Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:218/24.11.15

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ , ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

 

 

Για το συγκεκριμένο θέμα , το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα Ελλάδος είχε κάνει ερώτηση (Αρ.Πρ. 538/26.10.15 ), τόσο προς τον Υπουργό Μεταφορών & Δικτύων όσο και προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Δυστυχώς όμως κανείς από τους δυο υπουργούς δεν απάντησε. Για το λόγο αυτό επανέρχομαι στο θέμα , με επίκαιρη πλέον ερώτηση μου, προς εσάς κύριε Υπουργέ .

 

Παρότι ο Δήμος Αιγιάλειας επιχειρεί από το 2011 μέχρι και σήμερα ν΄ αντιμετωπίσει, με ορθό επιστημονικά τρόπο, τη διάβρωση των ακτών σ' όλο το μήκος του, παραγγέλλοντας σχετικές μελέτες -για πολλές περιοχές- με συνολικό κονδύλι 350.000 ευρώ και αναμένοντας την υλοποίηση των έργων με τη γνωστή «πατέντα» της «Ομάδας Γούδα» του Πανεπιστημίου Πατρών, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει άλλη γνώμη. Έρχεται τώρα, εμβόλιμα, να θέσει θέμα γενικότερης «θεραπείας» των ακτών ολόκληρης της παραλιακής ζώνης του Κορινθιακού Κόλπου, με χρηματοδότηση εκπόνησης μελετών ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Επειδή ο Αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Χριστόπουλος ενημέρωσε το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα Ελλάδος για το μεγάλο αυτό εγχείρημα, για το οποίο είναι ενήμερος αλλά και σύμφωνος ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών, κ.Γιώργος Δέδες.

Επειδή τα μεγαλύτερα και εμφανή προβλήματα διαβρώσεων πέραν των ακτών, ακόμα και σε σπίτια ή επιχειρήσεις , εντοπίζονται στις παράκτιες περιοχές : Σελιανίτικων, Λόγγου, Αιγείρας, Ακράτας, Παραλίας Πλάτανου, Διακοπτού, Ελαιώνα, Ροδιάς, Νικολαιίκων, Βαλιμιτίκων, Τεμένης, Διγελιωτίκων, Αβύθου και Λαμπιρίου.

Επειδή ζημιές υπάρχουν ήδη, σε δρόμους, φωτιστικά, δίκτυο ύδρευσης και τοιχία, πολλές απ΄ αυτές ως αποτέλεσμα μπαζώματος χειμάρρων, φερτών υλικών και «επιπόλαιων» τεχνικών έργων άνευ προγραμματισμού ή και νομιμότητας.

Επειδή ήδη έχουν γίνει βυθομετρήσεις, μορφολογικοί έλεγχοι, λήψη δεδομένων περιβαλλοντικών φορτίων, στοιχεία κυμάτων, ρευμάτων και στερεομεταφοράς, καθώς και οικολογικά δεδομένα σχετικά με τα παράκτια οικοσυστήματα.

Επειδή περιβαλλοντικές οργανώσεις , έχουν θέσει έντονα στο αρμόδιο υπουργείο το σταμάτημα αμμοληψιών σε ποτάμια, κάτι που θεωρούν ότι αποτελεί τον κύριο λόγο της διάβρωσης των ακτών, ενώ ο δήμαρχος κ.Θανάσης Παναγόπουλος προτείνει να περιέλθει η διαχείριση των ποταμών στους δήμους , ώστε να ελέγχονται οι αμμοληψίες και να μην μπορούν να δρουν ανενόχλητες οι εταιρείες.

Κατόπιν των ανωτέρω, καλούνται οι συναρμόδιοι υπουργοί να απαντήσουν :

1. Προκειμένου η Βουλή να ενημερωθεί λεπτομερώς και βέβαια ν’απαντηθεί το εύλογο ερώτημα: Τι θα γίνει με τις ήδη εκπονημένες μελέτες για Διακοπτό και Βαλιμίτικα Αιγίου τουλάχιστον, αλλά και γι' άλλες που έχει αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο Αιγιάλειας, να προχωρήσει;

2. Γνωρίζετε, ότι υπάρχουν σποραδικές μελέτες για τις κατά τόπους περιοχές του Δήμου Αιγιαλείας;

3. Η παρέμβαση θα είναι συνολική για όλον τον Κορινθιακό, ως ενιαία ακτογραμμή;

4. Οι υφιστάμενες μελέτες είναι ανεδαφικές;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Νικόλαος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 
Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος