Loading...
 Start Page
Η Πάτρα είναι η πόλη με τα περισσότερα μη αξιοποιημένα, δημόσια ή δημοτικά κτίρια

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, Ο ΔΗΜΟΣ, Η ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΡΙΘΜΗΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΟΣΑ ΣΕ ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΜΕΝΑ, ΔΗΜΟΣΙΑ Η ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

Ο Ανεξάρτητος Βουλευτής, και Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος Νίκος Νικολόπουλος, κατέθεσε ερώτηση σε συνδυασμό με ΑΚΕ προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Υποδομών για το μείζον θέμα της μη αξιοποίησης των δημόσιων κτιρίων της Πάτρας την ώρα μάλιστα που η Περιφέρεια, ο Δήμος, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και αναρίθμητες δημόσιες υπηρεσίες πληρώνουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά σε μισθώματα για τα κτίρια αυτά.

Ο Αχαιός βουλευτής στην ερώτηση του για το ζήτημα αυτό , το οποίο έχει απασχολήσει και τον τοπικό τύπο πολλές φορές και ειδικά μέσα από τα αναλυτικά ρεπορτάζ της εφημερίδας “Πελοπόννησος “, ρωτάει τους αρμόδιους υπουργούς ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβουν για το θέμα αυτό και τους καλεί να καταθέσουν στη Βουλή μελέτη ή σχέδιο αξιοποίησης των δημόσιων – δημοτικών κτιρίων της Πάτρας.

Τέλος ο Ν.Νικολόπουλος , κρούει τον κώδωνα του κινδύνου , τονίζοντας στους αρμόδιους υπουργούς ότι για πόσο καιρό ακόμα θα συνεχίσουν η Περιφέρεια, ο Δήμος, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και αναρίθμητες δημόσιες υπηρεσίες να πληρώνουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά σε μισθώματα για κτίρια και εγκαταστάσεις τα οποία μένουν αναξιοποίητα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης & ΑΚΕ :

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ- ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΑΧΑΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΚΕ ΑΡ.ΠΡΩΤ. 6590/442/29.6.2016, 6591/443 /29.6.2016 & 6592/444/29.6.2016

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

Θέμα: «Η Πάτρα είναι η πόλη με τα περισσότερα μη αξιοποιημένα,

δημόσια ή δημοτικά κτίρια»

“Η Πάτρα είναι η πόλη με τα περισσότερα μη αξιοποιημένα, δημόσια ή δημοτικά κτίρια. Και, επίσης, η πόλη που η Περιφέρεια, ο Δήμος, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και αναρίθμητες δημόσιες υπηρεσίες πληρώνουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά σε μισθώματα.

Το θυμηθήκαμε με αφορμή την πρόταση του δημάρχου Κώστα Πελετίδη για την αξιοποίηση του κεντρικού κτιρίου του Σκαγιοπουλείου.

Κι αν μεν το Σκαγιοπούλειο υπόκειται σε συγκεκριμένους νομικούς περιορισμούς σε ό,τι αφορά στην εκεί φιλοξενία και ανάπτυξη δραστηριοτήτων, δεν συμβαίνει το ίδιο με άλλα κτίρια που βρίσκονται σε εξίσου νευραλγικά σημεία της πόλης και παρακμάζουν.

Κτίρια κατά κανόνα ταυτισμένα με την ιστορία της Πάτρας όπως το παλιό Αρσάκειο στη Μαιζώνος, οι χώροι του «Λαδόπουλου», το οίκημα της Τράπεζας της Ελλάδας στην Αγίου Ανδρέου, η παλιά Νομαρχία στην Πατρέως, ακόμα και το παλιό Κτίριο Υπηρεσιών Λιμένα που στέκει ετοιμόρροπο και επικίνδυνο στο παλιό λιμάνι.

Θα επαναλάβουμε, κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Και κάθε ένα από τα δεκάδες μικρά ή μεγαλύτερα κτίρια δημόσιας ή δημοτικής δικαιοδοσίας που μένουν μη αξιοποιημένα, κρύβει πίσω του και από έναν διαφορετικό λόγο.

Για κάποια εξ αυτών επί χρόνια συζητούμε πιθανούς τρόπους επιστροφής τους στην δημόσια ζωή της Πάτρας

Το αποτέλεσμα, εν τούτοις, είναι οφθαλμοφανές. Αρχιτεκτονικά κομψοτεχνήματα, χώροι με πολυεπίπεδες δυνατότητες, οικήματα με ξεχωριστή αναφορά στο αστικό περιβάλλον, μένουν ερειπωμένα και παρασύρουν στην παρακμή τους και τις περιοχές που τα φιλοξενούν.

Η κρίση και τα συμπαρομαρτούντα δεν μπορούν να είναι επιχείρημα παραίτησης ή δικαιολογία.

Απεναντίας, ειδικά σε καιρούς κρίσης είναι ανεπίτρεπτη έως παράλογη πολυτέλεια να αφήνεις στην τύχη του ένα κομμάτι της περιουσίας σου. Να μην επιμένεις ώστε χώροι με τέτοια δυναμική να ξαναδοθούν προς χρήση στην πόλη.

Καθόλου υπερβολή, λοιπόν, ότι η Πάτρα είναι η πρωτεύουσα των εγκαταλελειμμένων μεγάρων, η πόλη που μόλις μπαίνει λουκέτο στο οτιδήποτε, σπάνια βρίσκεται γρήγορος τρόπος ώστε το λουκέτο ν' αποσυρθεί”.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω , που σημειώνει ο κ.Ζ.Μαρίνος στην εφημερίδα “Πελοπόννησος “ στο φύλλο στις 23.06.2016, ερωτάσθε :

1. Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε , έτσι ώστε να αξιοποιηθούν τα δημόσια – δημοτικά κτίρια της Πόλης μας;

2. Έχετε εκπονήσει κάποια μελέτη για τον σκοπό αυτό ;

- Να κατατεθεί οποιαδήποτε μελέτη ή σχέδιο αξιοποίησης των δημόσιων – δημοτικών κτιρίων της Πάτρας.

3. Για πόσο καιρό ακόμα θα συνεχίσουν η Περιφέρεια, ο Δήμος, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και αναρίθμητες δημόσιες υπηρεσίες να πληρώνουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά σε μισθώματα για κτίρια και εγκαταστάσεις τα οποία μένουν αναξιοποίητα ;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

 

 

 

 
Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος