Loading...
 Start Page

Α.Π. 1279/17-11-17

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Ο εφιάλτης αυτή τη φορά ήρθε στον τόπο μας με την μορφή νερού.

Αυτή τη στιγμή προέχουν οι άνθρωποι και η ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου.

Δεν υπάρχουν λόγια. Ποιός θα μπορούσε να φανταστεί τόσα θύματα από μια θεομηνία στην Ελλάδα… Υπάρχουν πολλά που πρέπει να συζητηθούν και να επιλυθούν στη συνέχεια, όμως κάθε απώλεια ανθρώπινης ζωής είναι αναντικατάστατη.

Δυστυχώς, πολλές είναι οι αιτίες για τις οποίες καθημερινά υπάρχουν νεκροί στην χώρα μας. Μία από τις βασικότερες είναι για παράδειγμα η «μάστιγα» των τροχαίων δυστυχημάτων. Από την αποφράδα Τετάρτη 15.11.2017 όμως, η Ελλάδα θρηνεί για πρώτη φορά τόσα πολλά θύματα από μία θεομηνία. Όχι από σεισμό, αλλά… από νερό!

Τις αιτίες του κακού τις ξέρουμε ή τις φανταζόμαστε όλοι. Και ας μην ζούμε στην Μάνδρα ή στη Νέα Πέραμο Αττικής. Ζούμε όμως στην Ελλάδα. Και ξέρουμε καλά ότι οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν αλλάξει.

Με τις ραγδαίες κλιματικές αλλαγές, που «γεννούν» ακραία καιρικά φαινόμενα, εξακολουθεί να αντικρύζει κανείς, όσα έβλεπε πριν ένα μήνα στη Σαμοθράκη, ό,τι και πριν από ένα χρόνο στην Ηλεία, και πριν από 30 χρόνια, πάλι στην Αττική, όταν ο «περιβόητος» Ποδονίφτης, είχε «ρουφήξει» 17 συνανθρώπους μας.

Επειδή, είμαστε θεατές στο ίδιο κι απαράλλαχτο έργο με:

-Τους (εκάστοτε) υπουργούς που ρίχνουν ευθύνες σε δημάρχους, που άφησαν τις πόλεις τους ανοχύρωτες να πνιγούν.

-Τους δημοτικούς άρχοντες να «αστράφτουν» για την κυβέρνηση που τους εγκατέλειψε.

-Τους κατοίκους να βροντοφωνάζουν αγανακτισμένοι οι «κανείς αρμόδιος δεν είναι εδώ που τα νερά της βροχής μπήκαν στα σπίτια μας», δίπλα στα τσιμεντωμένα υδατορεύματα.

-Κονδύλια για αντιπλημμυρικά έργα, πετάμε στον αέρα της απραξίας, μελέτες απαρχαιωμένες.

-Αυθαιρεσίες με την επίσημη βούλα (;) ή ανοχή;

Και, όπως πριν από χρόνια στην Πάτρα, πριν από μήνες στη Σαμοθράκη, στη Ζάκυνθο, να βοά το σύμπαν για το χείμαρρο-φονιά και την «βιβλική καταστροφή».

Ούτε κουβέντα, όμως, για ευθύνες που κόστισαν τις ζωές δεκάδων συνανθρώπων μας, θυμάτων της αδιαφορίας, η οποία περνά «αβρόχοις ποσί» με το που φεύγουν τα «σύννεφα» και συλλέγονται τα λασπόνερα.

Η πνιγμένη από τις πλημμύρες Δυτική Αττική αντικατοπτρίζει (δυστυχώς) την κατάσταση που επικρατεί σε πλήθος ελληνικών περιοχών με τα αστικά ρέματα που οι κοίτες τους στένεψαν από τις επεμβάσεις καταπατήσεων, μπαζωμάτων και πολυώροφων οικοδομών.

Επειδή, οφείλουν, συνεπώς, οι (πάσης φύσεως) αρμόδιοι να μην αποδειχθούν… αναρμόδιοι, την (απευκταία) εκείνη ώρα… ψελλίζοντας δικαιολογίες του τύπου «δεν είχαμε καθαρίσει, αλλά φάνηκε πως δεν χρειαζόταν».

Η κατάσταση στις πόλεις και τα χωριά μας επιδεινώνεται χρόνο με τον χρόνο, ενώ οι πυρκαγιές μας καίνε το καλοκαίρι και οι βροχές μας… αποτελειώνουν τον χειμώνα, ενώ επιπλέον έχουμε να κάνουμε και με τα τεράστια σφάλματα δεκαετιών, σχετικά με τον τρόπο που «απλώθηκαν» και οικοδομήθηκαν οι ελληνικές πόλεις, αδιαφορώντας για τη φύση και τους δικούς της νόμους.

Όλα αυτά, μιλώντας για την Αττική, αναδεικνύονται κάθε φορά που κάτι συμβαίνει σε υπερθετικό βαθμό, γιατί πρόκειται για την πλέον κορεσμένη ελληνική περιοχή που αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα «ασφυξίας».

Όχι όμως, πως τα ίδια προβλήματα δεν αντιμετωπίζει όλη η χώρα. Για παράδειγμα, στη Δυτική Αχαΐα κάηκε το περασμένο καλοκαίρι μία σημαντική έκταση πρασίνου και μέχρι σήμερα, οι πολίτες της περιοχής… προσεύχονται να μην τους βρει μια ισχυρή νεροποντή.

Κατόπιν όλων αυτών ερωτάσθε:

1ον Μετά τις ραγδαίες κλιματικές αλλαγές, που «γεννούν» τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που «τρύπησαν» την ψυχή και το πετσί μας, ποια είναι τα άμεσα προτάγματα για την αντιμετώπιση αυτών;

2ον Πότε επιτέλους θα προχωρήσετε στην πλήρη αναθεώρηση των προτεραιοτήτων και στην πρόταξη στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, όλων των αντιπλημμυρικών και αντισεισμικών έργων;

3ον Τι επιπλέον μέτρα θα πάρετε για την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου;

4ον Επιτέλους θα ελέγξετε μέχρι το τελευταίο ευρώ τα κονδύλια για αντιπλημμυρικά έργα, που διετέθησαν τα τελευταία 5 χρόνια στις Περιφέρειες και τους ΟΤΑ, αλλά πετάχτηκαν στον αέρα της απραξίας και σε μελέτες απαρχαιωμένες;

5ον Υπήρξαν πορίσματα των ελέγχων που διατάξατε, για το ποιες είναι οι αιτίες του κακού;

6ον Μέχρι πότε θα επιτρέπετε τις αυθαιρεσίες με την επίσημη βούλα (;) ή ανοχή;

7ον Επιτέλους θα αποδοθούν ευθύνες που κόστισαν τις ζωές δεκάδων συνανθρώπων μας, θυμάτων της αδιαφορίας;

8ον Για πόσο ακόμα η πνιγμένη από τις πλημμύρες Δυτική Αττική, η οποία αντικατοπτρίζει (δυστυχώς) την κατάσταση που επικρατεί σε πλήθος ελληνικών περιοχών περιμένει να μάθει και να δει έργα αποκατάστασης των αστικών ρεμάτων που οι κοίτες τους στένεψαν από τις επεμβάσεις καταπατήσεων, μπαζωμάτων και πολυώροφων οικοδομών;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος