Loading...
 Start Page

Αρ.Πρωτ. 1966/13-12-2016

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ - ΝΟΜΟΣ ΑΧΑΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, την προσεχή Παρασκευή θα επισκεφθείτε το Βερολίνο, όπου μεταξύ άλλων θα έχετε συνάντηση και με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν, την οικονομία, το προσφυγικό, αλλά και τις διμερείς σχέσεις της χώρας μας με την Γερμανία.

Όπως καλά γνωρίζετε, δύο από τα ζητήματα που τα τελευταία χρόνια έχουν ταλανίσει την χώρα και έχουν αφήσει ανεξίτηλο το μαύρο τους αποτύπωμα στην εθνική οικονομία και στην πολιτική ζωή του τόπου είναι το σκάνδαλο Siemens, καθώς και το εξοπλιστικό πρόγραμμα που υπογράφτηκε το 2001.

Και για τα δύο ζητήματα, έχουν προκύψει ισχυρές αποδείξεις που αναδεικνύουν έντονη δυσοσμία, με εμπλεκόμενους παράγοντες της οικονομικής και πολιτικής ζωής του τόπου, χωρίς ωστόσο οι ευθύνες να έχουν ακόμα πλήρως καταλογιστεί στο σύνολο των υπευθύνων και χωρίς η χώρα να αισθάνεται πως έχει διαλευκάνει δύο μεγάλες «κηλίδες» που συν τοις άλλοις, έβλαψαν πολύ σοβαρά την εθνική οικονομία.

Τα χρήματα φαίνεται να διοχετεύτηκαν από κρυφά ταμεία της Siemens και μέσω υπεράκτιων (offshore) εταιρειών να έφταναν στους τελικούς αποδέκτες τους. Ο κύριος διαχειριστής των χρημάτων αυτών φαίνεται να είναι ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Siemens Ελλάδος, Μιχάλης Χριστοφοράκος, καθώς και ο πρώην διευθυντής τηλεπικοινωνιών της Siemens Ελλάδος, Πρόδρομος Μαυρίδης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Siemens, ο καταζητούμενος Μιχάλης Χριστοφοράκος παραμένει ακόμα στην Γερμανία, με τα εντάλματα έκδοσής του στην Ελλάδα να έχουν απορριφθεί.

Πέραν τούτων όπως καλύτερα από όλους μας εσείς γνωρίζετε η Siemens δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει (επενδύσεις 140 εκ και 600 νέες θέσεις εργασίας) με βάση την υπογραφείσα συμφωνία φιλικού διακανονισμού με την χώρα μας, που είχε συντάξει τον Μάρτιο του 2012 ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως υπουργός Οικονομικών και η οποία υπεγράφη δύο μέρες πριν την συνάντηση του τότε Πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στο Βερολίνο με την Άγκελα Μέρκελ. (για το συγκεκριμένο θέμα έχω καταθέσει σχετική επίκαιρη ερώτηση με ΑΡ.ΠΡΩΤ. 245/3/ 22-11-2016)

 

Τέλος, σε ό,τι αφορά την υπόθεση των εξοπλιστικών, όπως επίσης γνωρίζετε προ μηνός περίπου, ο εισαγγελέας εισηγήθηκε την παραπομπή στο Εφετείο Κακουργημάτων, επτά εκ των έντεκα κατηγορουμένων για μίζες από την προμήθεια των αυτοκινούμενων πυροβόλων PzH της γερμανικής εταιρείας Krauss-Maffei Wegmann (KMW).

Καθώς στην ελληνική κοινωνία είναι διάχυτη η αίσθηση πως και οι δύο υποθέσεις έχουν πολύ μεγαλύτερο βάθος από αυτό που έχει ήδη αποδειχθεί, αλλά και ότι δεν υπήρξε απόδοση δικαιοσύνης, ούτε αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη η οικονομία, παρακαλώ να μου απαντήσετε στα εξής:

1. Στοχεύετε να θέσετε στην Καγκελάριο της Γερμανίας τα συγκεκριμένα ζητήματα;

2. Ποια είναι η προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης και ποιοι οι προσδοκώμενοι στόχοι;

3. Μπορούν τα συγκεκριμένα ζητήματα να σχετιστούν με την διαπραγμάτευση ενόψει της β’ αξιολόγησης, αλλά και της απαίτησης για πρόσθετα μέτρα των δανειστών ή κατά την άποψή σας, αποτελούν ανεξάρτητα και αυτοτελή «κεφάλαια» των διμερών σχέσεων με την Γερμανία;

Ο ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

 

 

 
Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος