Loading...
 Start Page
Ν. Νικολόπουλος: «Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας φαίνεται  ότι δεν θέλει δωρεάν εκπαίδευση ενηλίκων στην Ελλάδα»

Ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Αχαΐας και Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Νίκος Νικολόπουλος κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ερώτηση, προς τον Υπουργό ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ και ζήτησε την κατάθεση εγγράφων (ΑΚΕ) σχετικών με το κλείσιμο των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, που έχουν ως αντικείμενό τους την δωρεάν εκπαίδευση ενηλίκων στην Ελλάδα και προς ενημέρωση του κ. Υπουργού κοινοποίησε το Δελτίο Τύπου της Πανελλήνια Ένωση Στελεχών Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Π.Ε.Σ.Ε.Ε.). (συνημμένο α).

Όπως είπε στην ερώτησή του ο Ν. Νικολόπουλος, τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) είναι η βασική δομή εκπαίδευσης ενηλίκων που από το 2010 λειτουργεί σε τοπικό επίπεδο (επίπεδο Δήμου). Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ν.3879/2010 «Ανάπτυξη της Διά Βίου Μάθησης και λοιπές διατάξεις», αρθρ. 8, παρ. 4, ο Δήμος αναλαμβάνει την «ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.), που οργανώνονται στο πλαίσιο της υπηρεσιακής μονάδας που ασκεί αρμοδιότητες δια βίου μάθησης ή νομικού προσώπου του Δήμου που εφαρμόζουν το τοπικό πρόγραμμα διά βίου μάθησης».

Κίνδυνος να κλείσουν τα Κέντρα δια βίου μάθησης

Δυστυχώς όμως η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας φαίνεται ότι δεν θέλει δωρεάν εκπαίδευση ενηλίκων στην Ελλάδα.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος επισημαίνει για ακόμα μια φορά στη σημερινή Κυβέρνηση ότι, τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) των Δήμων, που λειτουργούν εδώ και 3 χρόνια, και τα υλοποιούμενα από αυτά δωρεάν προγράμματα που προσφέρονται στους ενήλικες, παράγουν πολλαπλά οφέλη οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα, καταρχάς με τη διασφάλιση θέσεων εργασίας εκατοντάδων στελεχών, χιλιάδων εκπαιδευτών ωρομίσθιας απασχόλησης και με την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας μέσω της αγοράς όλων των αναγκαίων για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού έργου (αναλώσιμα, πετρέλαιο, καθαρισμοί, κ.ά.).

Ακόμη τα Κ.Δ.Β.Μ. προσφέρουν στους πολίτες τη δυνατότητα αναβάθμισης και επικαιροποίησης των προσόντων τους, ώστε να προσαρμόζονται στις σύγχρονες απαιτήσεις της οικονομίας και της κοινωνίας και να αυξάνουν τις δυνατότητες απασχόλησής τους. Σημαντική είναι και η συμβολή των Κ.Δ.Β.Μ. στην αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, ιδιαίτερα ευαίσθητων κατηγοριών του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, γυναίκες, πολίτες χαμηλών προσόντων, άνεργοι, μετανάστες κ.ά.), καθώς και στην προώθηση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Αιτιολογώντας στη συνέχεια το σκεπτικό της ερώτησής του ο κ. Νικολόπουλος, ότι δηλαδή

α. Η τρέχουσα εκπαιδευτική περίοδος 2015-16 ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ το έργο των Κ.Δ.Β.Μ. λήγει στις 31/7/2016 για τις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και νησιών Νοτίου Αιγαίου και στις 29/2/2016 για τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας.

β. Το παραπάνω γεγονός έχει ως συνέπεια τον μειωμένο αριθμό των τμημάτων μάθησης, παρά την εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού αιτήσεων συμμετοχής στα προγράμματα.

γ. Η καθυστέρηση στο σχεδιασμό της νέας φάσης του Έργου καθιστά βέβαιη την αναστολή λειτουργίας των Κ.Δ.Β.Μ. για πολλούς μήνες και δημιουργεί εύλογους φόβους για το μέλλον τους.

δ. Απ’ τα πρώτα στοιχεία του νέου σχεδιασμού που γνωστοποιήθηκαν, προκύπτει ότι καταργείται το 70% των θέσεων στελεχών, που υπηρετούσαν μέχρι τώρα στα Κ.Δ.Β.Μ., με προφανείς αρνητικές συνέπειες για την ποσοτική και ποιοτική ανάπτυξη του Έργου.

ε. Η απόφαση αυτή της Γ.Γ.Δ.Β.Μ. έχει ως συνέπειες την απόλυση περίπου 450 διοικητικών στελεχών των Κ.Δ.Β.Μ., την ανεργία για χιλιάδες εκπαιδευτές, που απασχολούνται σε αυτά, το πλήγμα σε τοπικές οικονομίες, λόγω της διακοπής των αναγκαίων προμηθειών για τα Κ.Δ.Β.Μ., και πάνω απ’ όλα τη στέρηση από δεκάδες χιλιάδες πολίτες, ιδιαίτερα των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, της δυνατότητας να επιμορφωθούν δωρεάν και να αυξήσουν έτσι τις δυνατότητες απασχόλησής τους, αποφεύγοντας τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Έθεσε τα παρακάτω ερωτήματα στον κ. Υπουργό:

1. Θα προχωρήσετε άμεσα στην παράταση του υπάρχοντος έργου και τη γεφύρωσή του με το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, έτσι ώστε τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης να μη χρειαστεί να κλείσουν;

2. Με ποιο σκεπτικό και ποια λογική η παράταση που δόθηκε στα Κ.Δ.Β.Μ. της Στερεάς Ελλάδας και των νησιών του νοτίου Αιγαίου, μέχρι και τον Ιούλιο του 2016, δεν δίνεται σε όλα τα Κ.Δ.Β.Μ. της χώρας;

Τέλος, ζήτησε από τον κ. Υπουργό να παρουσιάσει αναλυτικά τον σχεδιασμό για την έναρξη της νέας φάσης του έργου από το Σεπτέμβριο του 2016 , ο οποίος να διασφαλίζει τη λειτουργία των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης

Συνημμένο α:

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τελικά φαίνεται ότι δεν θέλουμε δωρεάν εκπαίδευση ενηλίκων στην Ελλάδα

Στα τέλη του προηγούμενου έτους η Πανελλήνια Ένωση Στελεχών Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Π.Ε.Σ.Ε.Ε.) είχε προειδοποιήσει τους πολίτες για τον κίνδυνο διακοπής των προγραμμάτων στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) με μια ανακοίνωση που είχε τίτλο «Θέλουμε ή όχι δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση ενηλίκων στη χώρα μας;». Τελικά αποδείχτηκε ότι η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν την θέλει. Παρά τις 4μιση χιλιάδες περίπου υπογραφές στον ιστοχώρο change.οrg, τις επιστολές δεκάδων Δημάρχων, Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, τις σχετικές ερωτήσεις βουλευτών στη Βουλή, τα δημοσιεύματα στον Τύπο και τις επιστολές- υπομνήματα- συναντήσεις της Π.Ε.Σ.Ε.Ε. προς το Υπουργείο Παιδείας που ζητούσαν την παράταση λειτουργίας των Κ.Δ.Β.Μ. μέχρι και τον Ιούλιο του 2016, η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης αποφάσισε το Έργο των Κ.Δ.Β.Μ. να κλείσει στα τέλη του Φεβρουαρίου, με την υπόσχεση ότι θα επαναλειτουργήσει απ’ το Σεπτέμβριο του 2016 με νέο σχεδιασμό. Η απόφαση αυτή της Γ.Γ.Δ.Β.Μ. έχει ως συνέπειες την απόλυση 450 περίπου διοικητικών στελεχών των Κ.Δ.Β.Μ., την ανεργία για χιλιάδες εκπαιδευτές που απασχολούνταν στα Κ.Δ.Β.Μ., το πλήγμα σε τοπικές οικονομίες λόγω της διακοπής των αναγκαίων προμηθειών για τα Κ.Δ.Β.Μ. και πάνω απ’ όλα τη στέρηση από δεκάδες χιλιάδες πολίτες, ιδιαίτερα των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, της δυνατότητας να επιμορφωθούν δωρεάν και να αυξήσουν έτσι τις δυνατότητες απασχόλησής τους, αποφεύγοντας τον κοινωνικό αποκλεισμό. Όσον αφορά στην υπόσχεση για επαναλειτουργία των Κ.Δ.Β.Μ. απ’ το Σεπτέμβριο του 2016, έχουμε καταρχήν να παρατηρήσουμε ότι η Γ.Γ.Δ.Β.Μ. δεν μπορεί να εγγυηθεί την τήρησή της, επομένως ο κίνδυνος ακόμη μεγαλύτερης διακοπής του Έργου είναι υπαρκτός. Επιπλέον, απ’ τα πρώτα στοιχεία του νέου σχεδιασμού που μας γνωστοποιήθηκαν, προκύπτει ότι καταργείται το 70% των θέσεων στελεχών που υπηρετούσαν μέχρι τώρα στα Κ.Δ.Β.Μ., με προφανείς αρνητικές συνέπειες για την ποσοτική και ποιοτική ανάπτυξη του Έργου. Για τους παραπάνω λόγους η Π.Ε.Σ.Ε.Ε. θα συνεχίσει τον αγώνα της για παράταση της λειτουργίας των Κ.Δ.Β.Μ. μέχρι και τον Ιούλιο του 2016 σε όλη την Ελλάδα- καθώς τα Κ.Δ.Β.Μ. σε Στερεά Ελλάδα και νησιά του νοτίου Αιγαίου έχουν ήδη εξασφαλίσει τη λειτουργία τους μέχρι τότε- και καλεί όλους τους πολίτες να στηρίξουν τον αγώνα αυτό». Η Διοικούσα Επιτροπή της Π.Ε.Σ.Ε.Ε.

 

 
Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2021 Νίκος Ι. Νικολόπουλος