Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:331/12-10-2016

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

 

 

Εξήντα στρέµµατα πλατανόδασους στον Καστελλόκαµπο, µε φυσική επαφή στην παραλιακή ζώνη, ζητούν αξιοποίηση για τους µόνιµους κατοίκους της περιοχής και τους δυνητικούς επισκέπτες του. Το αίτηµα είναι να παραχωρηθεί η χρήση του οικοσυστήµατος στον ∆ήµο Πατρέων από τον ιδιοκτήτη του, που είναι το υπουργείο Εργασίας.

Η εικόνα του πλατανόδασους σήµερα προκαλεί θλίψη. ∆εν είναι µόνο τα σύρµατα που καλύπτουν ένα τµήµα της περίφραξης περιµετρικά του ακινήτου, όσο τα µπάζα και άλλα άχρηστα αντικείµενα που εναποτέθηκαν κατά καιρούς σε διάφορα σηµεία µέσα ή δίπλα στη δασική έκταση. Το βασικό µερίδιο ευθύνης γι’ αυτή την κατάσταση ανήκει στους πολίτες που τα απέρριψαν εκεί. Μερίδιο «διεκδικεί» φυσικά και η Πολιτεία (διαχρονικά) που δεν φρόντισε, πρώτον για την προστασία του, και δεύτερον για την αξιοποίησή του προς όφελος των πολιτών.

Οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής έχουν συνειδητοποιήσει ότι η προστασία και η ανάδειξη του πλατανόδασους, ως πνεύµονα πρασίνου, δεν µπορεί να επιτευχθεί µέσω του ΟΑΕ∆ (φορέα στον οποίο έχει περιήλθε το ακίνητο µετά την κατάργηση του Οργανισµού Εργατικής Κατοικίας), αλλά µε την παραχώρηση της χρήσης του στον ∆ήµο Πατρέων.

Ο ∆ήµος έχει υποβάλει σχετικό αίτηµα από τον Μάιο του 2015, επισηµαίνοντας ότι ο Γενικός Πολεοδοµικός Σχεδιασµός επιτρέπει τη διαµόρφωση µονοπατιών, την τοποθέτηση υπαίθριων καθιστικών και παιδικών χαρών, και τη δηµιουργία υπαίθριων χώρων άθλησης µικρής κλίµακας. Ο Κώστας Πελετίδης στο έγγραφο που έχει καταθέσει στον ΟΑΕ∆, με το οποίο ζητάει την παραχώρηση της χρήσης, επισηµαίνει ότι το δάσος χρειάζεται καθαριότητα και µέτρα πυροπροστασίας, ενώ τονίζει ότι «κινδυνεύει από καταπάτηση για ιδιωτική χρήση».

Στο αίτηµα της παραχώρησης της χρήσης του πλατανόδασους στο δήµο έχει συνηγορήσει και η Περιφέρεια ∆υτικής Ελλάδας. Ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας έχει προτείνει εγγράφως στον υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο να παραχωρηθεί µε ανάλογο τρόπο που έγινε και η παραχώρηση της Πλαζ-κάµπινγκ της Αγυιάς στον ∆ήµο από τον Ελληνικό Οργανισµό Τουρισµού. Ενισχυτικό στο αίτηµα για παραχώρηση είναι έγγραφο της διεύθυνσης µελετών και οργάνωσης (Β1) του ΟΑ- Ε∆ µε ηµεροµηνία 4 Απριλίου 2016. Η υπηρεσία διαβιβάζει τη θετική απόφαση (845/15/29.03.2016) που έλαβε το διοικητικό συµβούλιο του Οργανισµού, που αφορά την παραχώρηση χρήσης µε τη µορφή χρησιδανείου µεταξύ ΟΑΕ∆ και ∆ήµου, του πλατανόδασους «για τη συντήρηση, τον καθαρισµό, την προστασία και την ανάδειξή του ως περιοχή προστασίας εκβολών του Χαράδρου», ζητώντας να επικυρωθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Μέχρι σήµερα δεν έχει γίνει το επόµενο βήµα, δηλαδή η επικύρωση της παραχώρησης, ώστε να δοθεί στον ∆ήµο η δυνατότητα να ξεκινήσει εργασίες συντήρησης, καθαρισµού και ανάδειξης στο οικοσύστηµα.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

1. Είναι πολιτική βούληση του Υπουργείου σας η παραχώρηση των εξήντα στρεμμάτων στο Δήμο Πατρέων;

2. Αν ναι, πότε θα γίνει το επόµενο βήµα, δηλαδή η επικύρωση της παραχώρησης, ώστε να δοθεί στον ∆ήµο η δυνατότητα να ξεκινήσει εργασίες συντήρησης, καθαρισµού και ανάδειξης στο οικοσύστηµα;

3. Έως ότου γίνει (αν γίνει) η παραχώρηση θα προχωρήσει, όπως οφείλει, ο ΟΑΕΔ σε λήψη μέτρων καθαρισμού και πυροπροστασίας του πλατανόδασους;

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

 
Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος