Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:2141/20.12.2016

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

 

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα από την 1η Ιανουαρίου του 2017 θα έχουν τη δυνατότητα οι μαθητές σχολείων και συγκεκριμένα, Δημοτικού και Γυμνασίου σε όλη την επικράτεια της αχανούς Ρωσίας, να επιλέγουν ως ξένη γλώσσα τα Ελληνικά. Η ελπίδα των υπευθύνων είναι ότι θα φτάσουν και τα Ρωσικά στα ελληνικά σχολεία…

Για πρώτη φορά θα διδάσκεται η ελληνική γλώσσα, ως γλώσσα επιλογής, σε ρωσικά σχολεία. Πώς έφτασαν τα Ελληνικά στη Ρωσία; Την πρόταση έκανε η έδρα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Κουμπάν στο Κρασνοντάρ, στη νότια Ρωσία. Είναι μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της χώρας να προωθηθεί η διδασκαλία Ελληνικών στις μειονότητες της περιοχής. Τελικά, όμως, αποφασίστηκε από το Ρωσικό Υπουργείο Παιδείας να παρέχεται η διδασκαλία Ελληνικών σε όλη την επικράτεια της ρωσικής Ομοσπονδίας. Τα μαθήματα θα παραδίδονται στην Ε’ και Στ’ Δημοτικού και στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου, ενώ το νέο πρόγραμμα θα αρχίσει από την 1η Ιανουαρίου του 2017.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι και ικανοποιημένοι, γιατί φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο, να είναι ορατή η εισαγωγή της ελληνικής γλώσσας για πρώτη φορά στα ρωσικά σχολεία», δήλωσε ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Περικλής Μήτκας, σε συνέντευξη Τύπου, λίγες ημέρες αφότου υπέγραψε τη σχετική απόφαση η ρωσίδα υπουργός Παιδείας, Ολγα Βασίλιεβα. Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια προετοιμασίας ώστε να επιτευχθεί το νέο επίπεδο ελληνορωσικής συμμαχίας στην εκπαίδευση. Τα εγχειρίδια για τη διδασκαλία της γλώσσας ετοιμάστηκαν στο Πανεπιστήμιο Κουμπάν με τη συμβολή του προγράμματος «Ιάσων» του ΑΠΘ που ενισχύει τους πυρήνες ελληνικών σπουδών στα πανεπιστήμια της παρευξείνιας ζώνης.

Τη χρηματοδότηση της παραγωγής και εκτύπωσής των εγχειριδίων ανέλαβε ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας του Γκελεντζίκ, της περιοχής του Κρασνοντάρ, Αφλατόν Σαλάχωφ. «Τα εγχειρίδια αποτελούν μια σοφή σύνθεση του παλιού και δοκιμασμένου με το καινούργιο και καινοτόμο. Η συγγραφική ομάδα διδασκόντων στο Ελληνικό Τμήμα του Πανεπιστημίου «Κουμπάν» αξιοποιεί τη δοκιμασμένη μέθοδο της Μαρίνας Ρίτοβα, που ανάλωσε μια ζωή στην υπηρεσία της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στις Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και στη συνέχεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας», τόνισε ο υπεύθυνος του προγράμματος «Ιάσων» και πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ, Ιωάννης Καζάζης.

Στη συνέντευξη Τύπου βρέθηκε και ο νέος Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, Αλεξάντερ Σερμπακόφ, ο οποίος επισήμανε ότι η εισαγωγή της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη Ρωσία «δημιουργεί γερά θεμέλια προώθησης των ελληνικών στη Ρωσία και προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού και της εκπαίδευσης».

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να διαδοθούν αντίστοιχα τα Ρωσικά στην Ελλάδα. «Βρίσκομαι στη βόρεια Ελλάδα γύρω στις δύο εβδομάδες, αλλά έχω ήδη προσέξει ότι εδώ υπάρχει τεράστια ζήτηση για ρώσικα», τόνισε.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια τεράστια επιτυχία την οποία πρέπει να εξελίξει και να κεφαλαιοποιήσει ακόμη περισσότερο το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αφού για πρώτη φορά κυριολεκτικά μετά από αιώνες, τα ελληνικά ως γλώσσα καθίστανται προσιτά και προσβάσιμα σε παγκόσμιο επίπεδο, αν αναλογισθεί κανείς ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι ένα κράτος με πληθυσμό άνω των 140 εκ. ανθρώπων, το οποίο ξεκινά από τη Βαλτική θάλασσα και φθάνει έως τον Ειρηνικό Ωκεανό και έχει έκταση 17 εκ. τετραγωνικών χιλιομέτρων, όσο δηλαδή ολόκληρη η Νότια Αμερική!

Απαιτείται τώρα ωστόσο από πλευράς Υπουργείου Παιδείας η άμεση προετοιμασία και ενεργός ανταπόκριση στην τεράστιας πολιτικής σημασίας απόφαση που έλαβε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ρωσίας, έτσι ώστε η Ρωσική γλώσσα να είναι διαθέσιμη στα Ελληνικά Δημοτικά σχολεία ως δεύτερη ξένη γλώσσα (μετά τα αγγλικά) από τη σχολική χρονιά 2017-2018.

Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να εκμεταλλευθεί αυτή τη θετικότατη εξέλιξη για τη διάδοση της Ελληνικής γλώσσας και σε άλλες περιοχές όπου ομιλούταν ως πρώτη γλώσσα. Δεν πρέπει να λησμονούμε την περίπτωση της Νοτίου Ιταλίας και Σικελίας, όπου η Ελληνική ήταν η κύρια και καθομιλουμένη γλώσσα επί σχεδόν 1.500 χρόνια έως τον 11ο αιώνα, ενώ ειδικά στην Απουλία και την Καλαβρία ομιλούταν έως και το 17ο αιώνα όταν και σταδιακά παραμερίστηκε από λατινικές διαλέκτους τις οποίες προωθούσε η Καθολική εκκλησία σε αγαστή συνεργασία με το Βασιλικό Οίκο των Βουρβόνων που διαφέντευε το Βασίλειο των δυο Σικελιών. Η κατάκτηση της Νότιας Ιταλίας από τον Γκαριμπάλντι και η ενσωμάτωση της στο Βασίλειο του Πεδεμόντιου (υπό του οίκου της Σαβοΐας) επέφερε ανείπωτη φτώχεια για τις περιοχές της Νοτίου Ιταλίας και μαζική μετανάστευση στη Βόρεια και Νότια Αμερική. Κάπως έτσι στις αρχές του 20ου αιώνα με την επικράτηση του Μουσολίνι δόθηκε το οριστικό χτύπημα στις ελληνικές διαλέκτους της Νοτίου Ιταλίας, αφού το φασιστικό καθεστώς ποινικοποίησε τη χρήση της με αποτέλεσμα όσοι τη μιλούσαν να διώκονται. Φτώχεια και εξαθλίωση μετά την ήττα της Ιταλίας στο 2ο ΠΠ επέφερε ακόμη μεγαλύτερη μετανάστευση προς Αμερική και Αυστραλία. Είναι πραγματικά θαύμα ότι παρά τις θρησκευτικές και πολιτικές διώξεις που έχουν υποστεί οι Νότιο – Ιταλοί, ακόμη και σήμερα τόσο οι Σικελιώτες όσο και οι Καλαβρέζοι, οι Καμπανοί και οι Απούλιοι διατηρούν την θύμηση του ελληνικού τους παρελθόντος και τη μνήμη της καταγωγής τους όταν αναφέρονται στην Πατρίδα τους ως Magna Grecia, για να τη διαχωρίσουν από τον Ιταλικό Βορρά, αλλά και τις περιοχές της Κεντρικής Ιταλίας. Είναι αξιομνημόνευτο το γεγονός ότι στην πρωτεύουσα της Καλαβρίας, το Ρέτζιο (Ρήγιο), υπάρχουν γειτονιές που ακόμη και σήμερα ομιλούνται τα γρεκάνικα, δηλαδή η ελληνική διάλεκτος της Καλαβρίας, δυστυχώς όμως από υπερήλικες, αφού κανείς δεν έχει μεριμνήσει για τη διδασκαλία των ελληνικών στα παιδιά των νότιο-ιταλών στα δημόσια ιταλικά δημοτικά σχολεία ως δεύτερη ξένη γλώσσα μετά τα αγγλικά.

Κατά αντιστοιχία με αυτό που έγινε στη Ρωσία, το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να προβεί σε διμερή συνεννόηση με το Ιταλικό υπουργείο Παιδείας ώστε να εισαγάγει με ουσιαστικό τρόπο την εκμάθηση των Ιταλικών ως δεύτερης ξένης γλώσσας σε όλα τα δημόσια σχολεία Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Ελλάδας. Έτσι λοιπόν θα πρέπει να γίνουν οι αντίστοιχές ενέργειες (όπως στη Ρωσία) για την ταυτόχρονη εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας σε όλα τα δημόσια δημοτικά σχολεία της Νοτίου Ιταλίας και Σικελίας, και παράλληλα της εισαγωγής της ιταλικής γλώσσας στα ελληνικά δημοτικά σχολεία αρχής γενομένης από τη σχολική χρονιά 2017-2018.

Θεωρώντας ότι η διδασκαλία μίας ξένης γλώσσας δεν είναι απλά ένα όχημα απόκτησης υλικών αποδοχών στο μέλλον, αλλά πολύ περισσότερο αποτελεί πολιτική απόφαση για τη ουσιαστικότερη μέθοδο σύσφιξης ανθρώπινων σχέσεων και εμβάθυνσης του πολιτισμού δυο χωρών, οι επί χιλιετίες αδελφοί Έλληνες και Κάτω-Ιταλοί δικαιούνται επιτέλους να αποκαταστήσουν την ορθή στενή σχέση που τους αρμόζει και δικαιούνται να έχουν.

Το πρώτο βήμα σε αυτήν την πορεία οφείλει να είναι διδασκαλία της γλώσσας και του πολιτισμού και η διάχυση τους στα παιδιά των δημοτικών σχολείων.

Λάβετε επίσης σοβαρά υπόψη σας πόσες χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες καθηγητές της Ελληνικής και της Ιταλικής Φιλολογίας θα βρουν μόνιμη απασχόληση σε ένα τέτοιο πρόγραμμα με πολυετή και συνεχή διάρκεια σε Ελλάδα και Ιταλία.

Οραματισθείτε το θετικό αντίκτυπο που θα έχει στον πολιτισμό αλλά και στις σχέσεις Ελλάδος-Ιταλίας το γεγονός της δημιουργίας ενός κοινού προγράμματος των δύο χωρών μας, όπου τα παιδιά των Δημοτικών σχολείων θα μαθαίνουν τη γλώσσα της άλλης χώρας και ταυτόχρονα θα διδάσκονται το κοινό παρελθόν, τις αξίες, τις παραδόσεις και τον κοινό πολιτισμό μας. Τι περιουσία θα αποτελεί αυτή η κληρονομιά ενός τέτοιου προγράμματος, όταν σε 10 χρόνια θα βγει στην κοινωνία μία γενιά Ελλήνων που θα έχει ως πολιτιστικό και οικονομικό ζωτικό χώρο ολόκληρη την κεντρική Μεσόγειο, αφού θα γνωρίζει τη γλώσσα και την κουλτούρα της πιο αναπτυγμένης χώρας της Μεσογείου, η οποία είναι και μόνιμο μέλος των G8!

Ταυτόχρονα ας αναλογιστούμε πόσο πολύτιμη μελλοντική περιουσία θα αποτελέσει για τη χώρα μας η διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στους μαθητές της Καμπανίας, της Απουλίας, της Καλαβρίας, των Βασιλικάτων και της Σικελίας, μιας περιοχής με πληθυσμό περίπου 25 εκ. ανθρώπους.

Σας υπενθυμίζω ότι ο Πρωθυπουργός στις πρώτες διεθνείς συναντήσεις του, πρώτα συνάντησε τον Κύπριο Πρόεδρο και αμέσως μετά τον Ιταλό Πρωθυπουργό, δωρίζοντας του μάλιστα ένα CD με γρεκάνικα τραγούδια της Magna Grecia, εκπλήσσοντας τους πάντες δίχως άλλο!

Ας μην λησμονούμε ότι το παγκόσμιο φως και η λάμψη ενός πολιτισμού δεν πεθαίνει όσο υπάρχουν άνθρωποι σε όλη τη Γη που θέλουν να συμμετέχουν σε αυτόν. Ο Ελληνικός πολιτισμός και το βασικό του μέσο, η ελληνική γλώσσα ανήκουν ακόμη σε αυτήν την κατηγορία.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε:

1. Ποιες πιστεύετε ότι πρέπει να είναι οι ενέργειες από πλευράς του Υπουργείου σας για την ενεργό υποστήριξη της διδασκαλίας των ελληνικών στα δημοτικά σχολεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας;

2. Θα προβείτε άμεσα σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες (σχεδιασμός προσλήψεων καθηγητών ρωσικής κτλ) για να εισαγάγετε τα ρώσικα ως 2η ξένη γλώσσα στα ελληνικά δημοτικά σχολεία από τη σχολική χρονιά 2017-2018;

3. Θα χρησιμοποιήσετε το πετυχημένο μοντέλο εισαγωγής της ελληνικής γλώσσας στη Ρωσία και την εμπειρία αυτή (με την εμπλοκή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) και για την περίπτωση της εισαγωγής της ελληνικής γλώσσας στα δημοτικά σχολεία της Νοτίου Ιταλίας;

4. Με πρωτοβουλία των Πρυτανικών Αρχών του και με την ήδη αποκτηθείσα πολύτιμη εμπειρία του από το πρόγραμμα «ΙΑΣΩΝ», το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μπορεί να προβεί στη δημιουργία αντίστοιχου προγράμματος για την ίδρυση ή την πρακτική ενίσχυση πυρήνων ελληνικών σπουδών σε πανεπιστήμια της Νοτίου Ιταλίας και της Σικελίας;

5. Προτίθεται το Υπουργείο Παιδείας να δημιουργήσει πρόγραμμα εκμάθησης των Ιταλικών ως δεύτερης ξένης γλώσσας σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Ελλάδας με ταυτόχρονη εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας σε όλα τα δημόσια δημοτικά σχολεία της Νοτίου Ιταλίας και Σικελίας αρχής γενομένης από το σχολικό έτος 2017-2018;

6. Αν ναι, θα θέσετε το θέμα δημιουργίας προγράμματος αμοιβαίας εκμάθησης των Ιταλικών ως δεύτερης ξένης γλώσσας σε όλα τα δημόσια σχολεία Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Ελλάδας με ταυτόχρονη εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας σε όλα τα δημοτικά σχολεία της Νοτίου Ιταλίας και Σικελίας στον αντίστοιχο συνάδελφο σας Ιταλό Υπουργό Παιδείας και πότε;

7. Από ποια κονδύλια της ΕΕ θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί ένα τέτοιο διμερές πρόγραμμα μεταξύ Ελλάδος – Ιταλίας, καθώς θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι όλες οι αναφερόμενες περιοχές (regions) τόσο στην Ελλάδα ή στην Ιταλία είναι από τις φτωχότερες στην Ευρώπη;

8. Πόσοι Έλληνες καθηγητές Ιταλικής και Ελληνικής Φιλολογίας θα μπορούσαν να απασχοληθούν σε μόνιμη βάση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, αφού είναι σίγουρο ότι στην Ιταλία δεν υπάρχει επαρκής αριθμός Ιταλών καθηγητών Ελληνικής Φιλολογίας;

 

Κοινοποίηση :. Πρύτανη Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ.Περικλή Μήτκα

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 
Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2021 Νίκος Ι. Νικολόπουλος