Loading...
 Start Page
Ν. Νικολόπουλος: Ο πολιτικός κόσμος προ των ευθυνών του.

Απαντώντας σήμερα σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις σχετικά με το περιεχόμενο της συνάντησης του με τον Πρωθυπουργό για τον νέο εκλογικό νόμο, ο Ανεξάρτητος Βουλευτής και Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος Νίκος Νικολόπουλος, τόνισε:

«Οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες, καταλήξαμε στην άποψη ότι ένας τέτοιος εκλογικός νόμος μπορεί να διαμορφωθεί. Ξεκινώντας από την απλή αναλογική, μπορούν να «χτιστούν» εκείνες οι ασφαλιστικές δικλείδες που θα προσφέρουν ένα νέο εκλογικό νόμο, σταθερό για πολλά χρόνια και αποδεκτό από την συντριπτική πλειοψηφία του λαού και των πολιτικών δυνάμεων.

Η κατ’ αρχήν συναίνεση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος προς την κυβερνητική πρόταση για το εκλογικό σύστημα, είναι μια έκφανση της πεποίθησής μας ότι η χώρα μας πρέπει επιτέλους να περάσει από το στάδιο της εργαλειακής χρήσης των θεσμών, στο στάδιο της θεσμικής σταθερότητας.

Η συζήτηση που πρέπει να γίνει είναι μεγάλη. Αλλά πρέπει να γίνει. Και να τελειώσει. Με ειλικρίνεια. Σήμερα έχουμε μια ευκαιρία να αλλάξουμε. Ας το κάνουμε. Και μετά ας μετρηθούμε για το ποιοι και πώς, μπορούμε να συνεργαστούμε…

το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος, πιστεύει ότι η καθιέρωση ως εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής, κινείται προς την ορθή κατεύθυνση, καθώς αφ’ ενός μεν διανέμει τις έδρες με βάση την πραγματική δύναμη των κομμάτων και αφ’ ετέρου παρακινεί τα κόμματα σε ευρύτερες συγκλίσεις και συναινέσεις, οι οποίες επιτρέπουν τις μεγαλύτερες δυνατές συνεργασίες για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων της χώρας.

Και η ευκαιρία του εκλογικού συστήματος από αυτήν την άποψη είναι μια ιδανική δυνατότητα».

 

 

 

 

Συνημμένα σας αποστέλλουμε το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της δήλωσης του Ν. Νικολόπουλου μετά την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

 

 

 

 

 

 

 

Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της δήλωσης του προέδρου

του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Νίκου Νικολόπουλου

μετά την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα

 

 

 

«Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος χωρίς όρους και προϋποθέσεις από την προηγούμενη Τετάρτη συνήλθε εδώ -σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών- η Κεντρική Επιτροπή και όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές που είχαν πάρει μέρος στις τελευταίες και στις προ τελευταίες εκλογές και αποφασίσαμε ομόφωνα ότι θα δώσουμε την ψήφο μας για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Εμείς ως εκφραστές της κλασικής κεντροδεξιάς θεωρούμε ότι σ' αυτούς τους καιρούς που ζούμε έχει πολύ μεγάλη σημασία έχει πολύ μεγάλη αξία να εκφραστούν «στρέιτ» και οι πολίτες που πιστεύουνε στο γνωστό και κλασσικό τρίπτυχο της Πατρίδας, της Θρησκείας, της Οικογένειας.

Οι πολίτες που αντιστέκονται ακόμα σε αυτό το καθεστώς που υπεβλήθη τα τελευταία χρόνια το καθεστώς των μνημονιακών παγετώνων, πιστέψτε με είναι πάρα πολλοί αυτοί που έχουμε που πολιτική και κομματική αφετηρία τη Νέα Δημοκρατία. Είναι πολλοί «άστεγοι» που η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα επιτρέψει σε όλους μας α εκφραστούμε χωρίς να κάνουμε αβαρίες, όπως τα προηγούμενα χρόνια, που οδήγησαν στο γνωστό πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα.

Όλα τα κόμματα εξουσίας όπως και η παράταξη στην οποία εγώ γεννήθηκα και ανδρώθηκα προκειμένου να εξασφαλίσει περισσότερες ψήφους, ώστε να πάρει το μπόνους των 50 εδρών προχωρούσε σε πολιτικές και ιδεολογικές αβαρίες, ώστε να την ψηφίσουν και πολίτες από άλλα κόμματα, οι οποίοι όμως είχανε άλλα πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Έχοντας κατά νου αυτές τις εμπειρίες στον πρωθυπουργό ότι πρέπει να είναι πιο γενναίο το βήμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος ζητά να καταργηθεί και αυτή η προϋπόθεση 3% για την «είσοδο» στην Βουλή.

Ο Πρωθυπουργός το άκουσε με ενδιαφέρον. Μάλλον ξαφνιάστηκε. Δεν περίμενε από έναν κεντροδεξιό, από έναν Χριστιανοδημοκράτη Βουλευτή να του ζητά να είναι ακόμα πιο θαρραλέα η τομή οδηγεί στην απλή αναλογική Μου εξέφρασε την αγωνία του ο κ. Τσίπρας λέγοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο πιθανόν να οδηγήσει στη Βουλή ένα αμιγώς μειονοτικό κόμμα. Κάτι που για εθνικούς λόγους κανείς μας δεν θα ‘θελε επ’ ουδενί να γίνει με την δικιά μας υπογραφή. Του αντέτεινα ότι εάν τεθεί όρος για να μπει ένα ακόμα στη Βουλή που έχει συγκεντρώσει το 1%, θα πρέπει σε αρκετές από τις εφτά διοικητικές περιφέρειες της Ελλάδος να έχει ελάχιστο 1% και ταυτόχρονα με την ψήφιση του νόμου να απαγορευθεί η μεταδημότευση.

Αυτή νομοθετική πρόνοια θα μπορούσε να αποτρέψει το ενδεχόμενο να μπει στο ελληνικό κοινοβούλιο ένα αμιγώς μειονοτικό κόμμα.

Θέλω να σας πω τέλος ότι φεύγω αισιόδοξος γιατί ο Πρωθυπουργός δεν απέρριψε αυτή την πρόταση και είπε ότι θα την εξετάσει πολύ σοβαρά. Αν τούτο συμβεί τότε θα μένει στους πολίτες να διαλέξουν πολιτικούς που θα μπορούν να συνεργάζονται . Τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ακυβερνησίας. Οι εποχές όπου τα κόμματα είχανε την μεγάλη την απλόχερη λαϊκή εμπιστοσύνη έχουν περάσει ανεπιστρεπτί…. Άρα από το χέρι το δικό μας θα εξαρτάται εάν θα καταφέρουμε να συνεργαστούμε. Συνεργασίες που θα' ναι πολύ πιο καθαρές.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι προσωπικά βρέθηκα σε πολύ δύσκολη θέση τότε που σας ανακοίνωσα από εδώ ότι παραιτήθηκα από την Κυβέρνηση Σαμαρά. Επίσης και βρέθηκα και για δεύτερη φορά στην ίδια δύσκολη θέση, όταν έπρεπε να συμβιβαστώ και ή να ψηφίσω ή να διαγραφώ από την κυβερνητική πλειοψηφία .

Σε πολλά συμβιβαζόμαστε αλλά το θέμα είναι σε ποιο βαθμό και σε τι. Σε όλα και μένουμε στο μαντρί ε; Προσωπικά εξακολουθώ να μένω ασυμβίβαστος και ελεύθερος. Να εκφράζω αυτά για τα οποία με έστειλε και επί 27 χρόνια ο κόσμος με στέλνει στη Βουλή. Το ίδιο έπραξα και σήμερα λέγοντας ΝΑΙ στην απλή αναλογική. Νομίζω πως θα ήταν λάθος σήμερα να σας πω και για τις υπόλοιπες αγωνίες του ελληνικού λαού και των πολιτών, που μετέφερα στον Πρωθυπουργό και ακόμα κάποιες σκέψεις που μοιράστηκα με τον Πρωθυπουργό.

Θα 'θελα να μείνουμε σε αυτό γιατί θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν τις επόμενες μέρες πραγματικά η απλή αναλογική μπορεί να αλλάξει τον πολιτικό χάρτη και να κάνει περισσότερο αντιπροσωπευτικότερη την Δημοκρατία μας. Δεν θα αποφύγω όμως να σας πω ότι ζήτησα από τον Πρωθυπουργό να τηρήσει την υπόσχεση του, προς τον λαό, να γυρίσουν πίσω τα κλεμμένα και να πάνε φυλακή όλοι αυτοί που βλέπετε να παρευλάνουν στην εξεταστική επιτροπή, με όνομα επίθετο και πόσα έχουν κατακλέψει τον ελληνικό λαό και όμως σήμερα ζητούν να αποπληρώσει αυτός ο φτωχοποιημένος Έλληνας πολίτης τα δικά τους θαλασσοδάνεια.

Αυτό δε γίνεται. Δεν υπάρχουν περιθώρια. Πιστεύω ότι συμφωνεί και βρήκε ενδιαφέρουσα την πρόταση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος»

 

 

 

Το βίντεο της δήλωσης:

http://www.nikosnikolopoulos.gr/?section=19261&language=el_GR&itemid730=21735&detail730=1

 

 

ΥΓ: Αύριο 13/07.2016 στις 11.45 ο ανεξάρτητος Βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος κ. Ν. Νικολόπουλος θα μιλήσει στον Ν. Χατζηνικολάου στον real fm

 
Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος