Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:2011/14/12/16

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

 

Επί τέσσερις µήνες παραµένει σε αχρηστία και σαπίζει ένα σύγχρονο ασθενοφόρο το οποίο αποτελεί δωρεά του Αυστριακού Συλλόγου Φίλων της Ελλάδας στο ΕΚΑΒ της Πάτρας. Η γραφειοκρατία το κρατάει σε ακινησία ενώ την ίδια στιγµή τα εν ενεργεία ασθενοφόρα είναι ελάχιστα και στην πλειοψηφία τους εµφανίζουν σοβαρότατες βλάβες και πολλές φορές ξεµένουν κατά τη µεταφορά ασθενών.

Όπως πρόσφατα ανέδειξε η εφημερίδας «Πελοπόννησος» µόλις τα 11 ασθενοφόρα από τα 25 που διαθέτει η περιφέρειά µας βρίσκονται σε λειτουργία µε την πλειοψηφία αυτών να έχουν εξαντλήσει το χρόνο της ζωής τους αφού τα έχουν προµηθευτεί προ 15ετίας και το κοντέρ τους έχει ξεπεράσει τα 600.000 χιλιόµετρα! Σε αυτά τα 11 µισοδιαλυµµένα ασθενοφόρα στηρίζεται η παροχή επείγουσας βοήθειας. Κατάσταση την οποία έχουν επισηµάνει τόσο ο διευθυντής της 3ης Περιφέρειας του ΕΚΑΒ Γρηγόρης Μπαράκος όσο και ο πρόεδρος του Συλλόγου Πληρωµάτων του ΕΚΑΒ Χαράλαµπος Κουλέτος. «Η πρότασή µας για να έρθει ένα ασθενοφόρο και να προστεθεί στο δυναµικό του ΕΚΑΒ Πάτρας προς τον Αυστριακό Σύλλογο Φίλων της Ελλάδας ( www.griechenlandhilte.at ) έγινε πράξη το περασµένο καλοκαίρι. Στις 19-7-2016 ένα πλήρως εξοπλισµένο ασθενοφόρο βγήκε από το φερυµποτ στο λιµάνι της Πάτρας. Το έφεραν οι ίδιοι δωρητές ακριβώς όπως κάνουν µε τα τρόφιµα και τα φάρµακα που έχουν µέχρι τώρα δωρίσει στη χώρα µας» περιγράφει εκ µέρους της Οµάδας Ενεργών Πολιτών η οποία κατέθεσε και το σχετικό αίτηµα προς το Σύλλογο ο κ. Λευτέρης Πολυκρέτης.

Το ασθενοφόρο παρελήφθη αλλά µέχρι σήµερα δεν έγινε το επόµενο βήµα. «Το απόλυτο χάος ή η απόλυτη ξεφτίλα, δική σας η επιλογή. Ίσως και τα δυο θα έλεγα και εγώ. Τέσσερις περίπου µήνες µετά, το ασθενοφόρο παραµένει ανενεργό, στις εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ Πάτρας, εκεί κοντά στο Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο µας. Γιατί; Γιατί η Ελλάδα των Τελωνείων, η Ελλάδα του ΕΚΑΒ, η Ελλάδα του υπουργείου Υγείας, η Ελλάδα του υπουργείου Οικονοµικών και η Ελλάδα του υπουργείου Συγκοινωνιών (µηχανολογικό) δεν µπορούν να συνεννοηθούν µεταξύ τους και να βρουν ένα τρόπο, να τεθεί στην υπηρεσία των ασθενών της περιοχής µας» περιγράφει ο κ. Πολυκρέτης υπογραµµίζοντας µάλιστα ότι οι δωρητές φρόντισαν να καλύψουν, ως προς τις προδιαγραφές του, νοσοκοµειακό εξοπλισµό κ.ά. ότι ζητήθηκε από τους καθ’ ύλην αρµοδίους και οι τεχνικές του προδιαγραφές ξεπερνούν κατά πολύ τα υπάρχοντα ασθενοφόρα. « Σ’ αυτούς τους 4 µήνες έχουν παιχθεί τόσα επεισόδια που χρειάζοµαι µια ολόκληρη σελίδα της εφηµερίδας σας για να τα περιγράψω. Αρκεί µόνο ένα για να καταλάβετε πόση ανικανότητα, ξεροκεφαλιά και ευθυνοφοβία υπάρχει. Προσθέστε παρακαλώ και ότι άλλο σας έρχεται στο µυαλό γιατί το δικό µου έχει κολλήσει. Αφού λοιπόν τα χαρτιά άρχισαν να πηγαινοέρχονται από « χωρίου είς χωρίον» όπως λέγαµε και παλιά, όταν πήγαµε να παραλάβουµε το ασθενοφόρο από το τελωνείο, όπου φιλοξενήθηκε για πάνω από ένα µήνα (υπό τις… καλύτερες προϋποθέσεις, µέσα στον ήλιο και δίπλα στην αρµύρα της θάλασσας) µας ζητήθηκε να πληρώσουµε νοίκι γιατί έµεινε πολλές µέρες στο τελωνείο! Λες και ήταν δική µας η ευθύνη που καθυστερήσαµε. Το µηχανολογικό της Πάτρας αδυνατεί να βγάλει πινακίδες διότι λέει είναι χαρακτηρισµένο φορτηγό για ειδική χρήση και πρέπει οι πινακίδες να εκδοθούν από το κράτος των Αθηνών».

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Γιατί ενώ είναι τέτοια η ποιότητα του ασθενοφόρου που µας δώρισαν που αξίζει όσο δύο δικά µας, για να το πω απλά και να το κατανοήσει ο κόσµος», όπως µας είπε ο διευθυντής του ΕΚΑΒ Γρηγόρης Μπαράκος, δεν μπορείτε να ξεπεράσετε γραφειοκρατικά εµπόδια που προβλήθηκαν και εξ αιτίας όλων αυτών, να χαθεί η δωρεά;

2. Αντιλαµβάνεστε τι σηµαίνει να έχεις στο χώρο µία τόσο σύγχρονη µονάδα και να µην µπορείς να την χρησιµοποιήσεις;

3. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε και πότε επιτέλους το ΕΚΑΒ θα παραλάβει το ασθενοφόρο;

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

 
Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος