Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:2180/21.12.2016

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

 

 

Στις 23.11.2016 σας έθεσα την ερώτηση 1431 στην οποία καταθέσατε το 21/400/55736/16.12.2016 έγγραφο σας ως «απάντηση». Αντιπαρέρχομαι την όποια ειρωνεία σας στο σημείο 1 του εγγράφου αυτού, αφού μάλλον δεν διαβάσατε με προσοχή τον τίτλο της ερώτησης μου. Δεν δέχομαι ωστόσο απαντήσεις-φασόν στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, γιατί στα θέματα του Υπουργείου Εξωτερικών δεν χωρούν κουκουλώματα, ευχολόγια και προπάντων λαϊκισμός τόσο από κυβερνητικής όσο και από την πλευρά φυσικά των ερωτώντων βουλευτών.

Με ευχαρίστηση μπορώ να σας αναγνωρίσω τις επιτυχίες σας (όπως πχ. προσφάτως οι χειρισμοί και ενέργειες σας για το Κυπριακό και το στρίμωγμα της Τουρκίας), αλλά θα πρέπει να αναγνωρίσετε κι εσείς με σεβασμό το δικαίωμα του βουλευτή που εκπροσωπεί χιλιάδες (πολλές φορές εκτοπισμένων και βασανισμένων) ανθρώπων να μάθει την αλήθεια και γιατί όχι να σπρώξει τα πράγματα προς την κατεύθυνση της λύσης και της δικαίωσης τους.

Η ερώτηση μου αυτή λοιπόν δεν έθετε προς το Υπουργείο σας το ερώτημα «Πόσο έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες των Ελλήνων της Ίμβρου και της Τενέδου»… Γιατί σε αυτό μου απαντήσατε αλλά εμένα δεν με ενδιέφερε αυτό. Ξέρουμε τι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια… Κι ανησυχούμε διότι αν και επέστρεψαν κάποιοι Ίμβριοι, δυστυχώς λόγω της χρόνιας ελληνικής εξωτερικής πολιτικής του κατευνασμού, σύντομα φοβούμαι, θα τεθούν όμηροι του Τουρκικού Βαθέως κράτους είτε αυτό είναι το Νέο-Οθωμανικό είτε το Κεμαλικό.

Σε πολλούς λοιπόν ανθρώπους σχετικούς δε λέει τίποτε το ιδιαίτερο ότι οι Τούρκοι επέτρεψαν το άνοιγμα των σχολείων. Υποχρέωση τους ήταν άλλωστε. Κάποιοι γενναίοι Ίμβριοι θέλησαν να επιστρέψουν, φυσικά λόγω της αγάπης τους για τον τόπο τους. Οι Τούρκοι όμως, το ξέρετε καλά, παζάρι κάνουν όπως πάντα και όταν κάποια στιγμή το Ελληνικό κράτος θα απαιτήσει επιτέλους τα νόμιμα στα διάφορα ανοικτά μέτωπα, τότε να είστε βέβαιοι ότι οι Τούρκοι θα ξαναγυρίσουν στα ανομήματα και τα τερατουργήματα τους. Αστεία είναι δε η όποια επιχειρηματολογία για την Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ. Επιτέλους δείτε την πραγματικότητα και αλλάξτε πολιτική πριν να είναι αργά. Με Πρόεδρο τον Ερντογάν είναι τόσο πιθανό να μπει η Τουρκία στην ΕΕ, όσο να μπει και το Ιράν του Αγιατολαχ και των μουλάδων…

Η Συνθήκη της Λωζάννης δεσμεύει την Τουρκία, είτε αυτή έχει Ευρωπαϊκή πορεία είτε όχι. Εκτός κι αν έχουμε αποδεχθεί να κάνουμε ανατολίτικα παζάρια με τις υπογεγραμμένες Διεθνείς Συνθήκες. Σήμερα λοιπόν όπως καλά γνωρίζετε ΔΕΝ υπάρχει καμία Ευρωπαϊκή πορεία για τη χώρα αυτή, τόσο κατά δήλωση του ίδιου του Προέδρου της, όσο και κατά τις δηλώσεις και τις πράξεις της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ισχυρών κρατών-μελών της. Εξάλλου τι σόι εξωτερική πολιτική ασκεί η χώρα μας όταν σε υπογεγραμμένη Διεθνή Συνθήκη το ένα μέρος (η Τουρκία) την έχει καταστήσει «κουρέλι», ενώ το άλλο μέρος (η Ελλάδα) πρέπει να της τάζει Ευρωπαϊκές Πορείες μήπως και φιλοτιμηθεί να την τηρήσει.

Η ερώτηση μου όμως, περάν της Ίμβρου, ερωτούσε και για την Τένεδο για την οποία δεν μου απαντήσατε απολύτως τίποτα.

Το θέμα λοιπόν της ερώτησης μου είναι σαφές: “Αποκατάσταση επιτέλους των δικαιωμάτων και των περιουσιών των Ιμβρίων και Τενεδίων σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης”

Σύμφωνα με τις διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάννης που υπογράφηκε το 1923, στην Ίμβρο και την Τένεδο δόθηκαν δικαιώματα αυτόνομου καθεστώτος, στοιχείο όμως που στη συνέχεια καταπατήθηκε με κάθε δυνατό τρόπο από το Τουρκικό κράτος.

Tο 1923 κανένας Tούρκος δεν κατοικούσε στην Iμβρο και μόλις 1.000 κατοικούσαν στην Tένεδο. Σήμερα ξεπερνούν τις 7.000, όλοι έποικοι από την Aνατολία, ξένοι σε τόπο ξένο που δεν τους ανήκει.

Για τους πρόσφυγες Ίμβριους και Τενέδιους καμία ΜΚΟ και κανένας «αλληλέγγυος» δεν διαμαρτυρήθηκε…

Μέχρι το 1964 στην Ίμβρο λειτουργούσαν 7 δημοτικά σχολεία, 1 γυμνάσιο και 2 νηπιαγωγεία με συνολικά 683 μαθητές!

Η σημερινή λοιπόν κατάσταση με τους 30 μαθητές πόσο απέχει από τα συμφωνηθέντα της Συνθήκης; Τραγικά μάλλον!

Το καλοκαίρι του 1964, το Τουρκικό κράτος έκανε κατάσχεση στα ρωμαίικα ευαγή ιδρύματα και στα ακίνητα των Ρωμιών και κρατικοποιήθηκαν οι πιο γόνιμες εκτάσεις.

Η Ελλάδα θα πρέπει επιτέλους να πιέσει για την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης. Να απαιτήσει το Υπουργείο των εξωτερικών κι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας ότι στην Ίμβρο και στη Τένεδο οφείλουν να αποκαταστήσουν ΠΛΗΡΩΣ τους Ελληνικούς πληθυσμούς όπως προέβλεπε η Συνθήκη της Λωζάννης καθώς και την αναλογία Ελλήνων – Τούρκων.

Δεν τα λέει ο Βουλευτής αυτά. Η Συνθήκη τα ορίζει αυτά.

Σε ότι αφορά τις απαντήσεις σας με το 21/400/55736/16.12.2016 έγγραφο σας, έχω να πω ότι αποφύγατε να απαντήσετε σε όλα τα ερωτήματα μου. Θλίψη όμως προκαλεί το γεγονός ότι από την απάντηση 3, ο μέσος πολίτης κατανοεί ότι η Ελλάς έχει συνθηκολογήσει και έχει αποδεχθεί το γεγονός ότι η Τουρκία έχει «κουρελιάσει» τη Συνθήκη της Λωζάννης, αφού παραδέχεσθε εμμέσως πλην σαφώς ότι μόνον η Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ενδεχομένως να τη συνετίσει. Δηλαδή όσο αυτή δεν προχωράει, η Ελλάδα (είναι ανεξάρτητο κράτος) θα κάθεται και θα χάνει πληθυσμούς και εδάφη, ενώ παράλληλα θα μας απειλεί με πλημμύρα λαθρομεταναστών από μη εμπόλεμες περιοχές της Ασίας.

Η Ελληνική εξωτερική πολιτική οφείλει επιτέλους να δει την πραγματικότητα. Πολιτική Επίθεσης και Αποτροπής είναι η λύση κι όχι αυτή του ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΥ που οδηγεί σε καταστροφές. Ότι κάνουν δηλαδή όλα τα ανεξάρτητα κράτη είτε ανήκουν είτε όχι στην ΕΕ.

Ελπίζω αυτή τη φορά οι απαντήσεις σας να είναι ουσιαστικές, καθώς φαντάζομαι ο στόχος όλων μας είναι η πλήρης αποκατάσταση των συμφωνηθέντων στη Συνθήκη της Λωζάννης. Γιατί χωρίς αυτήν την αποκατάσταση, στην πρώτη αντίδραση της Ελλάδας στις συνεχείς απειλές και προκλήσεις των Τούρκων, οι πρώτοι που θα πληρώσουν θα είναι αυτοί οι γενναίοι Ίμβριοι που επέστρεψαν στο νησί τους.

Όλοι οι Ίμβριοι και όλοι οι Τενέδιοι πρέπει ΑΜΕΣΑ να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους και τα δικαιώματα τους, έτσι ώστε να μπορούν να γυρίσουν πίσω στα νησιά τους για μόνιμη εγκατάσταση. Η Ίμβρος και η Τένεδος πρέπει άμεσα να γίνουν αυτόνομες περιοχές εντός της Τουρκικής Επικράτειας.

Αυτό άλλωστε ορίζει η υπογραφείσα και από την Τουρκία, Συνθήκη της Λωζάννης. Η Τουρκία πρέπει να υποχρεωθεί στη τήρηση των Συνθηκών με ή χωρίς Ευρωπαϊκή πορεία.

Αυτή είναι εξάλλου η δουλειά του Υπουργείου των Εξωτερικών.

 

Κατά συνέπεια παρακαλείσθε όπως απαντήσετε σε όλα τα ακόλουθα ερωτήματα:

1. Τι σκοπεύετε να πράξετε έτσι ώστε να εφαρμοσθούν επιτέλους οι όροι της Συνθήκης της Λωζάννης και τα νησιά της Ίμβρου και της Τενέδου για να αποκτήσουν την αρχική τους πληθυσμιακή σύσταση όπως ήταν το 1923;

2. Θα απαιτήσει η χώρα μας την εφαρμογή του όρου της Συνθήκης έτσι ώστε η Ίμβρος και η Τένεδος να γίνουν αυτόνομες περιοχές εντός της Τουρκίας και πως;

3. Θα καταγγείλει η Ελλάδα την Τουρκία επισήμως στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τους διωγμούς εναντίον των Ιμβρίων και Τενέδιων ή φοβάστε ακόμη κι αυτό;

4. Θα προβεί το υπουργείο σας σε όλους τους απαραίτητους χειρισμούς και διπλωματικές συνεννοήσεις έτσι ώστε να συνδεθεί άμεσα η Ίμβρος αεροπορικώς απευθείας με την Αθήνα;

5. Θα προβεί το υπουργείο σας σε όλους τους απαραίτητους χειρισμούς και διπλωματικές συνεννοήσεις έτσι ώστε να συνδεθεί άμεσα ακτοπλοϊκώς η Ίμβρος και η Τένεδος με την Αθήνα και τη Λήμνο;

6. Θα αναλάβετε άμεσες πρωτοβουλίες ως Υπουργείο Εξωτερικών για την εφαρμογή των προτάσεων του Ψηφίσματος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE 27/06/2008) για την Ίμβρο και την Τένεδο από το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελληνική Κυβέρνηση;

 

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

 

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 
Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2023 Νίκος Ι. Νικολόπουλος