Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.: 8462/563 21-09-2016

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 

 

Πρόσφατα ο Υπουργός Υποδομών κ.Χρήστος Σπίρτζης έκανε μια συνολική τοποθέτηση που σχετίζεται με τις στοχευμένες πρωτοβουλίες του Προέδρου της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, οι οποίες υποδηλώνουν υπονόμευση της τιτάνιας προσπάθειας για να βγει η χώρα από την πολύπλευρη κρίση.

Στα περισσότερα συμφωνώ με τον κ. Υπουργό. Κατωτέρω παραθέτω όσες από τις απόψεις μας είναι ταυτόσημες, για να καταδειχθεί ο «ανθελληνισμός» του Γιάννη Στουρνάρα και ο υπονομευτικός ρόλος του στην προσπάθεια να διορθωθούν τα οικονομικά της χώρας υπέρ του συμφέροντος της κοινωνίας και να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο της χώρας.

Ο άνθρωπος, λοιπόν που ως υπουργός Οικονομικών της ΝΔ και αργότερα διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας πέτυχε να μην είναι υπό δημόσιο έλεγχο το 98% του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με τη συρρίκνωση του σε τέσσερις συστημικές τράπεζες, επιδιώκει τώρα είτε την πώληση είτε τον έλεγχο και της Τράπεζας Αττικής, που ελέγχει 1,5% με 2% της αγοράς.

Ο Γιάννης Στουρνάρας ως διαπλεκόμενος, με τις κινήσεις που κάνει τώρα, επιχειρεί να ανακόψει την προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο της χώρας.

Η Attica Bank είναι η μόνη μη συστημική τράπεζα στην Ελλάδα, που δεν έχει χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Υπάρχουν συγκεκριμένοι άνθρωποι που με συνέπεια θέλουν είτε να μην υπάρχει η Τράπεζα Αττικής, είτε να την πουλήσουν και να μην ελέγχεται από τη χώρα. Το έχουν καταφέρει για το 98% του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και θέλουν και το υπόλοιπο 1,5%-2% που έχει απομείνει. Μέσα σε αυτούς δυστυχώς είναι και ο κ. Στουρνάρας, για να μην πω ότι είναι ο κύριος εκφραστής για τον αφελληνισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Το θέμα των αδειών σχετίζεται ασφαλώς με τον «πόλεμο λάσπης» που στοχεύει συγκεκριμένους υπουργούς, από τη στιγμή που ξεκίνησε η τελική φάση αδειοδότησης των τηλεοπτικών συχνοτήτων

Είναι η τρίτη φορά που γίνεται αυτό στην Ελλάδα… Όποτε κυβέρνηση συγκροτημένα επιχείρησε να επηρεάσει και να βάλει τάξη στα ΜΜΕ και ιδιαίτερα στην τηλεόραση, καταβάλλεται οργιώδης προσπάθεια να πέσει άρον-άρον. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και επί Κώστα Καραμανλή. Αυτή τη φορά δεν θα τους γίνει το χατίρι.

Ο κ. Στουρνάρας επί της ουσίας έχει ως μόνη αρμοδιότητα την Τράπεζα Αττικής κι άλλη μία. Δεν έχει ξανασυμβεί σε καμία άλλη χώρα, ενώ κατάφεραν να συρρικνώσουν το τραπεζικό σύστημα σε τέσσερις συστημικές τράπεζες, τώρα να έχουν ως μόνιμο σχέδιο να μην υπάρχει καμία άλλη! Ούτε έστω μόνο η Αττικής που έχει το 1,5%-2% της αγοράς και είναι η μοναδική με δημόσιο χαρακτήρα και θα μπορούσε να ελέγχεται από τη χώρα. Ο κ. Στουρνάρας ήταν αυτός που με πραγματικό ζήλο έσπευδε κάθε τόσο να πιέσει για να δοθεί η τράπεζα σε fund, σε ιδιώτες, μέσω των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου. Αν είχε συμβεί αυτό η τράπεζα θα είχε χαριστεί.

Εξάλλου, δεν ξεχνάμε μία σειρά «περίεργων» τοποθετήσεων επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με πιο χαρακτηριστική αυτή του κ. Γκίκα Μάναλη, που είχε προηγουμένως ηγηθεί του «λουκέτου» στην ΕΡΤ.

Στα ΔΣ της Attica Bank πολύ συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν περάσει. Επί πρωθυπουργίας Σαμαρά δόθηκαν αγώνες για να μην δοθεί η τράπεζα σε ιδιώτες και να μείνει περιουσιακό στοιχείο του ταμείου των μηχανικών.

Το καλοκαίρι του 2013 τοποθετήθηκε στην τράπεζα από τον τότε υπουργό της ΝΔ Γ. Βρούτση ο κ. Σελιανάκης του ταμείου επιστημόνων, αλλά και η κ. Ζευγώλη στην επιτροπή ελέγχου, που προτάθηκε από το ΥΠΟΙΚ επί υπουργίας Στουρνάρα και υφυπουργίας Σταϊκούρα. Στην συνέχεια τοποθετήθηκε ο κ. Γουβάλας, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Βενιζέλου.

Το Φεβρουάριο του 2014 αντικαταστάθηκαν και τοποθετήθηκε ο κ. Γκίκας Μάναλης, ο οποίος ήταν αυτός που έκλεισε την ΕΡΤ.

Όταν ανέλαβε την εξουσία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο κ. Μάναλης μετακινήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδας. Είναι προφανές ποια είναι η σύνδεση, ποιος επέβαλε αυτά τα πράγματα στην Τράπεζα Αττικής, ποιος τους πήρε στην ΤτΕ.

Αν λοιπόν στην περίοδο που προαναφέρεται μπορούσε κάποιος να ελέγξει την τράπεζα δεν ήταν άλλος από τα ονόματα αυτά, την τότε κυβέρνηση και τα στελέχη που είχε τοποθετήσει.

Επίσης στο διάστημα από το ’11 μέχρι σήμερα, έχουν γίνει δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στην Τράπεζα Αττικής. Ο φορέας που ήλεγξε την Τράπεζα για τις διαδικασίες, τα δάνεια, τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και όλα τα υπόλοιπα είναι η Τράπεζα της Ελλάδας. Και εδώ ζούμε μία παράνοια που πραγματικά προσβάλλει και τους μηχανικούς, προσβάλλει και την Τράπεζα και άρα και τη χώρα. Αν, λοιπόν, η Τράπεζα Αττικής δεν έκανε καλά τη δουλειά της, προφανώς δεν έκανε καλά τη δουλειά της και η Τράπεζα της Ελλάδας που την ήλεγξε. Άρα, αν ισχύουν όλα αυτά, πρέπει να ελεγχθεί και η Τράπεζα της Ελλάδας.

Όλα αυτά ζητάμε να βγουν δημόσια, στη διαφάνεια, ποιοι ελέχθηκαν, τι πορίσματα έχουμε, ποιοι έκαναν τους έλεγχους μέχρι τώρα και τι έβγαλαν τα πορίσματα του SSM, για να καταλάβει όλος ο κόσμος αν αυτά που αναπαράγονται είναι λάσπη στον ανεμιστήρα, αν είναι εν μέρει αληθή, αν είναι τελείως αληθή ή και παντελώς ψευδή!

 

Περιμένουμε, λοιπόν, από την Τράπεζα της Ελλάδας να δημοσιοποιήσει το σχετικό πόρισμα για να λάμψει η αλήθεια…

Κατόπιν τούτων κ. Πρωθυπουργέ και κ. Υπουργοί ερωτάσθε:

1ον Πώς προτίθεσθε να αντιδράσετε στις πρόδηλες προσπάθειες του Στούρναρα να υφαρπάξει για λογαριασμό των δανειστών και την Attica Bank;

2ον Με ποιο τρόπο, όλοι οι προαναφερθέντες που έχουν αναλάβει «εργολαβικά» την πλήρη αποσάρθρωση του κοινωνικού ιστού, θα πάψουν να καθορίζουν τη μοίρα των Ελλήνων;

3ον Ποιες πρωτοβουλίες θ’ αναλάβετε για να παραμείνει, έστω και μία τράπεζα, εν προκειμένου η Attica Bank, σε Ελληνικά χέρια;

4ον Έκανε ή όχι καλά τη δουλειά της στο ζήτημα των αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου η Attica Bank;

5ον Αν όχι, η Τράπεζα της Ελλάδος, που πραγματοποίησε τους σχετικούς ελέγχους σημαίνει ότι δεν έκανε κι αυτή καλά τη δουλειά της. Ελέγχθηκε ο κ. Στουρνάρας;

6ον Αν όχι, γιατί; Αν ναι, ποιο το πόρισμα του ελέγχου;

7ον Υφίσταται πόρισμα του SSM, για τον ίδιο λόγο; Αν ναι, ποιο το περιεχόμενο του και ποια τα συμπεράσματα;

8ον Αν υφίσταται πόρισμα, έχει περιέλθει σε γνώση όλων των εμπλεκόμενων, των ενδιαφερόμενων και των εχόντων έννομο συμφέρον;

9ον Αν όχι, ποιος το κρατάει στο συρτάρι του; Γιατί το κρύβει; Έχουν κινηθεί διαδικασίες για να απολογηθεί και ενδεχομένως να υποστεί κυρώσεις;

Εφόσον υφίσταται πόρισμα του SSM παρακαλώ να μου αποσταλεί για να λάβω γνώση και δι’ εμού ο κυρίαρχος Ελληνικός λαός.

Ο ερωτών βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

 
Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος