Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.: 261/18/24.11.15

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

 

 

 

Τα κόκκινα Δάνεια είναι το Α και το Ω για τις εξελίξεις μπροστά στις οποίες θα βρεθούμε τα επόμενα χρόνια. Για τα μεν επιχειρηματικά , η διαχείριση τους μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης , αλλά και τον καταλύτη που θα επιταχύνει ένα ουσιαστικό ξεκαθάρισμα στην αγορά. Αρκεί αυτό το ξεκαθάρισμα να γίνει με αντικειμενικούς κανόνες και όχι με προνομιακούς όρους για τους ημέτερους και εξάντληση κάθε αυστηρότητας στους υπολοίπους. Αρκεί να οδηγήσουν σε πραγματική αναδιάρθρωση κλάδων και όχι σε μάχη ‘’κορακιών’’ για το ποιος θα το πουλήσει είκοσι , για παλιοσίδερα.

 

Όσον αφορά τα χρέη των νοικοκυριών, τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Από τις εξελίξεις θα κριθεί το αν αυτή η κυβέρνηση έχει αύριο. Οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί δύο φορές – πάμε για τρίτη – για να κλείσουν τις τρύπες από τα απλήρωτα δάνεια, αλλά οι πολίτες ακόμη χρωστάνε και οι οφειλές τους τοκίζονται στο διηνεκές. Και αν ο ελληνικός λαός δεν σηκώθηκε από τον καναπέ όταν του πετσόκοψαν τον μισθό ή τη σύνταξη, όταν το παιδί του, χρόνια άνεργο, ξενιτεύτηκε, όταν είδε την εξαθλίωση του να βαφτίζεται προαπαιτούμενο, μη νομίζετε ότι θα μείνει απαθής όταν θα πάτε να τον βγάλετε από το σπίτι του.

 

Η ριζοσπαστική πρόταση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος να θεσπιστεί νομοθετικά η πλήρης, εξωδικαστική απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και η δυνατότητα να επιτρέπεται μόνο υπό όρους ( πολιτική εντελώς αντίστροφη από αυτή που ως τώρα ακολουθείται ) , είναι η μόνη πραγματική λύση στο πρόβλημα. Άλλωστε, και οι τράπεζες, αυτό που θέλουν είναι να ανακτήσουν ένα μέρος των χαμένων κεφαλαίων τους και όχι να καταστρέψουν τον κοινωνικό ιστό και την ήδη , ημιθανή αγορά ακινήτων. Η παρέμβαση Σάλα , προ ημερών , ήταν ενδεικτική των θέλω των Ελλήνων τραπεζιτών που, όμως, πλέον, συνιστούν την μειοψηφία των μετόχων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

 

Κατόπιν των ανωτέρων ερωτάσθε κ. Πρωθυπουργέ

 

Γιατί δεν προχωράτε στην εξωδικαστική προστασία της πρώτης κατοικίας, απαγορεύοντας με νόμο τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας των Ελλήνων;

 

Και γιατί από την, ανύπαρκτη στην ουσία, δικαστική μόνο προστασία, που νομοθετήσατε πρόσφατα με τον λεγόμενο «νέο νόμο Κατσέλη», εξαιρέσατε τις οφειλές από τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες των νοικοκυριών του επιχειρηματικού κόσμου; Τι διαφορά έχει το σπίτι, το νοικοκυριό και η οικογένεια του επιτηδευματία, του βιοτέχνη και του εμπόρου, από εκείνο του μισθωτού και του συνταξιούχου;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Νικόλαος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 
Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος