Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:6390/23-6-2016

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

 

Η Ελληνική γεωργία διέρχεται κρίσιµη φάση η οποία έχει επηρεασθεί από το διεθνές και το ευρωπαϊκό οικονοµικό περιβάλλον, µε τελευταία την αποσύνδεση των επιδοτήσεων από το ύψος της παραγωγής που έχουν δημιουργήσει προβλήματα ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων και έχουν καταστήσει αρκετές από τις παραδοσιακές καλλιέργειες και στη ∆υτική Ελλάδα, αντιοικονοµικές.

Η παραγωγή λαχανικών γενικά στην Ελλάδα είναι αυτή που αντιµετωπίζει σηµαντικά ελλείµµατα, τόσο σε θέµατα εξοπλισµού και τεχνογνωσίας, όσο και σε θέµατα οργάνωσης και εµπορίας.

Ένα από τα σηµαντικότερα προβλήµατα που δηµιουργούν η έλλειψη εξοπλισµού και τεχνογνωσίας είναι η παραγωγή κηπευτικών µέτριας έως χαµηλής ποιότητας µε συνέπεια να περιορίζονται οι δυνατότητες εξαγωγών τους στο εξωτερικό.

Εξ’ άλλου οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες μπορούν να αποτελέσουν παράγοντα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για περιοχές οι οποίες παραδοσιακά έχουν σχέση μόνο με μικρές και μεσαίες καλλιέργειες, όπως η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Επιπλέον η παραγωγή στο θερμοκήπιο λαμβάνει χώρα για μεγάλα χρονικά διαστήματα (συχνά για ολόκληρο το έτος) με συνέπεια να λαμβάνονται αρκετά υψηλές αποδόσεις ανά μονάδα καλλιεργούμενης επιφάνειας.

Κατά συνέπεια, η παραγωγή κηπευτικών θερμοκηπίου στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για τον κλάδο των κηπευτικών όσο και γενικότερα για την γεωργική παραγωγή.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, ο ανταγωνισμός των ελληνικών κηπευτικών που παράγονται σε σχετικά χαμηλού κόστους ελληνικά θερμοκήπια με τα αντίστοιχα κηπευτικά που προέρχονται από εκτός ΕΕ κράτη της Μεσογείου είναι πολύ δύσκολος ενώ τα τελευταία χρόνια στις βόρειες χώρες άρχισαν να δημιουργούνται μικτές εταιρείες οι οποίες χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες, με συνέπεια να αυξάνουν την παραγωγή, να βελτιώνουν την ποιότητα και να διευκολύνουν την πρόσβαση των παραγόμενων προϊόντων στις αγορές της Βόρειας Ευρώπης.

Για να γίνει βιώσιµη η ανάπτυξη των θερµοκηπίων θα πρέπει να γίνει εκσυγχρονισµός των γεωργικών εκµεταλλεύσεων µε την υιοθέτηση τεχνικών και τεχνολογιών προσαρµοσµένων στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την αειφορία των αγροτικών οικοσυστηµάτων οι οποίες θα στοχεύουν:

Στη βελτίωση της ποιότητας και ποσότητας των παραγόµενων προϊόντων µέσω καλύτερων και νέων τεχνικών καλλιέργειας (υδροπονία, νέα υποστρώµατα, σύσταση και διαχείριση θρεπτικών διαλυµάτων).

Στη µείωση των εισροών ενέργειας (εξοικονόµηση ενέργειας, αξιοποίηση βιοµάζας και λοιπών ανανεώσιµων πηγών ενέργειας, καλύτερη διαχείριση µικροκλίµατος, κλειστό θερµοκήπιο)

Στη µείωση των χηµικών εισροών (ολοκληρωµένη παραγωγή, δίχτυα εντοµοστεγανότητας, Φωτοεκλεκτικά υλικά κάλυψης).

Στην καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων (κλειστά υδροπονικά συστήµατα, κλειστό θερµοκήπιο).

Για να καταστεί δυνατή η ενδυνάµωση του κλάδου των θερµοκηπίων στη βάση µιας σύγχρονης ανταγωνιστικής και αειφορικής γεωργίας είναι απαραίτητη η ανάπτυξη ενός σύγχρονου θερµοκηπίου κατάλληλου για τις µεσογειακές συνθήκες και εξοπλισµένου µε καινοτόµες τεχνολογίες που θα το καθιστούν βιώσιµο και φιλικό στο περιβάλλον όπως το Κλειστό Θερµοκήπιο που συλλέγει την ηλιακή ενέργεια που εισέρχεται στο θερµοκήπιο σε περιόδους όπου η θερµοκρασία είναι υψηλή και την αποθηκεύει για να την αξιοποιήσει σε περιόδους όπου η θερµοκρασία είναι χαµηλή.

Παράλληλα, µε τη χρήση εξελιγµένων τεχνολογιών, συλλέγει και επαναχρησιµοποιεί το 90% του νερού που παρέχεται στο θερµοκήπιο. Έτσι, η χρήση του κλειστού θερµοκηπίου οδηγεί σε µείωση των απαιτούµενων εισροών-πόρων στο θερµοκήπιο και σε αύξηση της αποτελεσµατικότητας χρήσης ενέργειας, νερού και λιπασµάτων.

Επειδή, για να παραμείνει ανταγωνιστικός και να αναπτυχθεί περαιτέρω ο κλάδος των θερμοκηπίων στην Ελλάδα, χρειάζεται η δημιουργία ενός εθνικού σχεδίου έρευνας, καινοτομίας και τεχνολογικής ανάπτυξης που θα υποστηρίζει την αναπτυξιακή προοπτική του. Είναι επομένως προφανής η αναγκαιότητα κατάστρωσης και χρηματοδότησης ενός σχεδίου στοχευμένης επιστημονικής έρευνας στον κλάδο των κηπευτικών.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, ερωτάσθε

1ον Σκέπτεσθαι να προχωρήσετε στην εκπόνηση και κατάστρωση ενός σχεδίου στοχευμένης επιστημονικής έρευνας στον κλάδο των κηπευτικών; Και πότε θα υλοποιηθεί αυτό;

2ον Σκέπτεσθαι να υλοποιήσετε κατάλληλες πολιτικές στήριξης και ενθάρρυνσης της εγχώριας παραγωγής κηπευτικών;

Ο ερωτών βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

 

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 
Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος