Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:753/26-10-2016

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

 

 

Με την υπ΄αριθμόν Αρ.Πρ. 497/4-3-2015 ερώτηση μου , σας έθιγα το θέμα με τα ασθενοφόρα που παρόλο ότι είναι παραχωρημένα ως δωρεά, σαπίζουν ήδη από το 2010,γιατί δεν υπάρχουν τα χρήματα να εκτελωνιστούν και σας ρωτούσα τι μέτρα προτίθεστε να πάρετε από πλευράς νομοθετικής, προκειμένου, τόσο οι εν λόγω, όσο και άλλες παρόμοιες δωρεές οχημάτων ή μέσων προς εξυπηρέτηση κοινωφελών σκοπών, να μην σαπίζουν σε αποθήκες αλλά να χρησιμοποιούνται για τον σκοπό που δωρίζονται, χωρίς να προκαλούνται κωλυσιεργίες και γραφειοκρατικής φύσης κωλύματα.

Με την υπ΄αριθμόν Αρ.Πρ. 16772 και ημερομηνία 18.05.2015 απάντηση σας , με ενημερώσατε αυτολεξεί ότι :

“ Το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται ρύθμιση με την οποία θα επιλυθεί το ζήτημα “.

Από τότε έχουνε περάσει 17 ολόκληροι μήνες και δυστυχώς η συγκεκριμένη ρύθμιση ακόμα είναι στο στάδιο της επεξεργασίας με αποτέλεσμα τα ασθενοφόρα να συνεχίζουν να σαπίζουν σε αποθήκες.

Για το λόγο αυτό επανακαταθέτω την ερώτηση και σας καλώ να μου απαντήσετε ξεκάθαρα :

- Θα προχωρήστε άμεσα σε ρύθμιση , έτσι ώστε το εν λόγω ζήτημα να επιλυθεί οριστικά ;

- Πότε θα υλοποιηθεί αυτό , αφού ήδη έχουνε περάσει 17 μήνες από την γραπτή σας δέσμευση ότι θα δώσετε οριστική λύση στο ζήτημα αυτό ;

 

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης μου :

Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ιδρύθηκε το 1931 και σήμερα, αποτελεί το μεγαλύτερο φορέα παροχής υπηρεσιών Πρώτων Βοηθειών και Διάσωσης στην Ελλάδα. Αριθμεί περίπου 4.500 ενεργούς και καλά εκπαιδευμένους Εθελοντές, σε περίπου 35 πόλεις, οι οποίοι βρίσκονται σε μόνιμη ετοιμότητα, όλο το χρόνο, αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους αρωγούς της πολιτείας.

Το καλοκαίρι του 2010, ο Γερμανικός Ερυθρός Σταυρός της Φρανκφούρτης, δώρισε στο Περιφερειακό Τμήμα των Πατρών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ένα μεταχειρισμένο ασθενοφόρο όχημα και δύο μεταχειρισμένες διασωστικές μοτοσυκλέτες σε άριστη κατάσταση. Αντίστοιχα, ο Ιταλικός Ερυθρός Σταυρός έχει δωρίσει στο Περιφερειακό Τμήμα του Αργοστολίου Κεφαλονιάς, ένα μεταχειρισμένο ασθενοφόρο, επίσης σε άριστη κατάσταση.

Για τον εκτελωνισμό των ανωτέρω οχημάτων, απαιτείται η καταβολή τέλους ταξινόμησης, το οποίο ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ, τα οποία οι ως άνω Εθελοντές αδυνατούν να διαθέσουν, με αποτέλεσμα, όλα αυτά να παραμένουν σε αχρηστία και να στερούνται τις υπηρεσίες τους οι Έλληνες πολίτες.

Σημειώνεται, ότι τόσο για τα ασθενοφόρα, όσο και για τις μοτοσυκλέτες, έχουν καταφέρει οι ως άνω εθελοντές να πάρουν άδεια κυκλοφορίας!

Μέχρι πριν από περίπου δύο χρόνια, το Τμήμα των Πατρών διέθετε δύο ασθενοφόρα. Το ένα από αυτά έχει διατεθεί προς χρήση στους Εθελοντές του Τμήματος Πατρών από το Ε.Κ.Α.Β., ενώ το δεύτερο (επίσης δωρεά από το Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό της Φρανκφούρτης) πρόσφατα, τέθηκε εκτός λειτουργίας, λόγω παλαιότητας και έλλειψης ανταλλακτικών.

Σήμερα, λοιπόν, το Περιφερειακό Τμήμα των Πατρών, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, διαθέτει μόνο εκείνο το ασθενοφόρο που μας έχει παραχωρήσει το Ε.Κ.Α.Β., το οποίο, όμως, αργά ή γρήγορα, θα τεθεί επίσης εκτός λειτουργίας, λόγω παλαιότητας. Το κόστος δε συντήρησής του είναι πολύ μεγάλο, αφού πρόκειται για ένα όχημα ηλικίας περίπου 20 ετών, το οποίο έχει διανύσει εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα.

 

 

Το Περιφερειακό Τμήμα του Αργοστολίου Κεφαλονιάς, δεν διαθέτει ασθενοφόρο όχημα. Αυτό που δωρίστηκε από τον Ιταλικό Ερυθρό Σταυρό και παραμένει μέχρι σήμερα σε αχρηστία, θα μπορούσε να καλύψει τις σημαντικές ανάγκες των πολιτών, αλλά και των χιλιάδων τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί, μέσω των υπηρεσιών που παρέχουν με άφθαστο επαγγελματισμό οι Εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Πατρών, καλύπτει υγειονομικά, πρωτοβοηθητικά και διασωστικά, χρησιμοποιώντας τα ασθενοφόρα και τα άλλα οχήματά του, πλήθος αθλητικών, πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων (άνω των 500 κατ' έτος), που διοργανώνουν διάφοροι φορείς και σύλλογοι, αθλητικά σωματεία, σχολεία, ιδρύματα, δημόσιες υπηρεσίες, σώματα ασφαλείας και οι ένοπλες δυνάμεις, στην περιοχή των Πατρών αλλά και ευρύτερα στη Δυτική Ελλάδα.

Ενδεικτικά, αναφέρονται μερικές από τις μεγαλύτερες σε όγκο και απαιτήσεις καλύψεις, τις οποίες αναλαμβάνει ετησίως το Σώμα, κατ' αποκλειστικότητα:

 

* Πατρινό Καρναβάλι,

* Τελετές Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας,

* Όλες τις Συνόδους της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία,

* Patras International Circuit for Karts,

* Όλους τους ποδοσφαιρικούς αγώνες της Παναχαϊκής, του Παναιγιαλείου και άλλων τοπικών ομάδων,

* Πανελλήνια πρωταθλήματα στίβου και άλλων αθλημάτων

 

Πολύ συχνά δε, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Πατρών αποδέχεται αιτήματα κρατικών υπηρεσιών και Σωμάτων Ασφαλείας για συνδρομή και συμμετοχή σε ασκήσεις και διασωστικές επιχειρήσεις. Τα τελευταία χρόνια το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Πατρών συμμετείχε με προσωπικό και ασθενοφόρα στις παρακάτω ασκήσεις κρατικών φορέων:

* Άσκηση αντιμετώπισης Δασικής Πυρκαγιάς μεγάλη έκτασης “ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ” (Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας, 2012)

* Άσκηση “Καταπολέμησης Ρύπανσης από θαλάσσιο ατύχημα” (Κεντρικό Λιμεναρχείο Πατρών, 2013)

* Άσκηση αντιμετώπισης Δασικής Πυρκαγιάς μεγάλη έκτασης “ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ” (Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας, 2013)

* Άσκηση περισυλλογής χειριστή μετά από εγκατάλειψη αεροσκάφους (Πολεμική Αεροπορία, Άραξος, 2013)

* Άσκηση ετοιμότητας σεισμού “Αθηνά 2013”, (Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας, 2013)

* Άσκηση ετοιμότητας σεισμού “Σεισίχθων 2013”, (Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας, 2013)

* Άσκηση αντιμετώπισης Δασικής Πυρκαγιάς μεγάλη έκτασης “ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ” (Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας, 2014)

* Άσκηση περισυλλογής χειριστή μετά από εγκατάλειψη αεροσκάφους (Πολεμική Αεροπορία, Άραξος, 2014)

* Άσκηση “Καταπολέμησης Ρύπανσης” από θαλάσσιο ατύχημα (Κεντρικό Λιμεναρχείο Πατρών, 2014)

* Άσκηση αντιμετώπισης ορειβατικού ατυχήματος (6η Ε.Μ.Α.Κ., Πυροσβεστικού Σώματος, 2014)

* Άσκηση διάσωσης από σήραγγα μεταλλείου στις εγκαταστάσεις της εταιρίας “S&B Ευρωπαϊκοί Βωξίτες” (Διοργάνωση Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών, 2015)

Με λίγα λόγια, τα ασθενοφόρα του ως άνω Τμήματος εξυπηρετούν την Κοινωνία και φορείς της Πολιτείας, αφού το ΕΚΑΒ αδυνατεί να παρέχει ασθενοφόρα και προσωπικό για τόσες πολλές εκδηλώσεις, που λαμβάνουν χώρα καθημερινά, αφού έχει να φέρει εις πέρας το δικό του πολυσύνθετο και δύσκολο έργο.

Αντίστοιχες υπηρεσίες προς τους πολίτες και την Πολιτεία, καλύπτει, τηρουμένων των αναλογιών και το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Αργοστολίου Κεφαλονιάς.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1) Θα λάβετε την πρόνοια να απαλλαγούν από το τέλος ταξινόμησης οχήματα σαν τα παραπάνω, έτσι ώστε να δοθούν στην κυκλοφορία και στην υπηρεσία υπέρ όσων πραγματικά την χρειάζονται;

 

2) Τι μέτρα προτίθεστε να πάρετε από πλευράς νομοθετικής, προκειμένου, τόσο οι εν λόγω, όσο και άλλες παρόμοιες δωρεές οχημάτων ή μέσων προς εξυπηρέτηση κοινωφελών σκοπών, να μην σαπίζουν σε αποθήκες αλλά να χρησιμοποιούνται για τον σκοπό που δωρίζονται, χωρίς να προκαλούνται κωλυσιεργίες και γραφειοκρατικής φύσης κωλύματα;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 
Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος