Loading...
 Start Page

Αρ.Πρωτ.637/24-10-2017

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Πέπλο μυστηρίου ακόμα, καλύπτει τις συνθήκες του σοβαρού τραυματισμού του 52χρονου εργάτη καθαριότητας Σ.Τ. ο οποίος ακρωτηριάστηκε όταν εξερράγη στα χέρια του, άγνωστο υλικό που υπήρχε σε σάκο που είχε παραληφθεί από το Πρωτοδικείο Πατρών.

Κλήθηκε το συνεργείο του Δήμου για «άχρηστο δικαστικό υλικό», το οποίο ακρωτηρίασε υπάλληλο, που ήταν εν τέλει μπαρούτι, που εξερράγη και ακρωτηρίασε τον ανύποπτο οικογενειάρχη.

Ένας συμπολίτης μας, εργαζόμενος στο Δήμο, υπέστη βαρύ τραυματισμό κάνοντας τη δουλειά του, υπό συνθήκες που χρειάζονται διαλεύκανση για να καταλογιστούν ευθύνες.

Ήδη από τις ώρες του πρώτου σοκ μέχρι και το καταλάγιασμα του καπνού, δεν κατέστη δυνατό να αποσαφηνιστεί ποιοι παράγοντες επέδρασαν με πράξεις ή παραλείψεις για να εκδηλωθεί το ατύχημα.

Ο Δήμος παρέλαβε έγγραφο που του ζητούσε να μεταφέρει υλικό δικαστικού ενδιαφέροντος που δεν είχε χρησιμότητα για τη δικαιοσύνη. Αποστολέας, οι δικαστικές αρχές. Οι υπάλληλοι παρέλαβαν το φορτίο, το οποίο αποδείχθηκε επικίνδυνο. Όλα δείχνουν γκάφα ή αμέλεια των υπηρεσιών, κάποια από τις οποίες θα κληθεί να λογοδοτήσει για ένα άνθρωπο που έχασε το χέρι του κάνοντας τη δουλειά του.

Επειδή, πρέπει να δοθούν εξηγήσεις για τις συνθήκες του περιστατικού, αλλά και για τη φύση και το πλαίσιο της υπηρεσιακής διαδικασίας που ακολουθήθηκε.

Επειδή, έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα, κάτι που δεν έγινε.

Επειδή, σε κάθε περίπτωση, υπήρξε καταστρατήγηση ουσιαστικών κανόνων και άθελά τους ή από ασυνειδησία, κάποιοι έπαιξαν κορώνα- γράμματα τη σωματική ακεραιότητα υπαλλήλων.

Επειδή, οφθαλμοφανώς, ωστόσο, όταν ζητείται η μεταφορά επικίνδυνου φορτίου μέσω κατοικημένης ζώνης προς έναν σκουπιδότοπο χωρίς να ενεργοποιούνται στοιχειώδη μέτρα προστασίας των μεταφορέων και των διερχομένων, εγείρεται εκ των πραγμάτων ζήτημα απόδοσης ηθικών, υπηρεσιακών και ποινικών ευθυνών. Για λόγους ευθιξίας και υπεράσπισης του γοήτρου της δικαιοσύνης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και οι δικαστικές αρχές οφείλουν τάχιστα να εξιχνιάσουν τις συνθήκες του ατυχήματος.

Επειδή, πρέπει να ριχτεί άπλετο φως στα αίτια που προκάλεσαν τον σοβαρό τραυματισμό του 52χρονου και να αποδοθούν ευθύνες όπου αναλογούν.

Προκειμένου να ενημερωθεί η Βουλή των Ελλήνων από εσάς όλους τους συναρμόδιους ερωτώμενους Υπουργούς για τις επιβεβλημένες δικαστικές και εισαγγελικές έρευνες σχετικά με τον σοβαρό τραυματισμό του 52χρονου εργαζόμενου της Καθαριότητας στον ΧΥΤΑ Ξερόλακκας, ερωτάσθε:

1. Γιατί υποτιμήθηκε η όλη υπόθεση της μεταφοράς και τούτο συνέβη εν επιγνώσει κάποιας αρχής ή κάποιας υπηρεσίας;

2. Μήπως υπήρξε άγνοια μήπως υπήρξε κακή εσωτερική επικοινωνία ή μήπως έφταιξε η γνωστή γραφειοκρατική αμεριμνησία, που και αυτή ασφαλώς είναι επιλήψιμη αδυναμία;

3. Έχει διαταχθεί ΕΔΕ για να διερευνηθεί πλήρως το συμβάν και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε ο τραυματισμός, εάν ναι, μήπως ολοκληρώθηκε, εάν ναι, τότε ποιο είναι το πόρισμα; Να κατατεθεί το σχετικό πόρισμα.

4. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προανάκριση που διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών; Να κατατεθεί το πόρισμα.

5. Που κατέληξαν οι πυροτεχνουργοί που έχουν επιληφθεί πως έγινε το ατύχημα και που οφείλεται ; Να κατατεθεί το πόρισμα.

6. Τι αναφέρει η ιατροδικαστής; Να κατατεθεί η έκθεσή της.

7. Υπάρχει μήπως εισαγγελικό βούλευμα; Να κατατεθεί το βούλευμα.

8. Υπάρχουν εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις που έχουν παράγει παρόμοια επικίνδυνα υλικά στα Πρωτοδικεία της Χώρας; Να ερωτηθούν σχετικώς οι Προϊστάμενοι των Πρωτοδικείων πανελλαδικώς.

 

ΚΟΙΝ.: Πρόεδρος Αρείου Πάγου.

Εισαγγελέας Αρείου Πάγου

Επιθεωρητές Εργασίας

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος