Loading...
 Start Page

Α.Π. 802/30-10-17

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟN ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ και ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

 

Οι ολιγοπωλιακές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στον κλάδο των εκτυπώσεων εφημερίδων, σε συνδυασμό με τα οικονομικά προβλήματα που έχουν συσσωρεύσει οι επιχειρήσεις του κλάδου, εξαιτίας της κακοδιαχείρισης και της έλλειψης χρηστής διοίκησης έχυν φτάσει στο σημείο να συνιστούν απειλή για την ελευθερία του Τύπου, την πολυφωνία και τον πλουραλισμό στην Ενημέρωση και θέτουν σε κίνδυνο τη δυνατότητα συνέχισης της ομαλής κυκλοφορίας των εφημερίδων.

Ήδη με ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς (Α.Π. 7433/19-07-17) ζήτησα να διερευνηθεί το καθεστώς λειτουργίας της εκτυπωτικής εταιρείας «Ίρις Εκτυπώσεις ΑΕΒΕ» η οποία παραμένει εδώ και δίμηνο χωρίς διοικητικό συμβούλιο άρα επί της ουσίας ακέφαλη, κατά παράβαση της νομοθεσίας περί ανωνύμων εταιρειών και να προβούν οι αρμόδιες αρχές στις απαραίτητες ενέργειες προς διασφάλιση της ομαλής συνέχισης της λειτουργίας της εταιρείας, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση της κυκλοφορίας των πολυάριθμων εφημερίδων που εκτυπώνονται στις εγκαταστάσεις της.

Μολονότι η «Ίρις» δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή νόμιμη Διοίκηση, στελέχη της προέβησαν τις τελευταίες ημέρες σε μονομερείς και εκβιαστικές τροποποιήσεις επί τα χείρω στους όρους συνεργασίας της εταιρείας με εκδοτικές επιχειρήσεις, αξιώνοντας υπέρογκες αμοιβές και μάλιστα τοις μετρητοίς, εκμεταλλευόμενοι τον σχεδόν μονοπωλιακό χαρακτήρα της υπηρεσίας που παρέχουν. Ως αποτέλεσμα, ήδη την περασμένη Κυριακή 23 Ιουλίου 2017 σημειώθηκε το πρώτο απτό πλήγμα στην ελευθεροτυπία: Εξαιτίας των μεθοδεύσεων αυτών, δεν κατέστη δυνατή η κυκλοφορία της «Κυριακάτικης Εφημερίδας», ο εκδότης της οποία αρνήθηκε να συναινέσει στους εκβιασμούς των στελεχών της «Ίριδας».

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Τι προτίθεται να πράξει προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση όλων των εκδοτικών επιχειρήσεων στους παρόχους υπηρεσιών εκτύπωσης εφημερίδων, χωρίς αποκλεισμούς και εκβιασμούς και υπό συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και «καθαρής» επιχειρηματικότητας, κάτι που δεν εξασφαλίζεται εντός καθεστώτος ολιγοπωλίου ή μονοπωλίου;

2. Θα προχωρήσουν οι αρμόδιες Αρχές σε διαχειριστικό έλεγχο στην εταιρεία «Ίρις Εκτυπώσεις ΑΕΒΕ», προκειμένου να διαπιστωθεί πώς μία εταιρεία που επί χρόνια αποτέλεσε τον ισχυρότερο πάροχο υπηρεσιών εκτύπωσης εφημερίδων και περιοδικών έχει φτάσει στο χείλος του γκρεμού, ώστε σήμερα να επικαλείται τα οικονομικά της προβλήματα για να εκβιάζει εκδότες και να «κλείνει» εφημερίδες αν δεν συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της; Θα απαιτηθεί από τα αρμόδια υπουργεία οι ανακεφαλαιοποιημένες με δημόσιο χρήμα τράπεζες, που κατέχουν σήμερα τα δικαιώματα ψήφου των πρώην μετόχων της «Ίριδας», ΔΟΛ και Πήγασου, να συντελέσουν στην ομαλοποίηση της λειτουργία της εταιρείας, αντί να την οδηγούν στον «ξαφνικό θάνατο» προς όφελος συγκεκριμένης ανταγωνιστικής εταιρείας;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος