Loading...
 Start Page

Α.Π. 1105/10-11-17

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤOΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες κράτησης προσφύγων και μεταναστών, που δεν συνάδουν με κράτος μέλος της ΕΕ, διαπίστωσε στους χώρους κράτησης του Λιμενικού Σώματος στην Ηγουμενίτσα καθώς και τα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας, στην Πάτρα, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), κατά τις επισκέψεις που πραγματοποίησε την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου.

Διαπιστώθηκε ότι οι εγκαταστάσεις ήταν πλήρως ακατάλληλες και υπολειπόμενες κατά πολύ των εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων.

Στους χώρους κράτησης επικρατούσε συνωστισμός, έλλειψη επαρκούς φυσικού φωτισμού, άθλιες συνθήκες υγιεινής και σχεδόν ανύπαρκτη δυνατότητα προαυλισμού, ενώ οι συν- θήκες αυτές είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και τη ψυχολογική κατάσταση των κρατoυμένων.

Όσον αφορά στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας, το ΕΣΠ αναφέρει ότι την ημέρα της επίσκεψης δικηγόρων και διερμηνέων του, παρέμεναν υπό κράτηση περί- που 30 πολίτες τρίτων χωρών σε συνθήκες συνωστισμού. Ο χώρος κράτησης των ανδρών είχε ελάχιστη πρόσβαση σε φυσικό φωτισμό και αερισμό, καθώς τα παράθυρα είναι καλυμμένα με διάτρητα σιδερένια φύλλα.

Στον χώρο υπήρχαν περίπου δέκα κρεβάτια, χωρίς μαξιλάρια και κλινοσκεπάσματα, με αποτέλεσμα οι κρατούμενοι να είναι αναγκασμένοι να κοιμούνται ανά δύο και σε βάρδιες, επάνω σε φθαρμένα στρώματα, ενώ δεν υπήρχαν διαθέσιμα είδη ατομικής υγιεινής.

Η επικοινωνία τους με τον έξω κόσμο είναι επίσης περιορισμένη, ενώ υπάρχει πλήρης απουσία διερμηνείας σε γλώσσα που να κατανοούν. Καθ’ όλο το διάστημα της κράτησής τους στα εν λόγω κρατητήρια, οι κρατούμενοι δεν έχουν τη δυνατότητα να προαυλιστούν.

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, υπενθυμίζει ότι οι προαναφερθείσες συνθήκες κράτησης υπολείπονται κατά πολύ των Κατευθυντήριων Οδηγιών της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, για τα Εφαρμοζόμενα Κριτήρια και Πρότυπα σχετικά με την Κράτηση Αιτούντων Άσυλο και τα Εναλλακτικά της Κράτησης Μέτρα (2012), όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «Η κράτηση σε αστυνομικά κελιά δεν είναι κατάλληλη».

Επιπλέον, όπως προκύπτει από τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η κράτηση σε αστυνομικό κρατητήριο για διάστημα που υπερβαίνει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο μερικών 24ώρων, μέχρι τη μεταφορά σε ειδικό χώρο για την κράτηση πολιτών τρίτων χωρών, στο πλαίσιο διαδικασιών ασύλου/απομάκρυνσης κ.τ.λ. συνιστά καθ’ εαυτή παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Τα αστυνομικά κρατητήρια είναι απολύτως ακατάλληλα για τη χρήση αυτή. Η δε συνέχιση της κράτησης σε ακατάλληλες συνθήκες την καθιστούν αυθαίρετη. Μπορούν οι τοπικές Αρχές να κάνουν αλλιώς με τις υποδομές που έχουν; Αυτά είναι αρμοδιότητα Μουζάλα, προφανώς. Αλλά οι επιθεωρητές δεν κάνουν αυτήν την διάκριση...

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:

1. Πως απαντάτε στις διαπιστώσεις- κόλαφο, του ΕΣΠ και ακόμα μπορούν οι τοπικές αρχές να κάνουν αλλιώς με τις υποδομές που έχουν μήπως αυτά είναι αρμοδιότητα του Υπουργού Μουζάλα; Εάν ναι τότε γιατί οι επιθεωρητές δεν κάνουν αυτήν την διάκριση;

2. Τι προτίθεσθε να κάνετε και πότε για την βελτίωση των συνθηκών κράτησης σε Πάτρα και Ηγουμενίτσα;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος