Loading...
 Start Page

Αρ.Πρωτ. 545/19-10-2017

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Πριν ένα χρόνο περίπου(12-10-2016) έφερα στη δημοσιότητα (εκπομπή “ΥΠΕΡΒΑΣΗ” CONTRA CHANNEL) ένα colpo grosso στην τράπεζα Πειραιώς. Δηλαδή το γεγονός ότι ένα πακέτο μη εξυπηρετούμενων (κόκκινων)δανείων ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ ξεπουλήθηκε στο 1/4 της τιμής (300εκατομ) στον όμιλο συμφερόντων του εφοπλιστή Λογοθέτη (libra group) ενώ το 1,1 δις αυτού του ποσού αφορούσε ναυτιλιακές εταιρείες.

 

Ο ομιλος του εν λόγω εφοπλιστή είχε δανειστεί προηγουμένως 200 εκατομ από την Τράπεζα Πειραιώς για να αγοράσει αυτό το πακέτο.

Απίστευτο μεν αληθινό δε...Όμως το ακόμα χειρότερο είναι ότι η εν λόγω Τράπεζα Πειραιώς αγόρασε ξανά το ίδιο της αυτό το πακέτο από τον Όμιλο ,αλλά με καπέλο 300 εκατομμύρια, δηλαδή το επαναγόρασε στην τιμή των 500εκατομ.

Έτσι ο εν λόγω εφοπλιστικός Ομιλος με χρήματα της Τράπεζας Πειραιώς,τα οποία κυριολεκτικά του χαρίστηκαν εις υγείαν των ιθαγενών, έλαβε μέρος στην ΑΜΚ της Τράπεζας με 200 εκατομμύρια ευρώ!!!

Το μεγάλο αυτό κόλπο έφερα με σειρά ερωτήσεων στη Βουλή και η τελευταία έχει κατατεθεί μόλις στις 4/10/2017.

.

Η γνωστή έγκυρη βρετανική εφημερίδα FINANCIAL TIMES αποκάλυψε ότι στο ποσό του 1,2 ευρώ των ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΩΝ δανείων περιλαμβάνονται και 80 εκατομ εταιρειών από το χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ποσό 30 εκατομ ευρώ αφορά “δάνεια” στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς. Στην πραγματικότητα δεν ήταν δάνεια, αλλά οι μίζες που πήραν για να μπουν υπογραφές στο προαναφερόμενο colpo grosso της Τράπεζας και του Ομίλου.

Οι Financial Times, αποκαλύπτουν ότι από την αρμόδια Εισαγγελία της Αθήνας διεξάγεται εισαγγελική έρευνα για απάτη. Συνέπεια της έρευνας είναι τα δέκα(10) εμπλεκόμενα στα δάνεια και τις μίζες στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς να έχουν ήδη οδηγηθεί σε αναγκαστικές παραιτήσεις κατά το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2017.

Η Τράπεζα Πειραιώς όχι μόνο δεν ενημέρωσε, ως όφειλε για όσα συνέβησαν, όχι μόνο δεν έλαβε εγκαίρως τα μέτρα της, αλλά τα στελέχη αυτά φέρονται, παραδόξως, να έλαβαν και τις αποζημιώσεις τους για να έχουν ταμείο να ζουν αυτοί καλά και οι πολίτες χειρότερα.

Ορισμένα από τα κόκκινα αυτά δάνεια φέρονται να μεταφέρθηκαν, από την Τράπεζα Πειραιώς, σε υπεράκτιες εταιρείες (offshore) στην Κύπρο και στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, παραβιάζοντας έτσι ευθέως τα capital controls ενώ, όπως προσθέτει το δημοσίευμα, ο Όμιλος Libra “κούρεψε” κάποια από αυτά και τα πούλησε με έκπτωση 50% στους δανειολήπτες!!!

Επειδή, το πρωτοφανές αυτό τραπεζικό σκάνδαλο, που αποτέλεσε την τελευταία «χρυσή μπίζνα» επί των ημερών διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, είχε αποκαλυφθεί ήδη από την 16/01/2015, μετά από σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας newsbomb.gr.

Επειδή, οι ερωτήσεις που κατέθεσα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου , παραμένουν ακόμη αναπάντητες, προφανώς για να συγκαλυφθεί μεταξύ άλλων, ο ύποπτος ρόλος της ΤτΕ του απονήρευτου για τέτοια κόλπα Γιάννη Στουρνάρα, .

Επειδή, το ζήτημα της πώλησης των κόκκινων δανείων, αποτελεί σήμερα το κορυφαίο πρόβλημα της σκληρής μνημονιακής καθημερινότητας, που βασανίζει την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

Επειδή, επί του συγκεκριμένου αυτού ζητήματος, παραμένει ακόμη ανοικτός ο δημόσιος διάλογος περί της δυνατότητας, κατά την κοινή λογική, να έχουν το δικαίωμα προτίμησης, οι ίδιοι οι κόκκινοι δανειολήπτες, να εξαγοράζουν τα δάνειά τους από τις ελληνικές τράπεζες, με τους ίδιους όρους που τα αγοράζουν οι κάθε λογής Έλληνες και αλλοδαποί Λογοθέτηδες και, μάλιστα, με μεγαλύτερο όφελος για τις τράπεζες και το ελληνικό δημόσιο, χωρίς απάτες, προμήθειες, μίζες, παραβίαση capital controls και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Στο μέγα πρόβλημα των κόκκινων δανείων κάποιοι σκοπίμως προσπαθούν να θολώνουν τα νερά για να κερδοσκοπούν.

Ειδικότερα: Α) Ο Γιάννης Στουρνάρας, κατά την εξέτασή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, διαβεβαίωσε ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν απαγορεύεται, οι δανειολήπτες, να εξαγοράζουν οι ίδιοι τα κόκκινα δάνειά τους από τις ελληνικές τράπεζες, με τους ίδιους όρους που τα αγοράζουν τα funds,

Β) ο κος Γιούνκερ, απαντώντας σε επιστολή της δικηγόρου κας Αριάδνης Νούκα, αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν διεκδίκησε ποτέ κατά την διαπραγμάτευση το δικαίωμα προτίμησης δανειοληπτών και εγγυητών στην εξαγορά των κόκκινων δανείων τους,

Γ) ο υπουργός κος Γ. Σταθάκης έχει διαψεύσει σχετικά τον κο Γιούνκερ, απορρίπτοντας μάλιστα και την επ’ αυτού τροπολογία του βουλευτή κου Δ. Καμμένου,

Δ) ο υπουργός κος Δ. Παπαδημητρίου διέψευσε προσφάτως τον Γ. Σταθάκη, επιβεβαιώνοντας τον κο Γιουνκερ, αφού δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να νομοθετήσει το ανωτέρω δικαίωμα των δανειοληπτών και ότι, για τον λόγο αυτό, δεν το έθεσε ποτέ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές

Και Ε) ο υπουργός κος Ε. Τσακαλώτος, διέψευσε επίσης τον Γ. Σταθάκη, επιβεβαιώνοντας τον κο Γιουνκερ και τον κο Δ. Παπαδημητρίου, αφού δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά στην πρόσφατη συνέντευξή του (στον δημοσιογράφο κο Νίκο Χατζηνικολάου) ότι, κατά την άποψή του, δεν πρόκειται για μια σοβαρή πρόταση και, έτσι, η κυβέρνηση, επειδή δεν προτίθεται να την νομοθετήσει, δεν την πρότεινε ποτέ κατά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Επειδή, με αυτό τον τρόπο ο ελληνικός λαός μαρτύρησε οικονομικά για να διασώσει τις χρεοκοπημένες από τέτοια κόλπα ελληνικές τράπεζες

Επειδή με αυτά τα κόλπα πριμοδοτούνται κάθε λογής Έλληνες και αλλοδαποί σε τέτοιες συναλλαγές, όπως εν προκειμένω αυτή των Λογοθέτη – Τράπεζας Πειραιώς,

Επειδή και βουλευτές αγνοούν παντελώς το κόλπο αυτό καθώς τα ΜΜΕ δεν βρίσκουν χώρο ,λόγω των διαφημίσεων της Τράπεζας να πληροφορήσουν περί των τραπεζικών- δικαστικών εξελίξεων την κοινή γνώμη και κάθε ενδιαφερόμενο.

.

Με βάση και την από 23/02/2017 έκθεση του Ινστιτούτου Bruegel για τις 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες και άλλες προτάσεις που διατυπωθήκαν δημόσια (π.χ. “ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ) τα κόλπα αυτά δεν μπορούν να γίνουν, ούτε θα μπορούσαν φυσικά αν είχε γίνει οριζόντιο κούρεμα των κόκκινων δανείων μέχρι του ποσού των 60 δις ευρώ, δηλαδή στο ύψος των ανωτέρω προβλέψεων των 4 συστημικών τραπεζών.

Εάν είχε γίνει αυτό το κούρεμα θα είχαν ωφεληθεί τράπεζες, δανειολήπτες, καταθέτες, κυβέρνηση και δανειστές, αφού με το οριζόντιο κούρεμα των κόκκινων δανείων δεν είναι αναγκαία νέα ανακεφαλαιοποίηση, κούρεμα καταθέσεων και δεν θα επέλθει ζημία στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Ταυτόχρονα αποφεύγονται μακροχρόνιες δικαστικές και εξωδικαστικές διαδικασίες, κοινωνικές επιπτώσεις, αναταραχές και, έτσι, πολιτικό κόστος, κερδοσκοπία, μαζικοί πλειστηριασμοί και κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εξασφαλίζεται επίσης μείωση του ιδιωτικού χρέους που, αλλιώς, θα γίνει πολύ σύντομα δημόσιο, αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, επανεκκίνηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας, προστασία της κτηματαγοράς από την κατάρρευση των τιμών ακινήτων και αύξηση της ρευστότητας, των εσόδων και της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών.

 

Κατόπιν όλων αυτών, αλλά και όσων αναφέρονται σε προηγούμενες σχετικές ερωτήσεις μου, ερωτάσθε :

 

1. Τι έχει συμβεί πραγματικά στην υπόθεση της Τράπεζας Πειραιώς ,του Ομίλου Λογοθέτη και των στελεχών που συνταξιοδοτήθηκαν; Να καταθέσετε στη Βουλή κάθε σχετικό με τα συμβάντα στην υπόθεση αυτή έγγραφο.

2. Ποιός ήταν ο ρόλος της Τράπεζας Ελλάδας στην υπόθεση; Έχει διαταχτεί έρευνα για πιθανή γνώση η ανάμειξη στελεχών της στο σκάνδαλο αυτό;

3 Στο συγκεκριμένο αυτό σκάνδαλο, περιλαμβάνονται, ναι ή όχι, και κοτεροδάνεια και μετοχοδάνεια του Ανδρέα Βγενόπουλου στην MIG;

4. Προτίθεστε να διερευνήσετε τις πιθανές ποινικές ευθύνες πολιτικών στελεχών;

5. Προτίθεστε, να νομοθετήσετε το δικαίωμα προτίμησης των κόκκινων δανειοληπτών, να αγοράζουν οι ίδιοι τα δάνειά τους από τις ελληνικές τράπεζες, με τους ίδιους όρους που τα αγοράζουν οι κάθε λογής Έλληνες και αλλοδαποί Λογοθέτηδες και, μάλιστα, με μεγαλύτερο όφελος για τις τράπεζες και το ελληνικό δημόσιο, χωρίς απάτες, προμήθειες, μίζες, παραβίαση capital controls και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, την ώρα μάλιστα που, φαίνεται να μην προβάλλονται σχετικές αντιρρήσεις από τους δανειστές και τον SSM;

7. Προτίθεστε να εξετάσετε την ανωτέρω πρόταση για το οριζόντιο κούρεμα των κόκκινων δανείων μέχρι του ποσού των 60 δις ευρώ, δηλαδή στο ύψος των προβλέψεων των 4 συστημικών τραπεζών, που σχηματίστηκαν με το δημόσιο χρήμα των κρατικών ενισχύσεων με τις οποίες χρεώθηκε δια των μνημονίων ο ελληνικός λαός και, έτσι, και οι ίδιοι οι κόκκινοι δανειολήπτες,

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2023 Νίκος Ι. Νικολόπουλος