην ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς.

Από τα δάνεια αυτά, το 1,1 δισ. αφορά εφοπλιστές, τα 80 εκατ. εταιρείες που ασχολούνται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ τα 30 εκατ. είναι προσωπικά δάνεια 10 εμπλεκομένων στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς, που πληρώθηκαν με το γνωστό στην αγορά και τις αρχές «τέχνασμα των δανείων», τις «μίζες» τους για τις υπογραφές που έβαλαν στη συγκεκριμένη αυτή συναλλαγή.

Τα παραπάνω αποκάλυψε πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times, που προσθέτει ότι διεξάγεται εισαγγελική έρευνα για απάτη, με αποτέλεσμα τα ανωτέρω 10 εμπλεκόμενα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς να έχουν ήδη οδηγηθεί σε αναγκαστικές παραιτήσεις κατά το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2017, χωρίς όμως αυτές να δημοσιοποιηθούν ποτέ από την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ μάλιστα τα στελέχη αυτά φέρονται, παραδόξως, να έλαβαν και τις νόμιμες αποζημιώσεις τους.

Ορισμένα από τα κόκκινα αυτά δάνεια φέρονται να μεταφέρθηκαν, από την Τράπεζα Πειραιώς, σε υπεράκτιες εταιρείες (offshore) στην Κύπρο και στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, παραβιάζοντας έτσι ευθέως τα capital controls ενώ, όπως προσθέτει το δημοσίευμα, η Libra κούρεψε επιλεκτικά κάποια από αυτά και τα πούλησε με έκπτωση 50% στους δανειολήπτες.

Επειδή, το πρωτοφανές αυτό τραπεζικό σκάνδαλο, που αποτέλεσε την τελευταία «χρυσή μπίζνα» της επάρατου αριστείας της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, είχε αποκαλυφθεί ήδη από την 16/01/2015, μετά από σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας newsbomb.gr.

Επειδή, όπως καλώς γνωρίζετε, για το συγκεκριμένο αυτό τραπεζικό σκάνδαλο έχω καταθέσει σειρά ερωτήσεων κοινοβουλευτικού ελέγχου που, ως συνήθως, παραμένουν ακόμη αναπάντητες, με τις οποίες, μεταξύ άλλων, καταγγέλλω εν προκειμένω και τον άξιο ελέγχου ρόλο της ΤτΕ και του Γιάννη Στουρνάρα, που φέρονται να έκαναν τα στραβά μάτια, επιτρέποντας στον εφοπλιστή Λογοθέτη και την Τράπεζα Πειραιώς, να οδηγούν με τις πρωτοφανείς αυτές, απατηλές μεθοδεύσεις τους, Έλληνες δανειολήπτες να γίνονται εν αγνοία τους μπροστινοί και οχήματα σε τραπεζικές απάτες και ξεπλύματα χρήματος.

Επειδή, το ζήτημα της πώλησης των κόκκινων δανείων, αποτελεί σήμερα το κορυφαίο πρόβλημα της σκληρής μνημονιακής καθημερινότητας, που βασανίζει την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, παρόμοια δε σκάνδαλα προκάλεσαν την οικονομική βία που σήμερα όλοι ζούμε και την απόφαση -με συντριπτική πλειοψηφία- της Βουλής των Ελλήνων, για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την διερεύνηση των θαλασσοδανείων της νταβατζιδοκρατίας.

Επειδή, επί του συγκεκριμένου αυτού ζητήματος, παραμένει ακόμη ανοικτός ο δημόσιος διάλογος περί της δυνατότητας, κατά την κοινή λογική, να έχουν το δικαίωμα προτίμησης, οι ίδιοι οι κόκκινοι δανειολήπτες, να εξαγοράζουν τα δάνειά τους από τις ελληνικές τράπεζες, με τους ίδιους όρους που τα αγοράζουν οι κάθε λογής Έλληνες και αλλοδαποί Λογοθέτηδες και, μάλιστα, με μεγαλύτερο όφελος για τις τράπεζες και το ελληνικό δημόσιο, χωρίς φαινόμενες απάτες, προμήθειες, μίζες, παραβίαση capital controls και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Επειδή, επί του συγκεκριμένου αυτού ζητήματος, επικρατεί ένα κυριολεκτικό αλαλούμ μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών και του διοικητή της ΤτΕ κου Γιάννη Στουρνάρα, αφού : (α) ο τελευταίος, κατά την εξέτασή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, διαβεβαίωσε ρητά και κατηγορηματικά το σώμα ότι δεν απαγορεύεται, οι δανειολήπτες, να εξαγοράζουν οι ίδιοι τα κόκκινα δάνειά τους από τις ελληνικές τράπεζες, με τους ίδιους όρους που τα αγοράζουν τα funds, (β) ο κος Γιούνκερ, απαντώντας σε επιστολή της δικηγόρου κας Αριάδνης Νούκα, αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν διεκδίκησε ποτέ κατά την διαπραγμάτευση το δικαίωμα προτίμησης δανειοληπτών και εγγυητών στην εξαγορά των κόκκινων δανείων τους, (γ) ο υπουργός κος Γ. Σταθάκης έχει διαψεύσει σχετικά τον κο Γιούνκερ, απορρίπτοντας μάλιστα και την επ’ αυτού τροπολογία του βουλευτή κου Δ. Καμμένου, (δ) ο υπουργός κος Δ. Παπαδημητρίου διέψευσε προσφάτως τον Γ. Σταθάκη, επιβεβαιώνοντας τον κο Γιουνκερ, αφού δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να νομοθετήσει το ανωτέρω δικαίωμα των δανειοληπτών και ότι, για τον λόγο αυτό, δεν το έθεσε ποτέ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και (ε) ο υπουργός κος Ε. Τσακαλώτος, διέψευσε επίσης τον Γ. Σταθάκη, επιβεβαιώνοντας τον κο Γιουνκερ και τον κο Δ. Παπαδημητρίου, αφού δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά στην πρόσφατη συνέντευξή του στον δημοσιογράφο κο Νίκο Χατζηνικολάου ότι, κατά την άποψή του, δεν πρόκειται για μια σοβαρή πρόταση και, έτσι, η κυβέρνηση, επειδή δεν προτίθεται να την νομοθετήσει, δεν την πρότεινε ποτέ κατά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Επειδή, όπως αντιλαμβάνεστε, με την μέχρι σήμερα πολιτική της κυβέρνησής σας στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, εγκληματείτε κατά της κοινωνίας που αναγκάστηκε με τα μνημόνια να διασώσει τις χρεοκοπημένες από το 2008 ελληνικές τράπεζες και, ταυτόχρονα, επιβραβεύετε τους κάθε λογής Έλληνες και αλλοδαπούς φαινόμενους απατεώνες, πριμοδοτώντας βρώμικες συναλλαγές, όπως εν προκειμένω αυτή των Λογοθέτη – Τράπεζας Πειραιώς, τα επόμενα χρόνια, οι εισαγγελικές αρχές και τα ποινικά δικαστήρια, θα απασχολούνται καθημερινά με σωρεία αναλόγων υποθέσεων τραπεζικής απάτης, διαφθοράς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Επειδή, για το πρωτοφανές αυτό τραπεζικό σκάνδαλο Λογοθέτη – Τράπεζας Πειραιώς, την ώρα που βοούν τα διεθνή, συστημικά ΜΜΕ, στην Ελλάδα, τα μπουκωμένα από την διαφήμιση της Τράπεζας Πειραιώς ΜΜΕ, συστημικά και μη, ραδιοτηλεοπτικά, έντυπα και ηλεκτρονικά, παρασιώπησαν – κατά τα κοινώς λεγόμενα έθαψαν - προκλητικά τη συγκεκριμένη αυτή είδηση, με τις κυριακάτικες εφημερίδες να υποτιμούν τη νοημοσύνη όλων μας, αναπαράγοντας και αυτή την Κυριακή στα πρωτοσέλιδά τους, όπως κάθε Κυριακή, το γνωστό, κίτρινο διαφημιστικό τετράγωνάκι της Τράπεζας Πειραιώς.

Επειδή, με βάση την από 23/02/2017 έκθεση του Ινστιτούτου Bruegel για τις 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες και, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι προβλέψεις τους για τα κόκκινα δάνεια και τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα υπερβαίνουν σήμερα, κατά μέσο όρο, το 50%, με αποτέλεσμα αυτές να μπορούν να κουρέψουν αντίστοιχα, οριζόντια, όλα τα κόκκινα δάνεια των χαρτοφυλακίων τους, χωρίς να εγγράψουν την παραμικρή ζημία στους ισολογισμούς τους, οι οποίοι, αντιθέτως, θα βελτιωθούν, επειδή θα ξεφουσκώσουν, αντί να τα ξεπουλάνε στους κάθε λογής Λογοθέτηδες, σε εξευτελιστικά τιμήματα, ακόμη και κάτω του 5%, το «Κίνημα ΥΠΕΡΒΑΣΗ» έχει διατυπώσει σχετική πρόταση για το οριζόντιο κούρεμα των κόκκινων δανείων μέχρι του ποσού των 60 δις ευρώ, δηλαδή στο ύψος των ανωτέρω προβλέψεων των 4 συστημικών τραπεζών, με την οποία βγαίνουν όλοι κερδισμένοι, ήτοι τράπεζες, δανειολήπτες, καταθέτες, κυβέρνηση και δανειστές, αφού η ανωτέρω πρόταση εξασφαλίζει το οριζόντιο κούρεμα των κόκκινων δανείων χωρίς νέα ανακεφαλαιοποίηση, κούρεμα καταθέσεων και ζημία στους ισολογισμούς των τραπεζών, χωρίς δημοσιονομικό κόστος, χωρίς μακροχρόνιες δικαστικές και εξωδικαστικές διαδικασίες, χωρίς κοινωνικές επιπτώσεις, αναταραχές και, έτσι, πολιτικό κόστος, χωρίς κερδοσκοπία, μαζικούς πλειστηριασμούς και κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την μείωση του ιδιωτικού χρέους που, αλλιώς, θα γίνει πολύ σύντομα δημόσιο, την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, την επανεκκίνηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας, την προστασία της κτηματαγοράς από την κατάρρευση των τιμών ακινήτων και την αύξηση της ρευστότητας, των εσόδων και της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών.

Κατόπιν όλων αυτών, αλλά και όσων αναφέρω σε προηγούμενες σχετικές ερωτήσεις μου, ερωτάσθε :

1. Τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση σας με τους συντελεστές της πρωτοφανούς αυτής φαινόμενης τραπεζικής απάτης, αλλά και με την ΤτΕ και τον διοικητή της κο Γιάννη Στουρνάρα, που αντί να εποπτεύει, άνοιξε διάπλατα την πόρτα στον εφοπλιστή Λογοθέτη, προκειμένου, μαζί με τα επίορκα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, να εξαπατήσουν -κατά τα δημοσιεύματα- το ελληνικό δημόσιο, τις αρχές, τους δανειολήπτες, αλλά και την ίδια την τράπεζα, την οποία ζημίωσαν κατά πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ;

2. Ενδέχεται, η φημολογούμενη σε πρόσφατα δημοσιεύματα του ελληνικού και του διεθνούς τύπου δυσμένεια του SSM στο πρόσωπο του διοικητή της ΤτΕ, κου Γιάννη Στουρνάρα, να προέρχεται και από την αποκάλυψη του πρωτοφανούς αυτού τραπεζικού σκανδάλου;

3. Στο συγκεκριμένο αυτό σκάνδαλο, περιλαμβάνονται, ναι ή όχι, και τα σκασμένα κοτεροδάνεια και τα μετοχοδάνεια του μακαρίτη Ανδρέα Βγενόπουλου στην MIG;

4. Προτίθεστε να διερευνήσετε τις πιθανές ποινικές ευθύνες των πολιτικών στελεχών της επάρατου αριστείας της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, που λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 25/01/2015 και με δεδομένη την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και τον βέβαιο σχηματισμό κυβέρνησης μαζί με τους ΑΝΕΛΛ, έσπευσαν να μαζέψουν και τα τελευταία ψιλά από τα άδεια ταμεία των ελληνικών τραπεζών, που σας τις παρέδωσαν χρεοκοπημένες και με μηδενική ρευστότητα την επομένη των εκλογών, παρά τα περισσότερα των 200 δις ευρώ που είχαν εν των μεταξύ εισπράξει μέχρι τότε με το δημόσιο χρήμα των κρατικών ενισχύσεων που έλαβαν αφειδώς από το 2008;

5. Θα συνεχίσει η κυβέρνησή σας να ανέχεται τους κάθε λογής Έλληνες και αλλοδαπούς επιτήδειους – Λογοθέτηδες, να οδηγούν, μαζί με τις τράπεζες και υπό την ύποπτη ανοχή της ΤτΕ, με τις πρωτοφανείς αυτές, απατηλές μεθοδεύσεις, τους Έλληνες δανειολήπτες να γίνονται εν αγνοία τους μπροστινοί και οχήματα σε τραπεζικές απάτες και ξεπλύματα χρήματος;

6. Προτίθεστε, έστω και την τελευταία αυτή στιγμή, να νομοθετήσετε το δικαίωμα προτίμησης των κόκκινων δανειοληπτών, να αγοράζουν οι ίδιοι τα δάνειά τους από τις ελληνικές τράπεζες, με τους ίδιους όρους που τα αγοράζουν οι κάθε λογής Έλληνες και αλλοδαποί Λογοθέτηδες και, μάλιστα, με μεγαλύτερο όφελος για τις τράπεζες και το ελληνικό δημόσιο, χωρίς απάτες, προμήθειες, μίζες, παραβίαση capital controls και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, την ώρα μάλιστα που, παρά το αλαλούμ των δηλώσεων των κυβερνητικών στελεχών, φαίνεται να μην προβάλλονται σχετικές αντιρρήσεις από τους δανειστές και τον SSM;

7. Προτίθεστε να εξετάσετε την ανωτέρω πρόταση για το οριζόντιο κούρεμα των κόκκινων δανείων μέχρι του ποσού των 60 δις ευρώ, δηλαδή στο ύψος των προβλέψεων των 4 συστημικών τραπεζών, που σχηματίστηκαν με το δημόσιο χρήμα των κρατικών ενισχύσεων με τις οποίες χρεώθηκε δια των μνημονίων ο ελληνικός λαός και, έτσι, και οι ίδιοι οι κόκκινοι δανειολήπτες, την στιγμή μάλιστα που με την πρόταση αυτή βγαίνουν κατά τα ανωτέρω όλοι κερδισμένοι, ήτοι τράπεζες, δανειολήπτες, καταθέτες, κυβέρνηση και δανειστές;

8. Και τέλος, τι προτίθεστε να πράξετε με τα διαπλεκόμενα και εξωνημένα στο τραπεζικό σύστημα ελληνικά ΜΜΕ, που έθαψαν προκλητικά τη συγκεκριμένη αυτή είδηση, την ώρα που βοούσε ο διεθνής συστημικός τύπος; Θα συνεχίσετε να τους επιτρέπετε να χειραγωγούν την κοινή γνώμη και να κοροϊδεύουν απροκάλυπτα ακόμη και εσάς τους ίδιους, με αντάλλαγμα το κίτρινο διαφημιστικό τετραγωνάκι της Τράπεζας Πειραιώς σε έντυπα, ιστοσελίδες και κανάλια;

Ο ερωτών βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος