Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:448/18-10-2016

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ , ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

 

Το τελευταίο εργατικό δυστύχημα στον κόμβο της Πούντας έρχεται να αναδείξει τις ευθύνες που απορρέουν από την πλημμελή τήρηση των μέτρων ασφαλείας στα περισσότερα εργοτάξια.

Από την Αστυνομία, τις ανακοινώσεις φορέων και τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ προκύπτει ότι η εκτροπή και ανατροπή του βαρέως οχήματος («παπαγάλος») οφείλεται, κατά τα φαινόμενα, σε υποχώρηση του εδάφους.

Το αποτέλεσμα, ως γνωστόν, ήταν τραγικό.

Έχασε τη ζωή του ο Αλβανικής καταγωγής εργάτης Fein Saliaj, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών και τραυματίσθηκε σοβαρά ο πολιτικός μηχανικός Τ.Ε. Αλέξανδρος Γαλιατσάτος, που (όλως περιέργως;) οδηγούσε το όχημα!

Είναι σύνηθες εντός των εργοταξίων να διαμορφώνονται πρόχειροι δρόμοι που εξυπηρετούν τις ανάγκες κατασκευής ενός έργου.

Εκ του τραγικού αποτελέσματος είναι αναγκαίο να δοθούν εξηγήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλειας που εποπτεύει των Επιθεωρητών Εργασίας κ.λ.π. υπηρεσιών, την ανάδοχο εταιρία του έργου «ΑΚΤΩΡ», την υπεργολάβο εταιρία, τον υπεύθυνο ασφαλείας και τον τεχνικό ελέγχου.

Εξάλλου, συνηθίζεται, δυστυχώς σε αρκετά εργοτάξια «όλοι να τα κάνουν όλα».

Με δεδομένο ότι το βαρύ όχημα οδηγούσε ένας πολιτικός μηχανικός Τ.Ε., είναι πιθανό κάτι τέτοιο να συνέβη στον κόμβο της Πούντας ή αλλιώς είναι εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο να αυθαιρέτησε ο έκτακτος οδηγός, έχοντας μάλιστα ως συνεπιβάτη έναν εργάτη…

Η απώλεια ενός πατέρα και ο σοβαρός τραυματισμός ενός νέου ανθρώπου είναι λόγοι για να χυθεί άπλετο φως στην τραγωδία και να αποδοθούν οι ευθύνες στους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς της.

Επειδή, επιβάλλεται να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι ώστε να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να μην θρηνήσουμε κι άλλα θύματα στο βωμό του μεγαλύτερου κέρδους και της απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής.

Επειδή, με δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου, είπε ότι στο συγκεκριμένο εργοτάξιο «δεν υπήρχαν μέτρα ασφαλείας ότι ακολουθούνται εξαντλητικά ωράρια για ένα κομμάτι ψωμί και ότι κατά την επίσκεψή του, μετά το δυστύχημα διαπίστωσε την ανεπάρκεια των μέτρων».

«Μιλάμε είπε για μια ράμπα μπαζωμένη που ανέβαινε το συγκεκριμένο φορτηγό και κρέμαγε τοιχία. Προχθές ανέβηκε επάνω, βγήκε η ρόδα έξω από την άσφαλτο με αποτέλεσμα να αναποδογυρίσει και να εγκλωβιστούν οι δύο εργάτες».

Επειδή, το γεγονός προκαλεί ερωτηματικά ως προς την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφαλείας, καθώς σημειώθηκε σε χώρο όπου εκτελείται ένα δημόσιο έργο.

Επειδή, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας (ΕΚΠ) με γραπτή ανακοίνωση του καταγγέλλει ότι «υπάρχει έξαρση των εργατικών δυστυχημάτων και ατυχημάτων και τονίζει ότι αυτό δεν είναι ανεξάρτητο από την δυσμενή γενική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της εργασίας, καθώς επίσης αποκαλύπτει συγκεκριμένα ότι υπάρχει υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών, μαύρη ανασφάλιστη εργασία, μη τήρηση των μέτρων της νομοθεσίας υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, που έχουν δυστυχώς αυτά τα τραγικά αποτελέσματα ενώ απαιτεί να αποδοθούν ευθύνες και να χυθεί άπλετο φως κάτω από ποιες συνθήκες συνέβη το μοιραίο περιστατικό».

Εγείρονται, συνεπώς, ερωτήματα για την συγκεκριμένη περίπτωση που απαιτούν καίριες απαντήσεις:

1ον Γιατί υποχώρησε το πρόχειρο οδόστρωμα;

2ον Αληθεύει ότι είχε ρήγματα προ του δυστυχήματος;

3ον Είχε προηγηθεί έλεγχος του;

4ον Τι είδους παρεμφερή μέτρα ασφαλείας είχαν ληφθεί; Μήπως ακολουθούνται εξαντλητικά ωράρια;

5ον Το θύμα o κ..Αλέξανδρος Γαλιατσάτος είχε άδεια χειρισμού του οχήματος;

6ον Κατά πόσο μπροστά στη σπουδή για ολοκλήρωση της «Ολυμπίας» λαμβάνεται υπόψη ο παράγοντας ασφάλεια;

7ον Οι εργάτες εργάζονται επί 10 και 12 ώρες για να τελειώσει το έργο, επειδή δεν έχει προσληφθεί δεύτερη βάρδια και υπάρχει μεγάλη πίεση για την ολοκλήρωσή του, διότι πρέπει να παραδοθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

 
Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος