Loading...
 Start Page
«Αληθεύει το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων καταφεύγει στις γειτονικές χώρες με χαμηλότερη φορολογία και φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον;»

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Για το εάν αληθεύει το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων καταφεύγει στις γειτονικές χώρες με χαμηλότερη φορολογία και φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, ρωτάει τον αρμόδιο τον Υπουργό Οικονομικών, ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Ο Πρόεδρος του ΧΡΙ.Κ.Ε. και Ανεξάρτητος Βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος επανακατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών , ο οποίος δεν μπήκε καν στο κόπο να απαντήσει για ένα θέμα που αρχίζει και παίρνει διαστάσεις χιονοστιβάδας, αφού η επιβολή των capital controls, πάγωσε κάθε επιχειρηματική συναλλαγή, ιδιαίτερα με το εξωτερικό, ενώ και στο εσωτερικό τα καθημερινά προβλήματα μοιάζουν ανυπέρβλητα.

Με την συγκεκριμένη ερώτηση ο Αχαιός βουλευτής καλεί την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγή μείγματος της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει προκειμένου η χώρα να βγει επιτέλους από την κρίση, αφού Capital controls, φορολογικό και ασφαλιστικό έχουν εξοντώσει τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Το πλήρες περιεχόμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

Με την υπ΄αριθμόν Αρ.Πρ.:3108/11-2-2016 ερώτηση μου σας είχα αναφέρει το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων καταφεύγει στις γειτονικές χώρες με χαμηλότερη φορολογία και φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Επειδή το θέμα αυτό αρχίζει και παίρνει διαστάσεις χιονοστιβάδας και επειδή δεν μου απαντήσατε πότε στη συγκεκριμένη ερώτηση ( και σε πολλές άλλες) , παρότι είστε υποχρεωμένος βάση των κανόνων που διέπουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο , σας επανακαταθέτω την ερώτηση και σας ζητώ να μου απαντήσετε ξεκάθαρα.

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ κύριος Κωνσταντίνος Μίχαλος με συνέντευξη του στην εφημερίδα «Άποψη» στο φύλλο στις 6/7 -02.16 κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και υπογραμμίζει ότι το επιχειρείν βρίσκεται σε κλοιό φορολογικής εξόντωσης.

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων , αναφέρει :

“Αναμφίβολα η επιβολή των capital controls, καθώς πάγωσε κάθε επιχειρηματική συναλλαγή, ιδιαίτερα με το εξωτερικό, ενώ και στο εσωτερικό τα καθημερινά προβλήματα μοιάζουν ανυπέρβλητα. Οι ρυθμίσεις με τις οποίες το τελευταίο διάστημα επιχειρεί η κυβέρνηση να αμβλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις της επιβολής των τραπεζικών περιορισμών, σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για την ανεμπόδιστη άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Καθώς, άλλωστε, προβλέπουν τις ελάχιστες διευκολύνσεις για τους ιδιώτες καταθέτες και τις επιχειρήσεις χωρίς να διευκολύνουν επί της ουσίας τις επιχειρηματικές συναλλαγές. Η Επιμελητηριακή Κοινότητα, μέσω του Προέδρου του ΕΒΕΑ κ.Κ.Μίχαλου , ζητεί την όσο το δυνατόν συντομότερη άρση των capital controls, εκτιμώντας ότι μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών δεν υφίσταται πλέον λόγος για παραμονή εν ισχύι των κεφαλαιακών περιορισμών που μπορούν σταδιακά να αρθούν.

Η επιχειρηματική κοινότητα είναι αντίθετη σε κάθε της φορολογία και καλώ την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια γενναία μείωση των φορολογικών συντελεστών, γεγονός που θα λειτουργήσει ως κίνητρο τόσο για την αύξηση των επενδύσεων όσο και για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Η μείωση του φορολογικού συντελεστή και γενικότερα οι φορολογικές διευκολύνσεις προς τις επιχειρήσεις δεν προτείνονται από το ΕΒΕΑ ως μέτρα μείωσης της συνεισφοράς του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά για ακριβώς τον αντίθετο λόγο. Επειδή θα συνέβαλλαν στην αύξηση των φορολογικών εσόδων από την άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας και την αποκατάσταση της κερδοφορίας –σε αντίθεση με τη σημερινή κατάσταση όπου εκατοντάδες επιχειρήσεις κάθε μήνα βάζουν λουκέτο η μία μετά την άλλη– διαμορφώνοντας συνθήκες επιστροφής στη ανάπτυξη. Δυνατές επιχειρήσεις σημαίνει δυνατή οικονομία και θέσεις εργασίας.

Κεντρικά σημεία της νέας πρότασης του ΕΒΕΑ είναι η μείωση του βασικού εταιρικού φόρου στο 15% και ο περιορισμός του συντελεστή της φορολογίας των επιχειρήσεων ως προς τον τζίρο τους σε επίπεδο που να μην υπερβαίνει το 40%, καθώς και η μείωση κατά 50% των υφιστάμενων ποσοστών προκαταβολής φόρου. Ταυτόχρονα, είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα για την άρση όλων εκείνων των εμποδίων για το επιχειρείν, καθώς η Ελλάδα “πρωταγωνιστεί” αρνητικά σε ό,τι αφορά την εχθρικότητα του μακροοικονομικού και θεσμικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις.

Απαιτείται να γίνει άμεσα μια νέα αρχή για να ανακτηθεί η αξιοπιστία του συστήματος κυρίως από τους νέους εργαζόμενους. Η πρόταση έχει δύο κρίσιμες διαφορές σε σχέση με τη συνήθη προσέγγιση:

A. Προτεραιότητα στη σχέση με την οικονομία. Διατηρείται σταθερή η επιβάρυνση της οικονομίας και προσαρμόζεται η γενναιοδωρία των συντάξεων (αντί για το αντίστροφο, που συνέβαινε έως τώρα).

B. Συναίνεση μέσω της διεξαγωγής ενός διαλόγου που δεν έχει γίνει ποτέ. Χωρίς συζήτηση μόνο συντηρητικές και αποσπασματικές προτάσεις μπορούν να περάσουν»”.

Επειδή, Capital controls, φορολογικό και ασφαλιστικό αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα στην οικονομία και απειλούν με εξόντωση τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Κατόπιν των ανωτέρω , ερωτάσθε :

1. Αληθεύει το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων καταφεύγει στις γειτονικές χώρες με χαμηλότερη φορολογία και φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον;

2. Γιατί δεν προχωράει η κυβέρνηση σε αλλαγή μείγματος της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει προκειμένου η χώρα να βγει επιτέλους από την κρίση;

 

 
Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος