Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:259/07.12.15

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Στην φυλακή κινδυνεύουν να βρεθούν δεκάδες καταδικασμένοι ακόμη και για πλημμεληματικές πράξεις, μετά την άρση της κοινής υπουργικής απόφασης που έδινε τη δυνατότητα να μην πληρώνονται άμεσα τα χρηματικά ποσά στη μετατροπή των ποινών.

Η απόφαση είχε εκδοθεί τον Ιούλιο, αμέσως μετά την επιβολή των περιορισμών κεφαλαίων στις τράπεζες και αποσκοπούσε στο να δώσει ανάσα σε χιλιάδες κατηγορούμενους που κρίνονταν ένοχοι και δεν διέθεταν ρευστό για να εξαγοράσουν την ποινής τους. Η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση έπαψε να ισχύει στις 31 Οκτωβρίου, αφήνοντας ξεκρέμαστους χιλιάδες ποινικά εμπλεκόμενους. Την ίδια ώρα, όμως, ο περιορισμός στην ανάληψη χρημάτων στα 420 ευρώ την εβδομάδα παραμένει και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν στους κρατούμενους την εξαγορά.

Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα Ελλάδος έχει γίνει αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών από πολίτες και για τούτο φέρνει το θέμα στην Βουλή των Ελλήνων .Την σοβαρότητα του θέματος αναδεικνύει και με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, κ.Νίκος Παπάκος. Ο οποίος αναφέρει ότι : «Έχει ήδη προκληθεί σημαντικό πρόβλημα καθώς κανείς δεν έχει επιπλέων χρήματα για να πληρώσει την ποινή του, αφού από την 1η Νοεμβρίου έχει γίνει άρση της υπουργικής απόφασης. Στους κατηγορούμενους δίνεται η δυνατότητα εξαγοράς της ποινής τους, μέσω έκδοσης επιταγής υπέρ του δημοσίου ή … e-banking. «Δεν είναι δυνατόν όταν ο άλλος είναι κρατούμενος να έχει την δυνατότητα να βάλλει επιταγή υπέρ του Δημοσίου ούτε να κάνει ηλεκτρονικές πληρωμές» σημειώνει ο κύριος Παπάκος.

Και πράγματι το να ζητάει κανείς από έναν κατηγορούμενο με χειροπέδες να πληρώσει την ποινή του μέσω υπολογιστή μοιάζει τραγελαφικό.

Καθημερινά στο εφετείο, όπου εκδικάζονται βαριές ποινικά υποθέσεις , εξελίσσονται σκηνές έντασης , καθώς ελάχιστοι κρατούμενοι έχουν χρήματα να πληρώσουν την ποινή τους λόγω των περιορισμένων κεφαλαίων και οδηγούνται, έστω και προσωρινά στο Τμήμα Μεταγωγών. Θα αφεθούν ελεύθεροι μέχρι συγγενικά τους πρόσωπα να καταφέρουν να βρουν τα χρήματα της εξαγοράς. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις , όπως επιβεβαιώνει ο κ.Σπύρος Κουλουφάκος, προϊστάμενος του ποινικού τμήματος του Εφετείου Πατρών , όπου κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν ακόμα και στην φυλακή.

Μάλιστα σε περίπτωση που κάποιος κριθεί ένοχος , του επιβληθεί ποινή που για ανασταλεί απαιτεί να προσκομίσει συγκεκριμένο χρηματικό ποσό , τότε είναι αναγκασμένος να το πληρώσει εξ ολοκλήρου , καθώς με την προηγούμενη ρύθμιση μπορούσε να μην πληρώσει.

Εκείνο πάντως που αναμένεται να παρατηρηθεί το επόμενο διάστημα είναι ότι η πλειονότητα όσων έχουν εκκρεμή ποινική υπόθεση θα προτιμήσουν, όταν αυτή εκδικαστεί, , να μην παραστούν στο ακροατήριο και να επιλέξουν να καταδικαστούν ερήμην, εφόσον κριθούν ένοχοι. Και αυτό , για να αποφύγουν την εξαγορά της ποινής τους και τα χρήματα που απαιτούνται , σε μια περίοδο που το ρευστό στην αγορά παραμένει δυσεύρετο.

Εκτιμάται μάλιστα ότι θα πολλαπλασιαστούν οι ερήμην καταδικαστικές αποφάσεις , οπότε το βάρος θα κληθεί να το σηκώσει η αστυνομία που θα τους εντοπίζει μετά από κάθε έλεγχο.

Κατόπιν όλων αυτών καλείσθε να δώσετε λύσεις μέσα από την οφειλόμενη απάντησή σας στο ερώτημα:

 

Εάν γνωρίζετε ότι πηγαίνουν πολίτες στην φυλακή λόγω capital control , εσείς ως αρμόδιος Υπουργός τι κάνετε και τι λύσεις δίνετε;

Ο ερωτών βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

 
Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος