Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:516/09.02.16

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ - ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Ένα ΦΕΚ του 2007 αποκαλύπτει τη συμμετοχή του προστατευόμενου του πρώην πρωθυπουργού και εμπλεκόμενου στη λίστα Λαγκάρντ, κ. Στ. Παπασταύρου, στην Ανώνυμη Εταιρεία Συμβούλων της κας Μαρέβα Μητσοτάκη

Αφιερωμένο είναι όλο το εξώφυλλο του ιστορικού και έγκυρου περιοδικού «ΕΠΙΚΑΙΡΑ», που εκδίδει ο γνωστός εκδοτικός οίκος «ΛΙΒΑΝΗΣ», στην συνεταιριστική σχέση που είχε η σύζυγος του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με τον κ. Στ. Παπασταύρου και συγκεκριμένα στην εταιρεία MG CAPITAL Advisors ΑΕ.

Από το 2007 μέχρι και τις πρώτες μέρες της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη, το καλοκαίρι του 2012, ο κ. Παπασταύρου, το όνομα του οποίου πρωταγωνιστεί στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων της κυρίας Μαρέβα Γκραμπόφσκι, συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αυτή η αποκάλυψη έγινε αφορμή να γραφτούν και να ειπωθούν πολλά, ακόμα και για το γεγονός ότι σε αυτή τη συνεργασία οφείλεται ακόμα και η στήριξη του Αντώνη Σαμαρά στον Κυριάκο Μητσοτάκη στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ.

Πολλές φορές έγινε κοινά αποδεκτός ο κανών που θέλει οι πράξεις των πολιτικών οικογενειών να υπακούουν στο «ΝΟΜΙΜΟΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΗΘΙΚΟΝ»

Για αυτό έχει μεγάλη αξία η παράθεση των παρακάτω στοιχείων, αφού η εν λόγω επιχειρηματίας είναι σύζυγος πολιτικού, που ενώ αυτή διεκδικούσε κομμάτι της αγοράς, ο σύζυγος της Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και η κουνιάδα της κ. Ντ. Μπακογιάννη Υπουργός Εξωτερικών Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη ίδρυσε το 2007 την εταιρεία MG Capital Advisors ΑΕ, «μια ανεξάρτητη συμβουλευτική εταιρεία με ειδίκευση σε Wealth Management, Deal Origination και Private Equity», όπως σημειώνεται στο βιογραφικό της σημείωμα, που το τελευταίο διάστημα κυκλοφορεί ευρέως κυρίως σε lifestyle στήλες και sites. Στο ΦΕΚ, βέβαια, με αρ. φύλλου 4291 της 8ης Ιουνίου 2007, όπου ανακοινώνεται η σύσταση της συγκεκριμένης ανώνυμης εταιρείας, υπάρχουν σημαντικότερες λεπτομέρειες για όσους δεν ασχολούνται με τη lifestyle πλευρά της ζωής.

«Σκοπός της εταιρείας είναι, μεταξύ άλλων, η πραγματοποίηση οικονομικών μελετών, εκθέσεων, ερευνών και η παροχή συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών οικονομικής φύσης». Για την επίτευξη αυτού του σκοπού μπορούσε, μάλιστα, να συνάπτει κάθε είδους συμβάσεις με κάθε νομικό πρόσωπο ή επιχείρηση, να συμμετέχει σε διαγωνισμούς ή να αναλαμβάνει με απευθείας ανάθεση εργασίες οι οποίες θα ανατίθεντο σε αυτή από κάθε τρίτο πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων του Δημοσίου, Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, Δήμων ή Κοινοτήτων, Νομαρχιών και κάθε Οργανισμού του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το πρώτο Δ.Σ. της MG Capital Advisor ΑΕ, όπως καταγράφηκε στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών, απαρτιζόταν από τους Μαρία Εύα Βιργινία Γκραμπόφσκι, Σταύρο Παπασταύρου και Μελπομένη Τραυλού, με την εταιρεία να εκπροσωπείται και να δεσμεύεται, βάσει καταστατικού, από την πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο, Μαρία Εύα Βιργινία Γκραμπόφσκι.

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στη σελίδα της Μαρέβα Γκραμπόφσκι στο LinkedIn, το «facebook για επαγγελματίες», θα διαπιστώσει ότι παρουσιάζει ακόμα ως «τρέχουσα εργασία» της την MG Capital Advisors. Αρκεί επίσης μια γρήγορη ματιά στο Διαδίκτυο για να πληροφορηθεί ότι η διεύθυνση της συμβουλευτικής εταιρείας βρίσκεται στον αριθμό 23 της οδού Ηροδότου, στο Κολωνάκι. Τα «Επίκαιρα» -όπως γράφουν- τηλεφώνησαν για περισσότερες πληροφορίες, μόνο που περισσότερο μπερδεύτηκαν παρά έλυσαν τις απορίες τους.

«Η αδιευκρίνιστων λοιπών στοιχείων κυρία με την οποία συνομιλήσαμε μας -συνεχίζει το ρεπορτάζ του περιοδικού «Επίκαιρα»- ενημέρωσε ότι δεν υφίσταται η MG Capital Advisors εδώ και τρία με τέσσερα χρόνια και πως στην ίδια διεύθυνση της Ηροδότου και με τον ίδιο τηλεφωνικό αριθμό είναι εγκαταστημένη η επίσης συμβουλευτική εταιρεία Endeavor Greece, την οποία ίδρυσε η κυρία Γκραμπόφσκι τον Σεπτέμβριο του 2012 και η οποία λειτουργεί μέχρι και σήμερα. Εντύπωση προκαλεί και το ότι, ενώ στην αρχή της επικοινωνίας μας η συνομιλήτριά μας έσπευσε να δηλώσει πως δεν γνώριζε αν ο Σταύρος Παπασταύρου σχετιζόταν με την Endeavor, προς το τέλος της ήταν πιο σίγουρη για το ότι δεν είχε κάποια σχέση μαζί της.

«Δεν είναι δυνατόν να πάρετε πληροφορίες από εμάς γι’ αυτή την εταιρεία, με την οποία δεν δραστηριοποιούμαστε στον ίδιο τομέα. Δεν μπορείτε να βγάλετε το φίδι από την τρύπα, η μία εταιρεία είναι άσχετη με την άλλη», υποστήριξε χαρακτηριστικά πριν ολοκληρωθεί η συνομιλία μας, κατά τη διάρκεια της οποίας, παρεμπιπτόντως, δεν τηρήθηκαν οι στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας από τη συνομιλήτριά μας. Κάποιοι φαίνεται ότι ενοχλούνται από τη δημοσιογραφική μας έρευνα, η οποία, πάντως, μόλις ξεκίνησε, σημειώνει το περιοδικό και καταλήγει: «Πόσω μάλλον όταν, θεωρητικά τουλάχιστον, MG Capital Advisors και Endeavor είναι/ήταν και οι δύο συμβουλευτικές εταιρείες, οπότε δεν τις λες και άσχετες μεταξύ τους...»

Κατόπιν όλων των ανωτέρω ,ερωτάσθε:

1. Είναι έγκυρο το ΦΚ ΑΦ4291 που δημοσιεύουν τα «ΕΠΙΚΑΙΡΑ», πράγματι σε αυτό έχει δημοσιευτεί η Α.Ε. της κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι; Παρακαλώ να κατατεθεί το εν λόγω ΦΕΚ

2. Όντως στο πρώτο ΔΣ της ΑΕ συμμετείχε και συμμετέχει ακόμη ο κ.Στ. Παπασταύρου;

3. Πρόκειται για συνωνυμία ή για τον γνωστό στο πανελλήνιο, στενό συνεργάτη και φίλο του πρώην αντιμνημονιακού -κατά δήλωση του- Αντ. Σαμαρά, του μετέπειτα εκφραστή και ενσαρκωτή των μνημονιακών – νεοφιλελεύθερων πολιτικών;

4. Ο κ. Στ. Παπασταύρου που έκανε δουλειές μαζί με την σύζυγο του σημερινού Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είναι ο γνωστός με την δεδομένη συμμετοχή του Παπασταύρου σε «μαύρο» λογαριασμό της λίστας Λαγκάρντ, που του επέφερε πρόστιμο 3,3 εκατ. ευρώ;

5. Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου ή ο Εισαγγελέας ζήτησαν να διερευνηθούν οι κατηγορίες που με γραπτή ανακοίνωση εκτόξευσε η οικογένεια Μητσοτάκη καταγγέλλοντας άθλια δημοσιεύματα που αναπαράγει ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας παράλληλα ότι απάντηση θα δώσει η Δικαιοσύνη;

6. Θα ζητήσει ο αρμόδιος Υπουργός να διερευνηθεί η γραπτή καταγγελία του κόμματος του κ. Κ. Μητσοτάκη που μας πληροφορεί ότι ο Πρωθυπουργός κ. Α. Τσίπρας έχει και «παρασύστημα»;

7. Η εν λόγω ΑΕ είχε συνάψει συμβάσεις για έργα του δημοσίου; Αν ναι να κατατεθούν οι σχετικές συμβάσεις

 

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

 
Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2023 Νίκος Ι. Νικολόπουλος