Loading...
 Start Page
Επί 6  χρόνια έκρυβαν φόρους του Δημήτρη Κοντομηνά, ύψους 77 εκατ. ευρώ!

ΑΠΟΚΑΛΎΠΤΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Για φόρο δωρεάς ύψους 77 εκατομμυρίων ευρώ, που έπρεπε να καταβληθεί πριν από 6 χρόνια, μόλις πριν δύο εβδομάδες η Δ’ ΔΟΥ Αθηνών επέδωσε το σχετικό Σημείωμα Διαπιστώσεων Ελέγχου!

Η εξωφρενική, αλλά και ύποπτη καθυστέρηση αφορά τον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, που με ανοχές υπηρεσιακών παραγόντων, «δώρισε» μετοχές σε συγγενείς και φίλους με την μέθοδο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου για να φοροδιαφύγει.

Ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών και εξιστορεί τον τρόπο που ο Δημήτρης Κοντομηνάς υλοποίησε το σχέδιο της φοροδιαφυγής με την συνδρομή, φυσικά, των «αχυρανθρώπων» του.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής ζητάει, παράλληλα, να πληροφορηθεί ποιος είναι ο λόγος που καθυστέρησε εξοργιστικά να συνταχθεί το Σημείωμα Διαπιστώσεων Ελέγχου και επισημαίνει ότι πρέπει να επισπευσθούν πλέον οι διαδικασίες για να εξουδετερωθεί κάθε πιθανότητα παραγραφής.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Νίκου Νικολόπουλου είναι το ακόλουθο:

«Ως γνωστόν, η Βουλή αλλά και η Δικαιοσύνη έχουν πολλές φορές ασχοληθεί με το επιχειρηματικό «φαινόμενο» που ακούει στο όνομα Δημήτρης Κοντομηνάς.

Ήδη στον τομέα της δικαιοσύνης υπάρχουν συγκεκριμένες αμετάκλητες αποφάσεις όπως η παραπομπή σε δίκη ενώπιον του 3μελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τα δάνεια που έλαβε από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Πρόσφατα κατά την εξέτασή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ανερυθρίαστα προέβη σε πλήθος ψευδών απαντήσεων σχετικά με τα δάνεια που έχει λάβει, γεγονός για το οποίο ως βουλευτής κατ’ αρχήν υπέβαλα μήνυση για ψευδορκία και εν συνεχεία ζήτησα την επανάκλησή του ενώπιον της Επιτροπής, αφού όλοι οι αρχικοί ισχυρισμοί του είχαν καταπέσει με εκκωφαντικό θόρυβο.

Προ ημερών κατόπιν έρευνας, με αφορμή την κατάθεση πρότασης για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας του σταθμού «Άλφα» που κατέθεσε η κόρη του κ. Δημήτρη Κοντομηνά, Μαρία Κοντομηνά, διαπιστώθηκαν τα εξής:

Η κα Μαρία Κοντομηνά, μέσω της κυπριακής εταιρείας Mantelord Investments LTD, που εμφανιζόταν ως μέτοχος της Άλφα Δορυφορικής, δεν διέθετε το ανάλογο «πόθεν έσχες» για τη συμμετοχή της σε αυξήσεις του Μετοχικού Κεφαλαίου αρχικά 77,5 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια 40 εκατ. ευρώ.

Για να αποφύγει την καταβολή φόρων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, λόγω του «πόθεν έσχες» ο Δημήτρης Κοντομηνάς προχώρησε σε αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου υπέρ το άρτιον, με εξωπραγματικές τιμές διάθεσης των μετοχών, με αποτέλεσμα την αύξηση της αξίας των μετοχών της Μαρίας Κοντομηνά κατά 17 εκατ. ευρώ την 3η/3/2005 και κατά 9 εκατ. ευρώ την 30ή/6/2005.

Για το «δώρο» αυτό, όμως, η Μαρία Κοντομηνά δεν κατέβαλε τους αναλογούντες σύμφωνα με τον νόμο φόρους, αλλά και δεν δήλωσε το «δώρο» στην αρμόδια εφορία (Δ΄ ΔΟΥ), φοροδιαφεύγοντας για μία 10ετία σε ποσόν ύψους μεγαλύτερο των 10 εκατ. ευρώ.

Την ίδια διαδικασία ακολούθησε ο κ. Δημήτρης Κοντομηνάς «δωρίζοντας» ανάλογα ποσά σημαντικής αξίας και σε άλλα άτομα ή φορείς, όπως 1) στον κ. Γεώργιο Ψαρά, 2) στην εταιρεία Ιnterfinance, Σύμβουλοι Οικονομικών Υπηρεσιών, 3) Άλφα Entertainment A.E., ώστε με τη χρησιμοποίηση «αχυρανθρώπων» να φοροδιαφεύγει.

Η συνολική φοροδιαφυγή για το σύνολο των «δωρηθέντων» ποσών στους προαναφερόμενους «αχυράνθρωπους» έχει υπολογισθεί στο ποσόν ύψους 77.000.000 ευρώ (!!!).

Οι ανωτέρω ως φυσικά ή νομικά πρόσωπα δεν πλήρωσαν προς το Ελληνικό Δημόσιο τον απαιτούμενο φόρο Δωρεάς ύψους 77.000.000 ευρώ, διότι προφανώς ως παρένθετα πρόσωπα πίστευαν ότι ο «δωροδότης» θα κατέβαλλε εκείνος τον συγκεκριμένο φόρο ή θα φρόντιζε για την απαλλαγή τους σε κάθε αστική ή ποινική απαίτηση μέσω των γνωριμιών που διέθετε σε όλα τα επίπεδα του κρατικού μηχανισμού. Απόδειξη των «γνωριμιών» αυτών αποτελεί το γεγονός ότι ενώ τα παραπάνω είχαν τεθεί υπ’ όψιν των φορολογικών αρχών προ 6 ετών(!!!), μόλις πριν από 2 εβδομάδες η Δ΄ ΔΟΥ επέδωσε το σχετικό Σημείωμα Διαπιστώσεων Ελέγχου.

Η καθυστέρηση αυτή πέραν της πρωτοφανούς διάρκειάς της και βεβαίως της απώλειας εσόδων του Δημοσίου σε μια εποχή χειμάζουσας οικονομίας εμπεριέχει ακόμη και τον κίνδυνο της παραγραφής λόγω καθυστέρησης στις ενέργειες των υπευθύνων της Δ΄ ΔΟΥ.

Ερωτάται ο Πρωθυπουργός:

1] Με ποια αιτιολογία καθυστέρησε η σύνταξη του Σημειώματος Διαπιστώσεων Ελέγχου από τους αρμοδίους κυρίως από τον προϊστάμενο της Δ΄ ΔΟΥ κ. Αθανάσιο Στάμο εφοριακό ΠΕ/Β και την υποδιευθύντρια κα Δήμητρα Τριανταφύλλου εφοριακό ΠΕ/Β; Ο ισχυρισμός των ανωτέρω εφοριακών ότι «την προτεραιότητα των ελέγχων προσδιορίζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ)», δεν είναι δυνατόν να ευσταθεί, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής ύψους 77.000.000 ευρώ για τις οποίες ο προϊστάμενος της ΓΓΔΕ επέλεξε να μην ελεγχθούν κατά προτεραιότητα.

2] Έχει εξετασθεί από τους παραπάνω προϊσταμένους της Δ΄ ΔΟΥ ο κίνδυνος παραγραφής τόσον αστικής μορφής όσον και ποινικής τοιαύτης, εξ αιτίας της καθυστέρησής τους να περατώσουν τον έλεγχο, αν διαπιστωθεί δόλος στις παραπάνω ενέργειες του κ. Δημήτρη Κοντομηνά, ώστε με τα παραπάνω τεχνάσματα να μην αποδώσει τον αναλογούντα φόρο στο Ελληνικό Δημόσιο;»

 

 
Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2023 Νίκος Ι. Νικολόπουλος