Loading...
 Start Page

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 

 

Στο ερώτημα πού πήγαν τα χρήματα των μνημονιακών δανείων απαντά έρευνα του ESMT του Βερολίνου, που δημοσιεύει η γερμανική οικονομική εφημερίδα “Handelsblatt”, σε μία κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης.

Στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα Ελλάδος , με παρεμβάσεις μας είχαμε επισημάνει πολλές φορές , ότι ευνοήθηκαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και ιδιώτες πιστωτές, τώρα όμως το επιβεβαιώνουν και οικονομολόγοι γερμανικού ιδιωτικού εκπαιδευτικού ιδρύματος, για πρώτη φορά με ακριβή υπολογισμό των στοιχείων κάθε δόσης των μνημονίων τα τελευταία πέντε χρόνια.

Σύμφωνα λοιπόν με έρευνα της Ευρωπαϊκής Σχολής Μάνατζμεντ και Τεχνολογίας, το 95% των μνημονιακών δανείων διατέθηκαν για να σωθούν ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ στον ελληνικό προϋπολογισμό μπήκαν λιγότερο από το 5% των δανείων αυτών.

Λιγότερο από το 5% των δανείων, ύψους 220 δισεκατομμυρίων ευρώ, που δόθηκαν για τη σωτηρία της Ελλάδας στα πέντε πρώτα χρόνια των μνημονίων, κατέληξαν στον ελληνικό προϋπολογισμό, ενώ τα υπόλοιπα πήγαν στη διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών, σύμφωνα με 24σέλιδη έρευνα της "Ευρωπαϊκής Σχολής Μάνατζμεντ και Τεχνολογίας" (ESMT) του Βερολίνου, η οποία δημοσιεύτηκε , κατ' αποκλειστικότητα, στην γερμανική οικονομική εφημερίδα “Handelsblatt” .

Όπως καταδεικνύει η έρευνα, το 95% των μνημονιακών δανείων διατέθηκαν για να σωθούν ευρωπαϊκές τράπεζες και μάλιστα σε βάρος του συνόλου. «Η έρευνα αποδεικνύει ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ έσωσαν τα περασμένα χρόνια κυρίως τις τράπεζες και άλλους ιδιώτες πιστωτές», προσθέτει η Handelsblatt.

«Με τα πακέτα βοήθειας σώθηκαν κυρίως ευρωπαϊκές τράπεζες», δηλώνει στη Handelsblatt ο διευθυντής της ESMT, Γιοργκ Ρόχολ, ο οποίος συμμετέχει και στο γνωμοδοτικό συμβούλιο του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με την έρευνα, 86,9 δισ. ευρώ πήγαν στην εξόφληση παλαιών χρεών, 52,3 δισ. για εξόφληση τόκων και 37,3 δισ. για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Η "Ευρωπαϊκή Σχολή Μάνατζμεντ και Τεχνολογίας" (ESMT) του Βερολίνου προσκομίζει για πρώτη φορά στην 24σέλιδη έρευνα ένα λεπτομερή υπολογισμό: Οι οικονομολόγοι της ανέλυσαν κάθε ένα δάνειο ξεχωριστά επί βδομάδες για να διαπιστώσουν πού πήγαν τα λεφτά. Το συμπέρασμα είναι αποκαλυπτικό: μόνο 9,7 δισ., δηλαδή λιγότερο από το 5% μπήκαν στον ελληνικό προϋπολογισμό και επομένως ήταν προς όφελος των πολιτών. Το μεγαλύτερο μέρος χρησιμοποιήθηκε για την εξυπηρέτηση παλαιών οφειλών και την πληρωμή των τόκων.

«Πρόκειται για κάτι που υπέθεταν όλοι αλλά το γνώριζαν λίγοι και επιβεβαιώνεται τώρα από την εν λόγω έρευνα: Εδώ και έξι χρόνια η Ευρώπη προσπαθεί μάταια να τερματίσει την κρίση στην Ελλάδα με δάνεια και απαιτεί συνεχώς σκληρότερα μέτρα και μεταρρυθμίσεις. H αιτία της αποτυχίας βρίσκεται όμως προφανώς λιγότερο στην πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και περισσότερο στον σχεδιασμό των προγραμμάτων βοήθειας», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, οι υπολογισμοί αυτοί εγείρουν αμφιβολίες για τον σχεδιασμό των προγραμμάτων βοήθειας, αφού με τα δάνεια εξυπηρετήθηκαν χρέη, αν και η Ελλάδα είναι από το 2010 ντε φάκτο χρεοκοπημένη. Ιδίως η σωτηρία των ελληνικών τραπεζών αποδείχθηκε καταστροφική για τους φορολογούμενους. Συνολικά, διοχετεύθηκαν από τα δύο πακέτα βοήθειας 37,2 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες. Η βοήθεια όμως αυτή εκμηδενίσθηκε εν τω μεταξύ πλήρως, αφού από την ανακεφαλαιοποίηση του 2013 έχασαν σχεδόν το 98% της αξίας τους στο χρηματιστήριο.

«Το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα έπρεπε να ήταν πιο σκόπιμο, είναι ήδη στην αρχή των προγραμμάτων βοήθειας το 2010», τονίζει ο Γιόργκ Ρόχολ και προσθέτει: «Θα έπρεπε βέβαια η γερμανική κυβέρνηση να είχε στηρίξει πιθανόν τις γερμανικές τράπεζες με κρατική ενίσχυση, αλλά θα είχε γίνει σαφές τουλάχιστον πού πάνε τα λεφτά».

Ο διευθυντής της ESMT σημειώνει με έμφαση ότι «πολλές διαμάχες μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας θα είχαν έτσι αποφευχθεί και το κόστος για τους Γερμανούς φορολογούμενους θα ήταν μικρότερο».

Επειδή, οι συνέπειες των Μνημονίων οδήγησαν σε δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων σε μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες, οδηγώντας τους πολίτες στην εξαθλίωση.

Επειδή , ακόμη χειρότερα, εξανάγκασαν και εξαναγκάζουν ακόμη και τώρα δεκάδες χιλιάδες νέους της Ελλάδα στη μετανάστευση, με σκοπό να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω , ερωτάσθε :

1. Επιβεβαιώνετε τα όσα αναφέρει η έρευνα της Ευρωπαϊκής Σχολής Μάνατζμεντ και Τεχνολογίας, σύμφωνα με την όποια το 95% των μνημονιακών δανείων διατέθηκαν για να σωθούν ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ στον ελληνικό προϋπολογισμό μπήκαν λιγότερο από το 5% των δανείων αυτών;

Θα λάβετε άμεσα πολιτικές πρωτοβουλίες , όταν και εκ μέρους σημαντικών γερμανικών φορέων υπάρχει δημόσια παραδοχή για τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε η Ελλάδα με την υπαγωγή της σε καθεστώς δανεισμού, μέσω των μνημονίων, για τη διάσωση των τραπεζών και όχι της ίδιας της χώρας και των πολιτών της ;

2. Θα στείλετε τους υπαίτιους στην Δικαιοσύνη , οι οποίοι από το 2009 και εντεύθεν χρησιμοποίησαν την Ελλάδα με την υπαγωγή της σε καθεστώς δανεισμού, μέσω των μνημονίων, για τη διάσωση των τραπεζών;

Μετά από Ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ , καλείστε να απαντήσετε ξεκάθαρα :

α) Τι έχουν κοστίσει μέχρι στιγμής τα Μνημόνια στην Ελλάδα;

β) Ποιοι επωφελήθηκαν από αυτά ;

γ) Πού πήγαν τα λεφτά των Μνημονίων ;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

 

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

 
Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2021 Νίκος Ι. Νικολόπουλος