Loading...
 Start Page

Αρ.Πρωτ.640/24-10-2017

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ και ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Το σκάνδαλο διαφθοράς στη Μάλτα ξέσπασε με τη δημοσιοποίηση των διαβόητων Panama Papers. Δημοσίευμα της blogger Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία στην ιστοσελίδα της στα τέλη Απριλίου, έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει.

Ο ιδιοκτήτης μιας ιδιωτικής τράπεζας, όπου λέγεται ότι είχαν λογαριασμούς εταιρείες- βιτρίνα που ανήκαν στη σύζυγο του Τζόζεφ Μουσκάτ (σ.σ. πρωθυπουργός της Μάλτας), σε δυο από τους στενότερους συμμάχους του στο κόμμα των Εργατικών και στην κόρη του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Λέιλα Αλίεβα, καταγράφηκε σε βίντεο να φεύγει από τα γραφεία του νύχτα φορτωμένος με τσάντες, που σύμφωνα με τους δημοσιογράφους ήταν γεμάτες με «ύποπτα» έγγραφα.

Η δημοσιογράφος που στις 16/10 βρήκε τραγικό θάνατο, έγραφε στο blog της πως έχει αποδείξεις ότι η offshore εταιρεία Egrant ανήκε τελικώς στη σύζυγο του Μαλτέζου πρωθυπουργού.

Ισχυρίζεται δε, ότι τα ποσά προέρχονται από έναν λογαριασμό της τράπεζας Pilatus ο οποίος ανήκει στην Al Sahra FZCO, μια εταιρεία της κόρης του Ιλχάμ Αλίεφ, προέδρου του Αζερμπαϊτζάν.

"Δεν είναι τραγωδία, είμαστε σε πόλεμο" δηλώνει ο γιος της – ενώ το περιοδικό Politico την είχε συμπεριλάβει στις "28 προσωπικότητες που δονούν την Ευρώπη"

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου και μπλόγκερ κατά της διαφθοράς, Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, η οποία σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί κάτω από το αυτοκίνητό της και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη.

Μετά από αυτά, εμείς οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες επανερχόμεθα για ακόμα μια φορά με την παρούσα ερώτηση στο διακεκαυμένο ζήτημα που είναι πολύ σημαντικό και για την Ελλάδα και αφορά στις λίστες Μπόργιανς, Λαγκάρντ, Panama Papers και όλα τα σχετικά. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στον Έλληνα φορολογούμενο, το φτωχό, το μεσαίο, να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια διερευνώντας τους λογαριασμούς και την περιουσία όλων αυτών που μετακινήσανε παράνομα πολύ μεγάλα ποσά από τη χώρα μας σε άλλες χώρες χωρίς να έχουν φορολογηθεί.

Οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες ζητάμε λοιπόν- και την απαίτηση αυτή την έχει όλος ο Ελληνικός λαός- να ενταθούν αυτοί οι έλεγχοι.

Εξίμισυ χρόνια μετά την πρώτη παραλαβή της περιβόητης «λίστας Λαγκάρντ» από τις γαλλικές Αρχές, οι εξελίξεις ακυρώνουν τις βαρύγδουπες Υπουργικές δηλώσεις που έγιναν το μεσοδιάστημα για «χτύπημα στην καρδιά της φοροδιαφυγής».

Η διάλυση του ΣΔΟΕ και ο κατακερματισμός των φοροελεγκτικών υπηρεσιών τελικά έβαλαν φρένο στην έρευνα που είχε ξεκινήσει. Η επιτροπή που συστάθηκε από τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή, για την παραλαβή των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων από το ΣΔΟΕ ώστε να προχωρήσουν οι έρευνες, αρνήθηκε να παραλάβει τη λίστα, καθώς είχε σαφείς εντολές να εξαιρέσει όσες υποθέσεις συνοδευόταν από εισαγγελική παραγγελία. Συγκεκριμένα, όπως πληροφόρησαν το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος, από την επιτροπή ζητήθηκε να παραλάβει μόνο τους φακέλους φορολογικού ενδιαφέροντος και η λίστα εξαιρέθηκε, παρότι μέχρι τώρα διατυμπανιζόταν ότι έχει τεράστιο φορολογικό ενδιαφέρον.

Ακόμη και από τους δανειστές, ακόμη και στη Γερμανική Βουλή ένα επιχείρημα το οποίο λέγεται είναι ότι η Ελλάδα για πάρα πολλά χρόνια ήταν το “Ελ Ντοράντο” του παράνομου πλουτισμού, της μεγάλης φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου, της ιδιοκτησίας offshore εταιριών, της διασπάθισης δημόσιου χρήματος, των σκανδάλων και νομίζω ότι σ’ αυτά οφείλουμε καθαρές απαντήσεις. Όταν ο Υπουργός Οικονομικών της Ρηνανίας μας στέλνει μια λίστα, νομίζω ότι μετά από λίγο καιρό θέλει και αποτελέσματα. Όταν όλη η κοινωνία περιμένει να δει τι κάναμε με το κυνηγητό του μαύρου χρήματος από τις διάφορες λίστες, νομίζω ότι χρειαζόμαστε καθαρές απαντήσεις.

Επειδή όμως, ούτε το ΣΔΟΕ συνεχίζει την έρευνα, αφού ήδη περιέργως πως «καταργήθηκε», ενώ κάποιοι από τους καταθέτες που ελέγχθηκαν στο μεταξύ και στους οποίους καταλογίστηκαν φόροι και πρόστιμα από το ΚΕΦΟΜΕΠ προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια για να μην πληρώσουν. Έτσι, ήρθε και η «χαριστική βολή» στις οποίες προσδοκίες για εισροή ζεστού χρήματος στα ταμεία του κράτους από τη «λίστα Λαγκαρντ, το Διοικητικό Εφετείο ακύρωσε τον καταλογισμό φόρων και προστίμων ύψους 4 εκατ. ευρώ σε ελεγχόμενη της λίστας, κρίνοντας παράνομη την αναδρομική έρευνα και ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για μαζικές προσφυγές κατά του Δημοσίου.

Επειδή, επιπλέον το δικαστήριο, μετά από την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου που έκρινε ότι είναι παράνομη η παράταση της παραγραφής.

Ερωτάσθε:

1. Τι θα γίνει τελικά μετά από την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου που έκρινε ότι είναι παράνομη η παράταση της παραγραφής με τις διάφορες λίστες της τεράστιας φοροδιαφυγής, που έχουν βαλτώσει;

2. Πως προτίθεσθε ν’ αντιμετωπίσετε τις προσφυγές στα Διοικητικά Δικαστήρια των φοροφυγάδων που επιδιώκουν να διαγραφούν τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε βάρος τους από το ΚΕΦΟΜΕΠ;

Ο ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος