Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:220/24.11.15

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 

 

Σε απάντηση της υπ΄αριθμόν 346/16.10 ερώτησης του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Ελλάδος , ο Πρωθυπουργός απάντησε: «για τα ζητήματα που τίθενται αρμόδιος να απαντήσει είναι ο συνερωτώμενος υπουργός Οικονομικών». Δυστυχώς όμως ο κ. Υπουργός δεν απάντησε. Για το λόγο αυτό επανέρχομαι στο θέμα , με επίκαιρη πλέον ερώτηση μου, προς εσάς κύριε Υπουργέ των Οικονομικών.

 

Εγράφη στην οικονομική εφημερίδα “DEAL” , στο φύλλο στις 09.10.2015 ότι ο μεγαλοεπενδυτής που κατευθύνει το καναδικό fund της Fairfax, με ενεργητικό περί τα 30 δις. ευρώ και τρέχουσα χρηματιστηριακή αποτίμηση 9,2 δις. ευρώ στην αγορά του Τορόντο όπου είναι εισηγμένο , είναι από τους ισχυρότερους ξένους παίκτες που έχουν ποντάρει στην Ελλάδα ,είχε κλειστές συναντήσεις με κορυφαίους αξιωματούχους της Κυβέρνησης αλλά και επιλεγμένες κρίσιμες επαφές . Ο κ. Πρεμ Γουάτσα βρέθηκε για λίγες μέρες στην Ελλάδα. ΄Όπου καλείται πλέον να αντιμετωπίσει την μεγάλη πρόκληση των νέων κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν για τη Eurobank, από τα επικείμενα stress tests και τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών της χώρας .

Όπως κατέγραψε το ρεπορτάζ ο ινδικής καταγωγής , αλλά πολιτογραφημένος ως Καναδός , Πρεμ Γουάτσα , ήρθε στην Αθήνα την περασμένη Τετάρτη, με το ιδιωτικό του αεροσκάφος (ένα Gulfstream). Συναντήθηκε με τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο έχει φιλικούς δεσμούς πλέον, από το 2012 όταν και με δική του προτροπή άρχισε να επενδύει στην Ελλάδα. Ο Αντώνης Σαμαράς ξενάγησε τον Γουάτσα στο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ στη συνέχεια ο μεγαλοεπενδυτής μετέβη στο μεσσηνιακό «Costa Nanarino», το οποίο επιλέχθηκε για να γίνει η ετήσια εκδήλωση για τους fund managers της Fairfax, που εφέτος γιόρτασε το 30ά γενέθλιά της στην Ελλάδα, ενώ πήγε και για γεύμα τον Πρεμ Γουάτσα στο φημισμένο ψαροχώρι τη Μαραθόπολης Μεσσηνίας.

Και καλά μέχρις εδώ, στην συνέχεια όμως η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι στις συναντήσεις του είχε ο κ. Πρεμ Γουάτσα με τους κυρίους Τσακαλώτο και Δραγασάκη έθεσε όρους και κατέθεσε τη ΄΄ βίβλο του Watsa για την Eurobank΄΄ όπως αναφέρει στον τίτλο του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ η έγκυρη οικονομική εφημερίδα.

Τέλος οι αναγνώστες – Έλληνες φορολογούμενοι - διάβασαν στην Deal επίσης ότι:

Ο Γουάτσα παρέθεσε δείπνο στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», στο οποίο όμως δεν προσκλήθηκε να παραστεί κανένα κυβερνητικό στέλεχος. Στο δείπνο αυτό ήταν παρών ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος κάθισε πλάι στον μεγαλοεπενδυτή. Ήταν επίσης εκεί ο πρόεδρος της Eurobank κ.Νίκος Καραμούζης, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ.Φωκίων Καραβίας , ο επιχειρηματίας κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, υψηλόβαθμο στέλεχος του ανώνυμου ομίλου Δημήτρης Παπαδόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Grivalia, κ.Γιώργος Χρυσικός, όπως επίσης και ο Καναδός πρέσβης στην Αθήνα, κ.Ρόμπερτ Πεκ.

 

Επειδή οι Έλληνες φορολογούμενοι, θέλοντας και μη, για την ενίσχυση των συστημικών Τραπεζών έχουν καταβάλει πάνω από 350 €, θέλουν να γνωρίζουν πως απαντά η Κυβέρνηση στα παρακάτω ερωτήματα που θέτουν μέσω του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος.

 

1) Ποιους όρους έθεσε ο κ. Πρεμ Γουάτσα για την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Eurobank στον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης κ. Δραγασάκη και στον Υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο;

2) Ο πρώην Πρωθυπουργός και νυν Βουλευτής Μεσσηνίας κ. Αντώνης Σαμαράς ποια ενημέρωση πρόσφερε στους αρμόδιους Υπουργούς; Με ποιους μίλησε και εάν ζήτησε να ενημερώσει τηλεφωνικά και τον σημερινό Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα για το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε με τον Καναδό μεγιστάνα επενδυτή; Ποιες διευκολύνσεις ή δεσμεύσεις ζήτησε ο ξένος επενδυτής από τον κ. Σαμαρά;

3) Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ενημέρωσε τους Υπουργούς και τον Πρωθυπουργό;

4) Ο κ. Καραμούζης πρόεδρος της Eurobank ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία;

5) Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καβαδίας, ποιους κυβερνητικούς ενημέρωσε και τι ακριβώς ανέφερε;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

 

Νικόλαος Ι. Νικολόπουλος Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

 
Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος