Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:4109/21-3-2016

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

 

 

 

«Πάνω από το 60% των ασθενών με καρκίνο, θα χρειαστούν ακτινοθεραπεία σε κάποια φάση της θεραπείας τους και η ακτινοθεραπεία έχει συμμετοχή στο 40% των ιάσεων από τη νόσο», εξηγεί στην εφημερίδα το «Παρασκήνιο» ο κ. Γ. Πισσάκας, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ).

Όπως επισημαίνει, οι ετήσιες ανάγκες της χώρας για ακτινοθεραπείες αφορούν 28-30.000 ασθενείς και περίπου 700.000 συνεδρίες ακτινοθεραπείες, οι οποίες για να καλυφθούν χρειάζονται περίπου 72 μηχανήματα ακτινοθεραπείες. Ωστόσο, σήμερα, η χώρα διαθέτει μόνο 27 στον δημόσιο και 15 στον ιδιωτικό τομέα, ήτοι συνολικά 42 μηχανήματα.

Και όμως «καρκινοβατεί» εδώ και ενάμιση χρόνο μία πολύτιμη δωρεά, ύψους 16 εκατ. ευρώ, στην Υγεία η οποία ακριβώς αφορά την προμήθεια επτά πανάκριβων μηχανημάτων ακτινοθεραπείας για ασθενείς με καρκίνο, αλλά δεν προχωρεί, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Η δωρεά έχει γίνει από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Οι πρώτες συζητήσεις ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2013 και η τελική απόφαση ελήφθη από το ΔΣ του Ιδρύματος τον Ιούλιο του 2014. Αφορά την προμήθεια επτά γραμμικών επιταχυντών σε ισάριθμα νοσοκομεία του ΕΣΥ: «Αλεξάνδρα», «Αττικόν», «Θεαγένειο», πανεπιστημιακά νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Λάρισας, Πάτρας και Κρήτης.

Βέβαια, οι δωρητές για να προχωρήσουν στην υλοποίηση της δωρεάς, έχουν εύλογα βάλει έναν και μοναδικό όρο: να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, όπως προσλήψεις κ.λπ., ώστε να λειτουργήσουν πλήρως. Είναι προφανές ότι το ίδρυμα δεν θέλει να συμβει ότι έγινε με άλλες δωρεές «Λάτσειο» κέντρο εγκαυμάτων στο «Θιάσειο» νοσοκομείο, Κέντρο «Νίκος Κούρκουλος» στον «Άγιο Σάββα», οι οποίες, πρακτικά, δεν απέδωσαν ποτέ. Υπό το πόρισμα αυτό, ανατέθηκε στο αντικαρκινικό κέντρο του γνωστού αμερικάνικου νοσοκομείου «Johns Hopkins» να μελετήσει τις ανάγκες σε προσωπικό των ακτινοθεραπευτικών κέντρων της χώρας. Σε συνεργασία με την ΕΕΑΟ, προσδιορίστηκαν οι ανάγκες.

Έχουμε και λέμε:

- Για να λειτουργήσουν σωστά τα επτά μηχανήματα της δωρεάς απαιτούνται συνολικά 42 προσλήψεις (12 ακτινοθεραπευτές ογκολόγοι, 17 ακτινοφυσικοί και 13 τεχνολόγοι).

- Για τα υπόλοιπα 8 ακτινοθεραπευτικά κέντρα της χώρας, χρειάζονται άλλες 89 προσλήψεις (24 ακτινοθεραπευτές, 32 ακτινοφυσικοί και 33 τεχνολόγοι).

- Συνολικά, η αποδοτική λειτουργία για το σύνολο της χώρας προϋποθέτει 131 προσλήψεις.

Μείζον πρόβλημα για τη χώρα είναι, επίσης, ότι τα περισσότερα μηχανήματα του Δημοσίου είναι ηλικίας άνω των 12 ετών και δεν προσφέρουν ποιοτική θεραπεία. Παράλληλα υπάρχουν και δύο («Μεταξά» και «Άγιος Σάββας»), στα οποία έχουν εγκατασταθεί νέα μηχανήματα, αλλά ακόμη δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία, λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Με άλλα λόγια, η δωρεά όσο πολύτιμη και αν είναι, όταν και εφόσον υλοποιηθεί, θα δώσει ανάσα ζωής, αλλά δεν θα λύσει οριστικά το πρόβλημα. Έξι από τα επτά μηχανήματα θα αντικατασταθούν ισάριθμα, πεπαλαιωμένα και μόνο στην Αλεξανδρούπολη θα εγκατασταθεί για πρώτη φορά. Δηλαδή, η χώρα θα εξακολουθεί να έχει ανάγκη για επιπλέον 30 γραμμικούς επιταχυντές! Στο μεταξύ, ο χρόνος αναμονής κυμαίνεται από 2 έως 6 μήνες! .

Κατόπιν όλων των ανωτέρω , ερωτάσθε :

1. Αληθεύει πως «καρκινοβατεί» δωρεά 16 εκατ. ευρώ;

2. Γιατί το υπουργείο Υγείας δεν έχει δεχθεί να συναντήσει τους ιθύνοντες για τη δωρεά;

3. Υπάρχει κάποιος εθνικός σχεδιασμός για το θέμα;

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

 
Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος