Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:562/27/20-10-2016

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

 

 

Έχει πάρει νέα τροπή το εξαφανισθέν από τη Βουλή μεγάλο φαγοπότι του παγκόσμιου πρωταθλήματος στίβου (Αθήνα 1997), του οποίου το τελικό κόστος ήταν 4 φορές μεγαλύτερο από τον αρχικό προϋπολογισμό της διοργάνωσης!(Ήτοι, δαπανήθηκαν 20 δις δρχ περίπου, αντί 5 δις)

Η προσπάθεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κλήθηκε να ρίξει άπλετο φως στο σκάνδαλο, ήταν κοπιώδης, πολύχρονη και έγινε κάτω από δυσχερείς συνθήκες, γιατί ήταν πολλοί οι απρόθυμοι που ήθελαν να συσκοτίσουν τις αρχές, με πρόθεση να συγκαλυφθεί η ρεμούλα.

Σε συνέχεια αυτών, η "Κυριακάτικη Δημοκρατία" στο φύλλο της 29-03-15, προχωράει σε αποκαλύψεις και παρουσιάζει νέα στοιχεία για την πολύκροτη αύτη υπόθεση, τα όποια και σας παραθέτουμε. Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει:

«Τι είδους υπόθεση εκκρεμούσε από το 1997 και η συγκυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλου ήθελε άρον άρον να την κλείσει μέσα σε μια τροπολογία; Την περιέγραψε ευσύνοπτα η κυρία Δέσποινα Κωνσταντάρα, η οποία ήταν τότε αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε εισήγησή της στην πανδικαστική συγκέντρωση που έγινε στις 30 Οκτωβρίου 2014. Η κυρία Κωνσταντάρα είπε στους συναδέλφους της: «Πρόσφατα το Ελεγκτικό Συνέδριο, ύστερα από πάρα πολύ κόπο και με μηδαμινά τεχνικά μέσα, κατέληξε σε ένα πόρισμα σε σχέση με ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός που διοργάνωσε η χώρα μας, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, και κατέληξε σε ένα πόρισμα το οποίο εντόπιζε ελλείμματα κατά υπολόγων οι οποίοι είχαν διαχειριστεί αυτή τη διαχείριση του φορέα του πρωταθλήματος. Με κατάπληξη, πικρία και απογοήτευση, στις 7/10 του 2014 ψηφίστηκε τροπολογία, βουλευτική, με την οποία νομιμοποιήθηκαν αυτές οι δαπάνες, και ενώ -να επισημάνω- το Ελεγκτικό Συνέδριο βρισκόταν σε διαδικασία αναζήτησης των ελλειμμάτων από τους ελλειμματίες υπολόγους».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η κυρία Κωνσταντάρα δεν μίλησε... θεωρητικά στους συναδέλφους της. Είχε ιδία γνώση και άμεση ανάμειξη με την έρευνα για το «πού πήγαν τα λεφτά» των υπερφορολογημένων Ελλήνων. Η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το "Αθήνα 1997", που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2013, φέρει την υπογραφή της, μια και εκείνη ήταν η επικεφαλής της ομάδας ελέγχου!

Εν συνεχεία, το δημοσίευμα αναφέρει ότι: πραγματοποιήθηκαν προσλήψεις από το παράθυρο, πληρωμές και προμήθειες δίχως να έχει προηγηθεί σύναψη ιδιωτικών συμφωνητικών, εξωφρενικές αμοιβές, «εθελοντές» που κόστισαν 600.000.000 δραχμές, ορδές δημοσιογράφων που πληρώθηκαν αδρά, πανάκριβες τελετές έναρξης και λήξης, κατασκευές στούντιο και άλλες που πληρώθηκαν στο ακέραιο, χωρίς να υπάρχει έγκριση από την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή, έργα εκτός σκοπού και δαπάνες επί δαπανών που πλήρωσαν οι φτωχοί, οι άνεργοι, οι πένητες Έλληνες. Όλα αυτά ελέγχθηκαν μέχρι δραχμής από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα μη δικαιολογημένα ποσά καταλογίστηκαν σε πρόσωπα, που έφεραν την ευθύνη για τις πληρωμές, που έγιναν σε αυτό το πανηγύρι. Ενδεικτικά, θα αναφερθούν μερικά τιμολόγια, που πληρώθηκαν στο ακέραιο και θα μπορούσαν να προκαλέσουν θυμηδία -αν δεν υπέφεραν τόσο πολύ οι Έλληνες από τα ατιμώρητα οικονομικά εγκλήματα του παρελθόντος: Τιμολόγιο 189, της 4ης Αυγούστου 1997: Καθαρισμός W.C. και λαμπών 1.888.000 δρχ. Την ίδια ημερομηνία με τα τιμολόγια 185, 186, 187 και 188 πληρώθηκαν για καθαρισμούς 7.280.600 δραχμές. Η καθαριότητα των κερκίδων ανά τιμολόγιο κόστιζε περίπου 4.000.000 δραχμές. Ουσιαστικά, οι φορολογούμενοι πολίτες πλήρωναν, ότι γινόταν στο «Αθήνα 1997» πολλαπλάσια σε σύγκριση με τις τιμές της αγοράς.

Επίσης, στο δημοσίευμα γίνεται λόγος και για τα υλικά που αγοράστηκαν για το «Αθήνα 1997» και έπειτα, όταν έγιναν οι έλεγχοι. Ουδέποτε βρέθηκαν! Είναι πολλές οι σχετικές με το θέμα αναφορές της έκθεσης, που υπογράφει η κυρία Κωνσταντάρα:

«Τα κατωτέρω έργα τέχνης δεν ανευρέθησαν κατά τον έλεγχο, καίτοι αγοράστηκαν με δαπάνες του ελεγχόμενου προϋπολογισμού:

1.Το άλμπουμ με διάφορες ασφράγιστες και σφραγισμένες σειρές αθλητικού περιεχομένου, σύμφωνα με το 215/18.7.97 δελτίο αποστολής - τιμολόγιο της Μαρίας Βλαστού, αξίας 843.700 δρχ.

2.Τα μικρά έργα ζωγραφικής, που χρησιμοποιήθηκαν (/¿α την έκδοση σειράς γραμματοσήμων για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλασικού Αθλητισμού «Αθήνα 1997», σύμφωνα με το 15/27/5/1997 δελτίο αποστολής - τιμολόγιο του ζωγράφου Παναγ. Γράββαλου, αξίας 3.240.000 δρχ.

3.Τα προσχέδια και οι τελικές μακέτες των μεταλλίων των αγώνων του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κλασικού Αθλητισμού «Αθήνα 1997», σύμφωνα με το 13/13/3/1997 δελτίο αποστολής - τιμολόγιο του ζωγράφου Παναγ. Γράββαλου, αξίας 1.180.000 δρχ.

4.Οι αφίσες των 18 σπουδαστών της ΑΚΤΟ, οι οποίες φιλοτεχνήθηκαν για την εκτύπωση λευκώματος με θέμα τον εορτασμό των 100 ολυμπιακών χρόνων».

Παρά ταύτα ο έλεγχος ολοκληρώθηκε και οι αποκαλύψεις ήταν συνταρακτικές. Η κακοδιαχείρηση ήταν εμφανής, μέσω υπερτιμολογήσεων και αδιάφανων διαδρομών του χρήματος, που συνιστούν ένα όργιο κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, το οποίο ενθυλακώθηκε από επιτήδειους ‘’συντελεστές’’ της διοργάνωσης.

Κι ενώ το νομικό συμβούλιο του κράτους είχε ολοκληρώσε την έρευνά του και είχε υπολογίσει τό, ‘’κλεμμένο’’ κόστος και το οποίο κατελόγιζε στους υπεύθυνους (περίπου 30εκ. ευρώ), με μια ντροπολογία που υπέγραψε και ο σημερινός Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και τότε βουλευτής Άδωνις Γεωργιάδης πριν δύο χρόνια (1856/214/26-9-2014) η ασυνειδησία των πρωταγωνιστών της ρεμούλας ήθελε να βγάλει λάδι’’!

Σας υπενθυμίζω λοιπόν ότι με το Νόμο 4301/2014 (ΦΕΚ Α 223/7-10-2014) υπό τον τίτλο: "Οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων και των ενώσεών τους στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων και λοιπές διατάξεις" του Υπουργείου Παιδείας (Α. Λοβέρδος), οι άθλιοι «χασάπηδες» των θεσμών του Κοινοβουλευτισμού ψήφισαν στο Άρθρο 45, το ακόλουθο έκτρωμα:

1. Οι δαπάνες που διενεργήθηκαν από το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Κεντρική Οργανωτική και Εκτελεστική Επιτροπή για τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κλασσικού Αθλητισμού «ΑΘΗΝΑ 1997»» το οποίο έχει συσταθεί με το άρθρο 4 του ν. 2435/1996 και με την υπ' αριθμ. 5896/29.2.1996 απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού (Β' 146), θεωρούνται νόμιμες, εφόσον αυτές αφορούσαν άσκηση αρμοδιοτήτων που εξυπηρετούσαν αποκλειστικά τη λειτουργία των αγώνων ακόμα και αν η υλοποίησή τους είχε ως αποτέλεσμα την υπέρβαση του προϋπολογισμού του νομικού προσώπου.

Οι δαπάνες αυτές είναι ενδεικτικά όσες αφορούσαν έργα, εργασίες, προμήθειες, παροχή υπηρεσιών, μισθώματα, χρηματοδοτήσεις και παραχωρήσεις πάγιου εξοπλισμού σε νομικά πρόσωπα συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και ήδη έχουν καταβληϋεί και έχει βεβαιωθεί από τις αρμόδιες επιτροπές και τα οικεία όργανα η εκτέλεση όλων των παραπάνω.

2. Καταλογισμοί, οι οποίοι έγιναν και αφορούν δαπάνες της προηγούμενης παραγράφου, σε βάρος των μελών της Κεντρικής Οργανωτικής και Εκτελεστικής Επιτροπής για τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κλασσικού Αθλητισμού «ΑΘΗΝΑ 1997» και των υπαλλήλων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου, εφόσον δεν έχουν εκτελεσθεί έως τη δημοσίευση του παρόντος δεν εκτελούνται και τυχόν βεβαιωθέντα ποσά διαγράφονται.

Χάριζαν, δηλαδή, στους υπόλογους τα 30 εκατομμύρια ευρώ, που με βάση την απόφαση του Δικαστηρίου έπρεπε να επιστρέφουν στα δημόσια ταμεία!!!

Την τροπολογία της ντροπής υπέγραφαν οι κ.κ. Άδωνης Γεωργιάδης, Πύρρος Δήμας, Κώστας Σκανδαλίδης κτλ.

Μόνο που ο Θεός, όπως λέει και η παροιμία, ‘’αγαπάει τον κλέφτη, αλλά αγαπάει και το νοικοκύρη’’ διότι το ψηφισθέν νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας με την «φαρδιά πλατιά» υπογραφή του Ανδρέα Λοβέρδου και την σύμπραξη του Άδωνι Γεωργιάδη (‘’Οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων και των ενώσεών τους στην Ελλάδα και σε άλλες διατάξεις αρμοδιότητα Γραμματείας Θρησκευμάτων και λοιπές διατάξεις’’), μέσα από το οποίο πέρασε η χαριστική ντροπολογία, κρίθηκε αντισυνταγματικό! Συγκεκριμένα κηρύχθηκε από τη ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου αντισυνταγματικό και η υπόθεση εκκρεμεί κατόπιν τούτου, από τον Φεβρουάριο του 2015 ενώπιον του Β΄ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να βγει η πράξη καταλογισμού.

Μετά από τα ανωτέρω προκύπτει ότι οι υπό κρίση καταλογισμοί που έχουν γίνει φερόμενες σε ελλειματίες υπόλογους (μέλη της κεντρικής οργανωτικής και εκτελεστικής επιτροπής των αγώνων και υπάλληλοι των υπηρεσιών δημοσιονομικού ελέγχου) είναι σε ισχύ, γεγονός που σημαίνει ότι κρίνεται επιβεβλημένη η ενεργοποίηση τους. Είναι δε, απορίας άξιο γιατί κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει από τον Φεβρουάριο του 2015, απ’ όταν δηλαδή είχε και τυπικά κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος, που εμπεριείχε την τροπολογία-συγχωροχάρτι στους υπόλογους, χωρίς μάλιστα να διατυπωθούν αντιρρήσεις.

ΕΠΕΙΔΗ, ήδη το κράτος έχει ξετρυπώσει τους ‘’ποντικούς’’ που ροκάνισαν δισεκατομμύρια δραχμές προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα.

ΕΠΕΙΔΗ, ο δοκιμαζόμενος Ελληνικός λαός απαιτεί την ηθική του δικαίωση και την τιμωρία των υπευθύνων, που συνέτειναν με τις αλόγιστες πράξεις τους στην καταβαράθρωση της Ελληνικής οικονομίας.

ΕΠΕΙΔΗ, η εμπέδωση του κράτους δικαίου και της λειτουργίας των θεσμών πρέπει να βρίσκεται σε ευθέως ανάλογη θέση με το περί δικαίου αίσθημα.

Γι αυτούς τους λόγους ερωτώ ευθέως τον κ. Υπουργό:

1. Έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για να πληρώσουν τα καταλογισθέντα οι υπόλογοι της ρεμούλας;

2. Θεωρείται πλέον άκυρη η κατάπτυστη τροπολογία 1856/214/27-09-2014, από την ώρα που ο νόμος 4301/2014 (ΦΕΚ 223/07-10-2014) στον οποίο έχει υπαχθεί, εκρίθη αντισυνταγματικός;

3. Γιατί παρατηρείται κωλυσιεργία και στερείται εσόδων το Ελληνικό Δημόσιο;

4. Αληθεύει ότι το Νομικό Συμβούλιο του κράτους έχει επιδείξει ολιγωρία, αν και έχουν αχθεί προς καταλογισμό τα πρόστιμα από τον Φεβρουάριο το 2015;

5. Εάν από το 2013 έως σήμερα έχουν ελεγχθεί και από ποία όργανα τυχόν περιουσιακές μετακινήσεις;

- Παρακαλώ να καταθέσετε την Έκθεση Κατασταλτικού Ελέγχου Νομιμότητας του 6ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κλασσικού Αθλητισμού «ΑΘΗΝΑ 97».

 

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

 

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

 

 
Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος