Loading...
 Start Page

Α.Π. 947/06-11-17

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

«Η οικονομική κρίση και η πιθανή πτώχευση της χώρας με ανάγκασαν να βγάλω τα χρήματα από τις τράπεζες. Τα είχα βάλει μέσα στην ντουλάπα…».

Αυτά μεταξύ άλλων είχε -σύμφωνα με τον Τύπο- καταθέσει στην αστυνομία προ τριετίας μια γηραιά πρώην εισαγγελέας, καταγγέλλοντας την κλοπή 2.000.000 ευρώ σε μετρητά, καθώς και κοσμημάτων ανυπολόγιστης αξίας από το διαμέρισμά της στο Κολωνάκι.

Όσο και να ήθελε κάποιος να συμμεριστεί το δράμα της συνταξιούχου δικαστικού, δεν μπορούσε να αποφύγει τον πειρασμό της εύλογης ερώτησης για το “πόθεν έσχες” της.

Η ανάσυρση αυτής της είδησης από το αστυνομικό αρχείο του, όχι και του τόσο μακρινού 2014, που αναδημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες, έχει ξεχωριστή αξία σήμερα καθώς παρακολουθούμε την οργανωμένη προσπάθεια του δικαστικού σώματος να αποφύγει με κάθε νόμιμο τρόπο τον ουσιαστικό έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των μελών του.

Και μάλιστα και για τα χρήματα που, όπως στην περίπτωση της συνταξιούχου, βρίσκονταν κρυμμένα.

Ο αν. Υπουργός Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλος δηλώνει στο Documento:

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που το ΣτΕ για πρώτη φορά σε χρόνο ρεκόρ καθαρόγραψε την απόφαση σχολιάζοντας περιπαιχτικά την πρωτοφανή στα χρονικά ταχύτητα».

Οι φορολογούμενοι πολίτες έκπληκτοι, άφωνοι και διαπορούντες παραμένουν γεγονός για το πώς οι δικαστικοί λειτουργοί κατάφεραν να εξασφαλίσουν προσωρινή διαταγή από τον πρόεδρο του ΣτΕ Νίκο Σακελλαρίου, ώστε να μην καταθέσουν δηλώσεις πόθεν έσχες. Η απόφαση του ΣτΕ παγώνει πρακτικά την ΚΥΑ η οποία υποχρέωνε τους δικαστές να καταθέσουν δήλωση της περιουσιακής τους κατάστασης, όπως και κάθε άλλος υπόχρεος για το 2015 και 2016.

Ο εξωκοινοβουλευτικός αν. Υπουργός Δικαιοσύνης επικαλούμενος «φόρτο εργασίας» δυστυχώς για άλλη μια φορά δεν προσήλθε να αποκριθεί ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων την Δευτέρα 30-10-2017, όπως είχε καθήκον, γιατί ενώ δήλωσε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» στις 23 Οκτωβρίου, “Μετά την τελευταία αναστολή που χορήγησε ο Πρόεδρος του ΣτΕ για την υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες για τους ενεργεία δικαστικούς μόνο, μελετώ και εξετάζω με ποιον τρόπο ή νομοθετική πρωτοβουλία η Κυβέρνηση θα εξασφαλίσει την ισονομία και την ίση μεταχείριση όλων των πολιτών, ώστε να μην υπάρχουν πληβείοι και πατρίκιοι στην απονομή της Δικαιοσύνης”, δεν έχει εκδηλώσει καμία νομοθετική πρωτοβουλία.

Επειδή, εδώ στην Βουλή των Ελλήνων περιμένουμε να κάνετε πράξη, όσα δηλώσατε εσείς ο αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, εσείς ο συνταξιούχος ανώτατος δικαστικός λειτουργός.

Επειδή πρέπει να μας δώσετε το πλαίσιο της νέας υπουργικής απόφασης, που θα κλείνει πόρτες, παράθυρα και χαραμάδες, ώστε και οι δικαστές, όπως και οι βουλευτές και οι λοιποί υπόχρεοι να μην εξαιρεθούν από πλείστες όσες διατάξεις της κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών για την ηλεκτρονική υποβολή τού πόθεν έσχες.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος επαναφέρει σήμερα το θέμα στη Βουλή γιατί πιστεύει πως πρόκειται για μια απόφαση που έχει συντεχνιακά χαρακτηριστικά θέτει σε δοκιμασία τον σεβασμό της κοινωνίας προς τη Θέμιδα, μια και διαχωρίζει τους δικαστές ακόμη και ως προς τον έλεγχο των δηλώσεων πόθεν έσχες τους, από όλες τις άλλες κατηγορίες των υπόχρεων, και γι’ αυτό τον λόγο συνιστά θεσμικό πλήγμα. Πιστεύουμε δε, ότι ο αν. Υπουργός Δικαιοσύνης έχει υποχρέωση να τοποθετηθεί επίσημα στο ναό της Δημοκρατίας- όπως κάνει συχνά πυκνά στα ΜΜΕ- για το πώς μπορεί η απόφαση του ΣτΕ να μην ακυρώσει εν τέλει την βούληση των Ελλήνων και την απόφαση της Βουλής για την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες όλων των Δικαστών.

εξασφαλίζει την απόλυτη διαφάνεια μέσω ουσιαστικού ελέγχου της προέλευσης των περιουσιακών στοιχείων των υπόχρεων και εννοείται χωρίς την αξίωσή τους να ελέγχονται οι δηλώσεις τους από τους… ίδιους και συγκεκριμένα από όργανο που θα αποτελείται στην πλειοψηφία του από δικαστές.

Απαντήστε στα εξής ερωτήματα:

1. Ποιο το περιεχόμενο της νέας ΚΥΑ για την υποχρεωτική

2. Πόσοι δικαστές έχουν κάνει πόθεν έσχες και πόσοι όχι τα τελευταία τρία χρόνια;

3. Θα επιτρέψετε την επιλεκτική προστασία του δικαστικού κλάδου;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος