Loading...
 Start Page

Α.Π. 1294/17-11-17

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Βαριές κατηγορίες για δωροδοκία υπαλλήλων σε βαθμό κακουργήματος κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση μας πληροφόρησαν ότι αντιμετωπίζει πλέον ο γνωστός επιχειρηματίας Λεωνίδας Μπόμπολας και ακόμη δύο πρόσωπα που συνδέονται με την εταιρία ΗΛΕΚΤΩΡ (ανήκει στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ κατά 90%).

Η δίωξη όπως εγράφη στον Αθηναϊκό Τύπο αφορά την υπόθεση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στην Κυπριακή πόλη της Πάφου. Η δικογραφία που είχε σχηματιστεί στην Κύπρο αφορά καταγγελίες ότι η εταιρία, συμφερόντων του κ. Μπόμπολα, στην οποία είχε ανατεθεί έργο στον ΧΥΤΑ Πάφου, υπερχρέωνε από το 2008 έως το 2015 τον δήμο για τη διαχείριση των σκουπιδιών.

Σε βάρος του κ. Μπόμπολα, όπως γνωρίζει το πανελλήνιο, είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις κυπριακές Αρχές, όμως το Συμβούλιο Εφετών, τον Μάιο του 2016 είχε απορρίψει το αίτημα έκδοσης της Κύπρου, θεωρώντας ότι, αν τελέστηκε το αδίκημα της δωροδοκίας, η χώρα τέλεσής του είναι η Ελλάδα και ο κατηγορούμενος πρέπει να δικαστεί εδώ.

Η δικογραφί,α όπως έγινε γνωστό από τα ΜΜΕ, στηρίχθηκε (και) στην κατάθεση του Αθ. Κατρή, πρώην διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας την περίοδο 2002-2013, ο οποίος αμέσως μετά τη σύλληψή του ισχυρίστηκε ότι «μίζες δίνονταν σε δημάρχους και αξιωματούχους στην Κύπρο μόνο με έγκριση Μπόμπολα» και μάλιστα φέρεται ότι ανέφερε ακόμη ότι σε κάποιες περιπτώσεις ο Λεωνίδας Μπόμπολας ήταν παρών όταν δόθηκαν χρήματα ως μίζες.

Ο Λεωνίδας Μπόμπολας απάντησε στην ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του μέσω γραπτής ανακοίνωσης, στην οποία αναφέρει ότι δεν έχει διαπράξει «οιαδήποτε αξιόποινη πράξη». Αναλυτικά, ο Λεωνίδας Μπόμπολας αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του: «Πληροφορήθηκα διά του Τύπου την άσκηση ποινικής δίωξης, η οποία αποτελεί μια αναμενόμενη εξέλιξη σύμφωνα με την ποινική δικονομία, για υπόθεση που σχετίζεται με παλαιότερο αίτημα των κυπριακών Αρχών προς την Ελλάδα για την παράδοσή μου στο πλαίσιο της διενεργούμενης τότε ανακρίσεως στην Κύπρο.

Το αίτημα, ως γνωστόν, απορρίφθηκε με απόφαση του Εφετείου Αθηνών. Εχω εκθέσει τις απόψεις μου για την υπόθεση αυτή στις αρμόδιες ελληνικές δικαστικές Αρχές και εναντίον μου έως σήμερα δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για οποιοδήποτε αδίκημα. Είναι αυτονόητο ότι είμαι στη διάθεση των ελληνικών Αρχών, στο έργο των οποίων ευχαρίστως θα συμβάλω. Με την παρούσα δηλώνω απερίφραστα ότι δεν έχω διαπράξει οιαδήποτε αξιόποινη πράξη και πασίδηλα εκφράζω την ισχυρή πεποίθησή μου ότι τούτο θα αποδειχθεί και από τη σχετική ακροαματική διαδικασία, έχοντας απεριόριστη εμπιστοσύνη και σεβασμό στο κράτος δικαίου και στην ανεξάρτητη και αμερόληπτη ελληνική Δικαιοσύνη».

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:

1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η δικαστική έρευνα και εάν αληθεύει πως πράγματι έχει ασκηθεί δίωξη για το αδίκημα της δωροδοκίας σε βάρος του κ. Λ. Μπόμπολα και ακόμα μήπως έχει διαταχθεί μετά ταύτα και άλλη έρευνα από την Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς κ. Ελένη Τουλουπάκη;

2. Λέει αλήθεια ο Λεωνίδας Μπόμπολας, όπου με γραπτή ανακοίνωση αναφέρει ότι έως σήμερα δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για οποιοδήποτε αδίκημα εναντίον του; Εάν όχι, οι δανειοδότριες Ελληνικές Τράπεζες που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων, δηλαδή από το Δημόσιο, ποια μέτρα πήραν για να εξασφαλισθούν ακόμα και στην απευκταία περίπτωση της καταδίκης του για χορήγηση μίζας και ίσως διακίνησης «μαύρου χρήματος»;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος