Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:907/02-11-2016

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

 

 

Αυξάνονται οι πρόσφυγες του Ρίου, κάτι που ανεβάζει τη φόρτιση στους κόλπους των ανησυχούντων περιοίκων. Οι πολιτικές αρχές μένουν έξω από το ζήτημα , εφόσον δεν είναι αρμοδιότητά τους, αλλά το ερώτημα είναι πως θα υπάρξει απορρόφηση των εντάσεων οι οποίες υποδαυλίζονται από διάφορους παράγοντες και κύκλους.

Σε ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή της Πάτρας δηλώνει ότι «ενημερωθήκαμε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος αναζητούνται οικίες και ξενοδοχειακές μονάδες στην περιοχή μας, για την προσωρινή στέγαση των προσφύγων, στους οποίους έχουν δοθεί τα ανάλογα έγγραφα για να μεταβούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες’’. Ο Δήμος τονίζει ότι η ενημέρωση έγινε από τον αρμόδιο εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, που επεσήμανε εξ αρχής προς την πλευρά του ότι ‘’την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος την έχουν η Αρμοστεία και η Κυβέρνηση».

Στο ξενοδοχείο Rion Beach έφτασαν και έχουν καλυφθεί και οι 162 θέσεις που έχουν υπενοικιασθεί για τους Σύρους από την Ύπατη Αρμοστεία. Από την πλευρά της η MKO Praksis, που ήδη έχει αναλάβει στην Πάτρα την ομαλή προσαρμογή των προσφυγικών οικογενειών από τη Συρία, ανακοίνωσε ότι η εφαρμόζει τις πρώτες της δράσεις που περιλαμβάνουν συνδρομή στους πρόσφυγες με κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, νομικούς και διερμηνείς.

Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν φοιτητικοί σύλλογοι αλλά και κάτοικοι του Ρίου που στηρίζουν την προσπάθεια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για την φιλοξενία προσφυγικών οικογενειών από την Συρία . Εκεί οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν και μ’ εκπροσώπους της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Praksis που βρίσκονται στο πλευρό των φιλοξενούμενων.

Εξακολουθούν όμως να παραμένουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τον άγνωστο σχεδιασμό και το άγνωστο κόστος του εγχειρήματος της φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες.

Είναι αρκετά πιθανό, αν δεν συνέβη ήδη, να σχηματιστεί η υπόνοια ότι μιλάμε για μια κατάσταση με μόνιμα χαρακτηριστικά. Κόσμος δηλαδή που θα εναλλάσσεται μεν, αλλά πληθυσμιακά θα είναι αρκετός. Καμία ένσταση επ΄αυτού αλλά το πράγμα θέλει μια διαχείριση.

Οι πολιτικοί φορείς της περιοχής; Αντιτείνουν ότι δεν τους ενημέρωσε κανείς και προσπαθούν να πάρουν αποστάσεις ασφαλείας. Ήδη στο Ρίο διαμορφώνονται αντίρροπα ρεύματα και σωρεύεται ενέργεια.

Πρέπει ο Υπουργός να πάρει θέση ευθύνης και να συνεργήσει ώστε να μη διασαλευθεί η κοινωνική γαλήνη, ούτε να παραδοθεί η υπόθεση στα χέρια οιουδήποτε φανατικού και μισαλλόδοξου, που ευχαρίστως αναλαμβάνει τέτοιο ρόλο.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1ον Μπορεί να προσφερθεί μια ουσιαστική στήριξη από οποιοδήποτε ξενοδοχείο;

2ον Στο Ρίο μπορεί να λειτουργήσει μια ουσιαστική «δομή» που θα είναι σε θέση να προσφέρει θαλπωρή και ίαση σε αυτούς που το έχουν όπως φαίνεται από την επιλογή που έγινε, απόλυτη ανάγκη;

3ον Ποια τα κριτήρια συμμετοχής και με ποια διαδικασία η ΜΚΟ «PRAXIS» επελέγη;

4ον Ποιος ελέγχει εάν τηρεί τους όρους του διαγωνισμού;

5ον Η ΜΚΟ Praxis που ανέλαβε την υποστήριξη της δομής που δημιουργείται πλέον στο Ρίο έχει τις προϋποθέσεις να προσφέρει όσα ουσιαστικά πρέπουν στο πλευρό των προσφύγων και να εφαρμόζει δράσεις που να περιλαμβάνουν συνδρομή με κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, νομικούς, και διερμηνείς και τη λειτουργία ομάδων δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών, εκμάθηση ξένων γλωσσών κ.α μέχρι να τελεσφορήσουν οι προσπάθειες τους για την μετεγκατάσταση σε χώρες της Ευρώπης;

6ον Πόσα εκατομμύρια θα εισπράξει η ΜΚΟ Praxis για αυτό το πρόγραμμα που υλοποιεί στο ξενοδοχείο Rion Beach; Από ποιο κονδύλι και με ποια παραστατικά έχουν ήδη εκταμιευτεί ποσά για τις αρχικές δράσεις εγκατάστασης; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.

7ον Ποιος είναι ο διαχειριστής; Σε ποια ΔΟΥ ανήκει;

8ον Πόσα προγράμματα έχει αναλάβει και σε ποιους νομούς;

9ον Συνολικά πόσα εκατ. θα διαχειρισθεί;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

 

 
Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος